22.1.2016

Test DNES: Máslo

Test DNES: Máslo

Pozitiva: Výrobci másla nešidí přídavkem vody nebo rostlinných tuků. Nenašli jsme v nich žádné škodliviny.

Negativa: Špatně se roztírají, což u másla nepřekvapí. V některých jsou mírně cítit lehce nepříjemné pachutě.

Pravidla zveřejňování a hodnocení

Kdybychom chtěli vyhlásit soutěž o nejlepší potravinu, kterou jsme kdy testovali, vyhrálo by máslo. Nestává se často, že by všechny testované vzorky splnily to, co od nich požaduje legislativa. A že by si v testu vysloužily čtyři hvězdičky, které udělujeme velmi dobrým vzorkům. Dvanáct másel, která jsme testovali společně s Potravinářskou komorou ČR, to dokázalo.

Možná jsme měli šťastnou ruku při nákupu vzorků, možná se kvalita másla v tuzemských obchodech zlepšila. Mají tolik tuku a tolik vody, kolik mají mít. Nejsou v nich žádné přídavky rostlinných tuků ani zbytky antibiotik. „Překvapila mě dobrá úroveň másel. Nebyl tady žádný vzorek, který by byl vyloženě závadný – že by měl žluklou chuť nebo nějaké cizí pachutě,“ uvedla po smyslovém hodnocení Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). „Negativně jsem hodnotila jen dva, ale ani u nich to nebyly žádné velké závady – celkově kvalita másel je dobrá.

 

Stejný vítěz i poražený

Pravidla pro másla jsou jednoduchá: nesmějí obsahovat žádný jiný než mléčný tuk, musí ho být nejméně 80 procent a vody nanejvýš 16 procent. Všechny vzorky tyto požadavky splnily, čtyři měly dokonce nad 85 % tuku: Máslo polského Laktopolu, Bio máslo Milko, Farmářské máslo Tatra a Dr. Halíř.

Nejméně vody mělo Farmářské máslo (12,9 %), nejvíce Horácké máslo a Meggle (15,6 %), obě ale předepsaný limit dodržela.

Másla se mezi sebou nijak výrazně nelišila, výsledné známky se pohybovaly od 1,5 do 2,3. Nejlépe všemi zkouškami prošla a stala se vítězi testu dvě másla – Dr. Halíř a Farmářské máslo Tatra. Není bez zajímavosti, že nejlevnější Dr. Halíř vyhrál v testu MF DNES už v roce 2009 a stejně tak dnes i tehdy na posledním místě skončilo nejdražší máslo – Bio máslo značky Milko. Jen ceny se od té doby posunuly směrem nahoru. Před šesti lety stála čtvrtkilová kostka Dr. Halíře 18 korun, dnes 28, Bio máslo podražilo ze 48 na 55 korun.

 

Jen málo výhrad

Další dobrou zprávou je, že másla neobsahovala alatoxin M1, který by se do mléka mohl dostat z plesnivého krmiva. Ani v jednom se nenašly zbytky antibiotik, která se u dojnic používají k léčbě mastitid (zánětů vemene).

Dobře dopadla másla i v analýzách žluklosti. Jen jeden vzorek – Máslo z Polska – bylo takříkajíc na hraně, naměřené hodnoty vyhovovaly až po započítání nejistoty měření. Ve smyslovém hodnocení se to ale neprojevilo.

Jediné výhrady se týkaly mírně zhoršené mikrobiologické kvality několika vzorků. Nešlo ale o nic závažného – žádné plísně nebo kvasinky, žádné patogenní mikroorganismy.

Odborníci, kteří posuzovali másla senzoricky, je označili za velmi dobrá až výborná, jen v několika vzorcích jim vadily lehké cizí pachutě, způsobené spíš oxidací tuku při špatném delším skladování než nekvalitní surovinou. „Máslo, které by bylo vyrobeno z horší suroviny, se pochopitelně projeví i v chuti, ale tady nic tak vysloveně nevyhovujícího nebylo,“ říká další z degustátorů, Jiří Štětina z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.

Nejvíce chutnalo Čerstvé máslo Poděbrady, Dr. Halíř a Madeta. Nejméně naopak Čerstvé máslo firmy Orrero, známé svou výrobou sýru Gran Moravia, a Bio máslo značky Milko.

Chuťově by se dala másla charakterizovat jako nepříliš výrazná. Podle odborníků je to dáno tím, že se vyrábějí ze sladké smetany, která se nenechává dozrát, takže se nemohou projevit ty chutě, které se objevují u másel připravených ze zakysané smetany. Český trh ale dává přednost spíše neutrální chuti másel, která se dá kombinovat se sladkým i se slaným.

