8.6.2015

Test DNES: Čínské instatní polévkyHlad zaženou rychle, ale jsou napěchované solí a „éčky“

Test DNES: Čínské instatní polévky

Pozitiva: Polévky neobsahují žádné škodliviny. Těžké kovy či syntetická barviva v nich nejsou.

Negativa: Jsou přesolené a přesycené éčky. K častému jídlu se podle expertů nehodí.

Pravidla zveřejňování a hodnocení

Máte rádi čínské polévky, které zalijete vroucí vodou a za tři minuty je můžete jíst? Pokud ano, nedělejte z toho pravidelný zvyk. Podle výsledků z laboratoře sice neobsahují zakázané škodlivé látky, ale je v nich většinou mnoho soli a takzvaných „éček“, která zvýrazňují chuť, barvu nebo vůni. Jenže jak se ukázalo při degustaci, i tato kombinace může způsobit zažívací potíže. Po ochutnání vzorků většina porotců cítila problémy.

 

Čínské polévky jsou hlavně české

Do testu jsme zařadili sedm polévek s kachní příchutí a sedm s hovězí, které analyzovala laboratoř Ústavu chemie potravin a biotechnologií na Vysokém učení technickém v Brně.

Už samotný nákup vzorků ukázal, že „kudrnaté“ polévky jsou mezi kupujícími patrně kvůli nízké ceně začínající na 3,30 Kč oblíbené.

Regály přetékaly nabídkou různých značek. Své vlastní polévky v této kategorii vyrábí například Nestlé, nabízí je Vitana a privátní značky si v této kategorii produktů nechávají vyrábět i řetězce Albert, Tesco, Kaufland, Billa či Globus. Polévky, pro které se vžil název čínské, však z Číny nebo alespoň z Asie ve většině případů nepocházejí. V nabídce řetězců je častější česká konkurence. Do testu se tak dostalo osm polévek z Česka, jedna z Litvy a zbytek z Vietnamu či Thajska.

Ačkoliv řada výrobků byla pestrá, ve výsledném hodnocení mezi nimi překvapivě nebyly výrazné rozdíly. Jednoznačného vítěze ani poraženého testu jsme nakonec vyhlásit nemohli.

 

Chuťově-chemický paradox

Za to, že se všechny vzorky srovnaly kolem průměrné známky 3, mohl paradox související s obsahem dochucovadel a soli.

Pokud výrobek pozitivně zabodoval tím, že měl méně éček než ostatní, jako například polévky Justinn, Knorr či Mammita, nabral negativní hodnocení za to, že porotě laiků a odborníků nechutnal, nebo za to, že byl výrazně přesolený.

Polévky, které dostaly docela dobré známky za chuť (například Mi Kim Chi a YumYum), naopak sbíraly velmi špatné hodnocení za velký obsah přidaných éček.

Když se oba vlivy složily dohromady, hodnocení se vždy přiblížilo k průměru.

„Velká část veřejnosti je navyklá na různé zvýrazňovače chuti. To, co chutná přesoleně, přeslazeně, nepřirozeně, pak považují za normu. Velký problém je to také u dětí, které si na tyto zvýrazněné chutě zvykají a následně je vyhledávají v dospělosti,“ okomentovala výsledek Zuzana Douchová, expertka projektu Vím, co jím a piju.

 

Kachní polévky jsou sladší

Všechny polévky obsahovaly pšeničné nudle, přibližně stejný obsah tuku, sacharidů, bílkovin a srovnatelnou kalorickou hodnotu pohybující se od cca 250 do 350 kcal na průměrnou porci (60 g).

Hovězí a kachní polévky se od sebe lišily výrazněji jen obsahem cukrů. Kachní ho obsahovaly v průměru zhruba dvakrát více než hovězí, a na chuť tak byly celkově sladší. Neplatilo to však stoprocentně, například hovězí polévka Mi Kim Chi měla 5,6 gramu cukrů na 100 g dehydrovaného výrobku, což bylo nejvíc ze všech polévek.

 

Škodliviny v polévkách nebyly

Žádný výrobek také neobsahoval těžké kovy ani syntetická barviva. Laboratoř VUT v Brně zjišťovala přítomnost olova či kadmia, jejichž limity kontrolují české normy, a zaměřila se i na nikl, chrom, hliník a arzen, které doporučuje sledovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ani jeden vzorek však tyto kovy neobsahoval.

Stejně úspěšná byla analýza také u kontrolovaných syntetických barviv, jako je například azorubin či amarant, jejichž používání je v Česku omezeno a v USA zakázáno. „Nebyly prokázány ani stopy těchto barviv. Barvu dodávají polévkám vesměs přidaná přírodní barviva,“ řekla profesorka VUT v Brně Ivana Márová.

 

Přesolené vody

Slabou stránkou polévek byla sůl. V jedné porci polévky byla obsažena minimálně polovina denní dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací (5 gramů/den). V případě polévky Justinn bylo toto doporučené množství o pětinu překročeno.

„Dle vyjádření dodavatele jsou při výrobě dodržovány veškeré předpisy a legislativa. Obsah soli na 100g hotového výrobku nepřekračuje Evropskou unií stanovené normy. I přesto jsme vzorky výrobku odeslali k dodatečnému laboratornímu rozboru. Pokud zjistíme nedostatky, bude samozřejmě zjednána náprava a obsah soli v polévce bude snížen,“ reagovali zástupci řetězce Norma.

