17.5.2013

Povidla

Povidla

Jen málokdo by asi vsadil na to, že průmyslová povidla budou lepší než ta tradiční, vyráběná tak, jak je dělaly naše babičky. Přesně tak ale dopadl test švestkových povidel, který uspořádala redakce MF DNES společně s Potravinářskou komorou České republiky. Povidla vyráběná ve velkém v něm dopadla lépe než klasická. Záměrně jsme do testu zařadili kromě hypermarketových produktů i tři vzorky vyrobené tradičním způsobem (nebo jsme si to alespoň mysleli). Dva z nich skončily na úplném konci testovacího žebříčku a ani třetí příliš nepřesvědčil.

Nejdražší výrobek absolutně nejhorší

Ještě větší šok nám přichystal další z „tradičních“ výrobků. „Poctivá“ povidla totálně propadla ve smyslovém hodnocení. Hrozné, příšerné, nechutné... vyjádřili se o nich hodnotitelé a všichni svorně jim dali čistou pětku, měřeno školními známkami. Analýzy pak potvrdily, že nesplňují základní předpoklady pro povidla, a navíc jsou zcela chybně označena.

Špatné značení

Problémy se značením neměli jen malí výrobci, ale i ti velcí, kteří se výrobou džemů a povidel zabývají dlouhá léta. Většinou chyběl povinný údaj o obsahu přírodních sladidel.

S kořením, nebo bez?

S výjimkou dvou propadáků však všechna testovaná povidla porotcům docela chutnala. „Zjevné vady jako připálená chuť nebo výrazné cizí pachutě tam v podstatě nebyly,“ řekla po testu Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Někomu vadila chuť koření u povidel z Německa, považovali ji za netypickou, jiným naopak chutnala. „Ocenila jsem i povidla s kořením, konkrétně s badyánem, protože i ten se v Čechách používal“ říká autorka kuchařek Hana Michopulu. „Je to právě výrazný chuťový charakter, co českým jídlům chybí k tomu, aby obstála v zahraniční konkurenci. A povidla v soudobější verzi, tedy s čerstvější a výraznější chutí, by to mohla zvládnout."

Povidla dříve a dnes

Klasická povidla jsou tmavá a hustá, že by se dala krájet, a bez cukru. Průmyslová většinou světlejší, řidší a slazená. Tak by se zjednodušeně dal shrnout rozdíl mezi povidly, jak se připravovala dříve a nyní. Povidla se vždy lišila od džemů a marmelád hlavně tím, že se připravovala bez cukru. O zahuštění se postaralo dlouhé vaření, případně přídavek jablek, o sladkou chuť pak cukr přirozeně obsažený v ovoci. Aby byla povidla dostatečně sladká, musely se používat plody přezrálé, nebo dokonce „přešlé“ prvními mrazy.

Dnešní legislativa přibližuje povidla víc marmeládám, protože připouští přídavky cukru a netrvá na tuhé konzistenci. Říká, že povidla mohou být „vyrobena z jednoho nebo více druhů ovoce (jablek, hrušek, švestek) s přídavkem přírodních sladidel nebo bez přídavku, přivedena do polotuhé až tuhé konzistence s jemnými až hrubšími částicemi dužniny ovoce“. Na trhu se tedy můžete setkat jak s povidly vyrobenými klasickým způsobem, tak s těmi průmyslovými, která se liší konzistencí i chutí.

Jablka zahušťují

V minulosti se povidla vařila ve velkých otevřených kotlích, kam se švestky přidávaly po částech. Když se rozvařily, cedily se přes síto, aby se oddělily pecky. Vzniklý lekvar se pak vrátil do kotle a vaření pokračovalo dlouhé hodiny, dokud hmota neztmavla a nezhoustla. Pokud byly švestky dostatečně sladké, nebylo ani třeba je přislazovat cukrem. Dlouhé vaření, při němž se ovoce připalovalo, ale není nic zdravého. Vznikají při něm škodlivé látky, jejichž množství je v potravinách žádoucí omezit.

Stáhni v PDF

Výrobky, které uspěly v testu

Fine Food Švestková povidla

Výrobce: Hamé KunoviceKoupeno: MAKRO

cena za balení: 22,90 Kč/300 g
složení: švestkové polotovary (lekvar, sušené švestky), cukr, regulátor kyselosti: kyselina citronová, želírující látka: pektin, barvivo karamel.
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 76

Co zjistil test

příjemná vůně, dobrá konzistence

Hodnocení

Z laboratoře: Ovocný podíl nadprůměrný, refraktometrická sušina (viz Fakta) odpovídá.

Z degustace: Povidlová barva, příjemná vůně, dobrá konzistence. Harmonická chuť – přiměřeně sladká i příjemně kyselá, méně výrazná chuť. Známka za smyslové hodnocení 2,2.

Závěr: Dobrá a cenově výhodná povidla vhodná na pečení i roztírání.

Známka testu 1,5

Spar Premium Švestková povidla

Výrobce: HaméKoupeno: INTERSPAR

cena za balení: 48,90 Kč/300 g
složení: fruktóza, švestky, sušené švestky, švestková pasta, želírující látka: pektin, regulátor kyselosti: kyselina citronová, barvivo E 150a.
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 163

Co zjistil test

příjemná vůně i barva

nižší ovocný podíl

Hodnocení

Z laboratoře: Ovocný podíl je ve srovnání s ostatními nižší, s odchylkou měření však vyhlášku splňuje. Refraktometrická sušina odpovídá.

Z degustace: Příjemná vůně i barva, i chuť je příjemná s vyrovnanou kyselostí i sladkostí. Až příliš velké kusy švestek. Známka za smyslové hodnocení 2.

Závěr: Poměrně drahá povidla, chuťově velmi dobrá, vhodná hlavně na palačinky nebo lívance.