Je obecnou vlastností másel, že se po vyjmutí z ledničky špatně roztírají. Přesto jsme se v testu snažili zjistit, zda jsou mezi nimi rozdíly. Výsledek byl celkem předvídatelný – žádné se výrazně nevymykalo. Vychlazené se nedalo dobře rozetřít ani jedno, po dvaceti minutách bylo nejlepší Orrero a Farmářské máslo, hůře se roztíral Dr. Halíř a Milko Bio.

 

Příliš dlouhá trvanlivost

Pro másla není předepsána pevná doba trvanlivosti, určuje si ji každý výrobce sám. U českých másel to bývá zhruba 40 dní. V době nákupu měla všechna másla před sebou v průměru 25 dní. Výrazně delší trvanlivost mělo jen Meggle Alpské máslo, do konce mu zbývalo 154 dní. „Doba trvanlivosti našeho Alpského másla není zapříčiněna přidáním stabilizátorů, jak se může na první pohled zdát. Máslo vyrábíme na moderní plně aseptické lince a surovina je během výroby dvakrát stloukána, díky tomu získává delší trvanlivost,“ vysvětluje Petra Hlavínová ze společnosti Meggle. Zda máslo skutečně přečká tak dlouhou dobu bez úhony, by prokázaly jedině laboratorní zkoušky na konci data trvanlivosti, tedy koncem dubna. Na takový důkaz už jsme nečekali.

Máslo, nebo margarín?

Odbornice na výživu Jana Dostálová z VŠCHT doporučuje máslo střídat s rostlinným tukem. „Neměli bychom se zaměřovat pouze na máslo, protože hodně mléčného tuku konzumujeme prostřednictvím mléčných výrobků, hlavně sýrů, a s nimi přijímáme velké množství na zdraví negativně působících nasycených mastných kyselin.

Rostlinné roztíratelné tuky (některé se označují jako margaríny) mají z výživového hlediska příznivější složení než máslo. Výrazně vyšší obsah esenciálních nenasycených mastných kyselin, nižší obsah nasycených mastných kyselin a na rozdíl od másla neobsahují cholesterol. Některé mají i velmi nízký obsah tuku, takže jsou vhodné pro redukční diety. Také se lépe roztírají než máslo.

Máslo má však nezaměnitelnou, příjemnou chuť a vůni a je lepším zdrojem vitaminů rozpustných v tuku. Příjem cholesterolu se u zdravého člověka dnes už nehodnotí tak negativně jako v minulosti.

Vlastnosti obou výrobků v sobě dokážou spojit směsné roztíratelné tuky – mají lepší složení a roztíratelnost než máslo a lepší chuť než rostlinné roztíratelné tuky.

 

Tak trochu jiná másla

ČERSTVÉ MÁSLO: máslo do 20 dnů od data výroby STOLNÍ MÁSLO máslo skladované až 24 měsíců od data výroby při teplotách minus 18 stupňů Celsia.

MÁSLO SE SMETANOVÝM ZÁKYSEM: Složený mléčný výrobek, který má nejméně 75 % tuku, přesto může být označen jako „máslo“, protože obsahuje jen mléčný tuk. Vyrábí se ze sladké smetany, do které byla zahnětena směs bakterií mléčného kvašení, máslo tím získá lehce nakyslou chuť, podobnou, jako kdyby bylo vyrobeno ze zakysané smetany.

TŘIČTVRTĚTUČNÉ MÁSLO: Obsah mléčného tuku nejméně 60 %, nejvýše 62 %. Existuje i polotučné máslo, které má nejméně 39 %, nejvýše 41 %.

TRADIČNÍ MÁSLO: Máslo získané přímo z mléka nebo smetany, nikoliv emulgací mléčného tuku a mléčné plazmy (to, co zůstane z mléka po odstranění tuku), složky se oddělují kvůli dlouhodobému skladování a snazšímu obchodování.

FARMÁŘSKÉ MÁSLO: Není nijak definováno, je to marketingový název.

 

Co není máslo

ROSTLINNÝ ROZTÍRATELNÝ TUK: Směs rostlinných tuků, podle obsahu tuku se dělí do čtyř skupin, jedna z nich je margarín, například Hera.

SMĚSNÝ ROZTÍRATELNÝ TUK: Jedlý tuk získaný ze směsi rostlinných a živočišných tuků, například Zlatá Haná, Jihočeské AB, Rama Creme Bonjour.