Problémem byl i obsah soli uváděný na obale. Její množství se u polévek zatím povinně udávat nemusí, ale když už ho výrobce uvede, musí ho dodržet. U třetiny vzorků to tak však nebylo. Polévky Vishu a YumYum měly na obale uvedeno zhruba o polovinu méně soli, než obsahovaly ve skutečnosti, a polévka Knorr dokonce téměř o 70 procent. Uvedený obsah soli překročily také polévky Shanghai Garden a Mi Kim Chi.

 

Porota trpěla

Ačkoliv všechny polévky odpovídaly předpisům a žádná z nich nebyla v laboratoři označena za škodlivou, zdraví prospěšné nejsou.

Většina degustátorů si totiž po hodnocení 14 vzorků stěžovala na obdobné potíže – přestože každou polévku jen okusili a samozřejmě nejedli celé porce.

„Při degustaci jsem se cítila divně, ale čekala jsem, že to rychle pomine. Překvapilo mě, že ne. I po několika hodinách mě bolelo břicho. Měla jsem hlad, přitom jsem však nemohla jíst. Ani jsem nemohla cvičit, jen jsem ležela a čekala, až to přejde,“ říká Veronika Dolečková, redaktorka iDNES.cz, která se degustace účastnila.

Podobně si stěžovala i vedoucí Testu DNES Lenka Vichnarová. „Měla jsem cihlu v břiše a neustálou žízeň. Hlava mě bolela tak, že jsem si po 7 letech musela vzít prášek.“ Obdobné potíže hlásil i čtenář MF DNES Petr Braun. „Večer jsem měl v ústech pocit, jako když si je opařím,“ uvedl.

Podle odborníka na zdravou výživu je lepší nejíst tyto polévky příliš často. „Jednou týdně to u zdravých lidí není problém. Ale děti či osoby geneticky predisponované k onemocnění ledvin či nádorovým onemocněním by je raději neměly jíst vůbec,“ uvedl Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Výrobky, které uspěly v testu

Knorr noodles Rodeo Beef

Výrobce: Unilever ČRKoupeno: Tesco

velikost balení: 58 g

chuť (laici a kuchaři): 3,3

energie (kJ/100 ml): 310

sůl (% denní dávky): 57,2

nevhodná éčka: 3

Běžná cena 17,90

Co zjistil test

Hodnocení

Kaloricky výživ nější polévka dodá dospělému muži 14 % denní dávky bílkovin. Naměřená sůl byla sice téměř o 70 % vyšší než deklarovaná, přesto jí v porci bylo nejméně ze všech hovězích polévek. Výrobek měl velmi malý počet rizikových přídavných látek. Vyškoleným expertům chutnal nejvíc ze všech (ocenili přítomnost zeleniny), laiky však neoslnil, chuť označovali za mdlou. Instrukce na obale byly kvůli barevnému pozadí hůře čitelné.

Známka testu 2,3

Vi Huong Mi Vit Tiem s kachní příchutí

Výrobce: THIEN HUONGKoupeno: Tesco

velikost balení: 70 g

chuť (laici a kuchaři): 3,4

energie (kJ/100 ml): 288

sůl (% denní dávky): 49,1

nevhodná éčka: 5

Běžná cena 8,90

Co zjistil test

Hodnocení

Kaloricky středně výživná polévka dodá 17 % denní dávky bílkovin. Měla vůbec nejméně soli ze všech vzorků a její podíl odpovídal deklaraci. Dvanáct éček (z toho pět považovaných za nevhodná) zhoršil polévce známku za rizikové živiny. Vyškolení degustátoři ohodnotili polévku jako nejhorší ze všech i kvůli nejvyšší pálivosti a cizím chutím. Laikům chutnala více, vadila jim však bledá barva a absence vůně i chuti kachny.

Známka testu 2,4

Další testy z kategorie Potraviny

Test DNES: Dětské svačinky
11.10.2016

Test DNES: Dětské svačinky

Žádná zdravá svačinka. Až na výjimky to jsou pouhé pamlsky. Všechny mají vysokou energetickou hodnotu, málo bílkovin, zato hodně tuků a cukrů. Rozhodně je nelze doporučit jako „to nejlepší, co si dát mezi jídly“.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Bílé jogurty
13.9.2016

Test DNES: Bílé jogurty

Jogurty byly většinou kvalitní. Obsahovaly dostatek vápníku i bílkovin, ve třech ze 14 vzorků však bylo málo potřebných bakteriíZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Grilovací omáčky
31.8.2016

Test DNES: Grilovací omáčky

Barbecue omáčky jsou průmyslový produkt se všemi svými klady i zápory. Jsou rychle po ruce, ale také plné složek, které bychom si do nich doma rozhodně nedali.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Reklama
     

Nejčtenější testy

Test DNES: Máslo

Test DNES: MásloPozitiva: Výrobci másla nešidí přídavkem vody nebo rostlinných tuků. Nenašli jsme v nich ž... Celý test

Test DNES: Reflexní pásky

Test DNES: Reflexní páskyRozsvícený mobil ani bílé triko vám život na noční silnici určitě nezachrání. Raději si nakupte pořá... Celý test

Test pánských antiperspirantů

Test pánských antiperspirantůPozitiva: Všechny pánské antiperspiranty alespoň trochu bránily pocení. Neplatí nejdražší = nejúčinn... Celý test

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkách

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkáchČistá, neplesnivá jablka a až na jednu výjimku žádný přidaný cukr. Kapsičky vypadají jako ideální př... Celý test

Test DNES: Toaletní papír

Test DNES: Toaletní papírPozitiva: žádný z papírů v testu vyloženě nepropadl. Dobré výrobky jde koupit i za málo peněz. Negat... Celý test

Reklama
Reklama