Známka testu 2,1

Mühlhäuser Švestková povidla

Výrobce: Mühlhäuser PF NěmeckoKoupeno: Albert

cena za balení: 56,90 Kč/450 g
složení: švestky, cukr, želírující látka: pektin, koření
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 126

Co zjistil test

ovocný podíl je vysoký

vůně i chuť je netypická po koření

Hodnocení

Z laboratoře: Ovocný podíl je vysoký, odpovídá i deklarované hodnotě. Refraktometrická sušina je nižší, než požaduje vyhláška.

Z degustace: Barva povidlová, vůně i chuť je netypická, po koření, což někomu vadí, ale jinému vyhovuje. Sladkost i kyselost jsou v rovnováze. Známka za smyslové hodnocení 3,1.

Závěr: Nejsou to typická česká povidla, ale do perníku nebo na palačinky se hodí skvěle.

Známka testu 2,2

Hamé Švestková povidla

Výrobce: Hamé KunoviceKoupeno: Globus

cena za balení: 38,90 Kč/440 g
složení: švestkové polotovary (lekvar, sušené švestky), cukr, škrobový sirup, regulátor kyselosti: kyselina citronová, želírující látka: pektin, barvivo E 150a
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 88

Co zjistil test

vysoký podíl ovoce

chuť méně výrazná

Hodnocení

Z laboratoře: Vysoký podíl ovoce, refraktometrická sušina vyhovuje.

Z degustace: Barva tmavá povidlová, vůně příjemná, konzistence hustá, prstovitá, chuť méně výrazná, přiměřeně sladká. Známka za smyslové hodnocení 2,8.

Závěr: Standardní povidla do buchet. Údaje na obale jsou špatně čitelné. Tvrzení, že „ve švestkách je velké množství antioxidantů, které působí preventivně proti rakovině...“, je nepovolené zdravotní tvrzení a u povidel neoprávněné.

Známka testu 2,3

Sympathica Povidla švestková

Koupeno: Lidl

cena za balení: 22,90 Kč/440 g
složení: švestkové polotovary (lekvar, sušené švestky), cukr, škrobový sirup, regulátor kyselosti: kyselina citronová, želírující látka: pektin, barvivo karamel, konzervanty sorbát draselný, benzoát sodný.
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 kg

Běžná cena 52

Co zjistil test

barva povidlová

vůně mírně syntetická, chuť málo švestková

Hodnocení

Z laboratoře: Podíl ovoce i refraktometrická sušina vyhovuje.

Z degustace: Barva povidlová, vůně mírně syntetická, konzistence tuhá, chuť málo švestková, přiměřeně sladká, příjemně kyselá. Známka za smyslové hodnocení 2,8.

Závěr: Velmi levná chuťově málo výrazná s chemickými konzervanty a přírodním barvivem v plastovém obalu.

Známka testu 2,4

Stáhni v PDF

Další testy z kategorie Potraviny

Test DNES: Zeleninové lupínky

Test DNES: Zeleninové lupínky

Do továrny přivezou valník velmi zdravé suroviny. Jenže rozpálená olejová lázeň promění řepu či celer na mimořádně tučný a slaný pamlsek, který z jídelníčku raději úplně vynechejte.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 13.1.2017

Test DNES: Dětské svačinky

Test DNES: Dětské svačinky

Žádná zdravá svačinka. Až na výjimky to jsou pouhé pamlsky. Všechny mají vysokou energetickou hodnotu, málo bílkovin, zato hodně tuků a cukrů. Rozhodně je nelze doporučit jako „to nejlepší, co si dát mezi jídly“.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 11.10.2016

Test DNES: Bílé jogurty

Test DNES: Bílé jogurty

Jogurty byly většinou kvalitní. Obsahovaly dostatek vápníku i bílkovin, ve třech ze 14 vzorků však bylo málo potřebných bakteriíZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 13.9.2016

Test DNES: Grilovací omáčky

Test DNES: Grilovací omáčky

Barbecue omáčky jsou průmyslový produkt se všemi svými klady i zápory. Jsou rychle po ruce, ale také plné složek, které bychom si do nich doma rozhodně nedali.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 31.8.2016

Test DNES: Jahodové zmrzliny

Test DNES: Jahodové zmrzliny

Některé mají 70 % jahod, jiné tři. Vyhrála retro dřeň. Testovali jsme 10 jahodových zmrzlin. Všechny byly přeslazené, ale dětem i dospělým chutnaly.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 30.8.2016

Test DNES: Jídlo z e-shopů

Test DNES: Jídlo z e-shopů

Vyzkoušeli jsme nákup potravin na internetu. Žádný z e-shopů nebyl úplně bez problémů, všechny však bodovaly profesionálním přístupem k zákazníkům.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 1.7.2016

Nejčtenější testy

Probiotika

ProbiotikaJak na jarní únavu? Pomůže zelenina, nebo probiotika. Také jste se nemohli dočkat jara, a když se ko... Celý test

Uzené maso

Uzené masoKolik masa je v uzeném mase? Není to tak nelogická otázka, jak by se mohlo zdát. Uzené už totiž vlas... Celý test

Test DNES: Adventní kalendáře

Test DNES: Adventní kalendářeŽádné náhražky, jen čokoláda. Často však bez chuti. Zákazníci se naučili číst etikety na cukrovinkác... Celý test

Test DNES: Máslo

Test DNES: MásloPozitiva: Výrobci másla nešidí přídavkem vody nebo rostlinných tuků. Nenašli jsme v nich ž... Celý test

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkách

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkáchČistá, neplesnivá jablka a až na jednu výjimku žádný přidaný cukr. Kapsičky vypadají jako ideální př... Celý test

Reklama
Reklama
Reklama