 

Mlékárenský zeměpis

Čerstvé máslo ve stříbrném obalu s červeným pruhem a značkou Poděbrady, které si kupujeme už dlouhá léta, prodávají Polabské mlékárny (se sídlem v Poděbradech), ale vyrábí ho Bohemilk Opočno (u Hradce Králové) nebo někdy také Mlékárna Čejetičky (u Mladé Boleslavi). Bio máslo se značkou Milko vyrábějí Polabské mlékárny, ale ne ty poděbradské, nýbrž sídlící ve Varnsdorfu. Máslo Dr. Halíř stloukli v Čejetičkách, ale občas ho dělají i v Německu. To vše se dá vyčíst z obalu, pokud umíte rozklíčovat registrační ovály. Otázka je, k čemu je to dobré. Ani ovál negarantuje, že uvedený podnik máslo vyrobil, garantuje jen, že ho zabalil. „Nikde jsem na obale nenašel výrobce, je tam pouze prodávající. Tudíž se domnívám, že bylo vyrobeno v zahraničí neznámo kde, a už ho nekoupím,“ říká zákazník v internetové diskusi o kvalitě másla.

Spotřebitelům není jedno, kde se jejich oblíbené potraviny vyrábějí. U másla je to obzvlášť citlivá záležitost. Zejména když má značka v názvu lokalitu, ze které původně pochází a s níž je spojena základní surovina – mléko. Máslo se značkou Mlékárna Kunín se vyrábí v Čejetičkách u Mladé Boleslavi. Skutečně z mléka z Beskyd, kterým se chlubí v reklamě? I do potravinářského průmyslu dorazilo to, co je už dlouho běžné třeba u elektrospotřebičů. Důležitá je značka, nikoliv výrobce, ten se mění podle potřeby a občas může překročit i hranice země.

Naposledy jsme to zažili s piškoty Opavia, jejichž výroba byla přesunuta do Polska. Potravinářská inspekce pak firmě vlastnící populární značku nařídila, aby na piškotech uváděla zemi původu. Neměla by to být samozřejmost u všech potravin?

Výrobky, které uspěly v testu

Dr. Halíř Máslo

Výrobce: Mlékárna ČejetičkyKoupeno: Lidl

známka za smyslové hodnocení: 1,4

obsah vody: 13,4 %

obsah tuku: 85 %

Běžná cena 27,90

Co zjistil test

Hodnocení

Nejlevnější máslo ze všech testovaných. Obsah tuku je ještě vyšší než deklarovaný (82 %), obsah vody odpovídá předpisům. Mikrobiologicky je v pořádku. V senzorickém hodnocení patřilo k nejlepším vzorkům – má velmi příjemný vzhled, vůni a chuť, ale hůře se roztírá. Informace na obale jsou úplné a dobře čitelné.

Známka testu 1,5

Tatra Farmářské máslo 84% KLASA

Výrobce: Mlékárna HlinskoKoupeno: Globus

známka za smyslové hodnocení: 2

obsah vody: 12,9 %

obsah tuku: 85,4 %

Běžná cena 43,60

Co zjistil test

Hodnocení

Máslo balené v pergamenovém obalu má jen 200 gramů (cena 34,90 Kč), hmotnost je ale jasně vyznačena na přední straně obalu. Všechny údaje jsou velmi dobře čitelné. Vysoký obsah tuku a velmi nízký obsah vody. Mikrobiologicky je máslo v pořádku. Smyslové hodnocení bylo průměrné – postrádá intenzivní smetanovou chuť, zato se velmi dobře roztírá.

Známka testu 1,5

Madeta Jihočeské máslo KLASA

Výrobce: Madeta České BudějoviceKoupeno: MAKRO

známka za smyslové hodnocení: 1,5

obsah vody: 14,7 %

obsah tuku: 83,7 %

Běžná cena 42,40

Co zjistil test

Hodnocení

Kvalita tuku odpovídá předpisům. Mikrobiologicky je máslo v pořádku. Velmi dobré smyslové hodnocení – celková chuť je vynikající, výborné je máslo i vzhledově, i když má světlejší barvu. V roztíratelnosti ale získalo jen podprůměrné hodnocení. Informace pro spotřebitele na obale jsou úplné, srozumitelné a velmi dobře čitelné.

Známka testu 1,7

Tatra Tradiční české máslo KLASA

Výrobce: Mlékárna HlinskoKoupeno: Globus

známka za smyslové hodnocení: 1,8

obsah vody: 15 %

obsah tuku: 83,5 %

Běžná cena 42,90

Co zjistil test

Hodnocení

Mikrobiologicky je máslo v pořádku. Kvalita tuku odpovídá předpisům. Senzorické hodnocení je průměrné – vzorek měl intenzivnější tučnou chuť a průměrnou roztíratelnost. Spotřebitelské údaje jsou srozumitelné a dobře čitelné, přestože text obsahuje pět jazykových verzí. Na obale je výborná pomůcka – množství másla do pečení můžte dávkovat podle rysek.

Známka testu 1,7

Poděbrady Čerstvé máslo

Výrobce: Polabské mlékárnyKoupeno: Tesco

známka za smyslové hodnocení: 1,4

obsah vody: 14,8 %

obsah tuku: 82,5 %

Běžná cena 39,90

Co zjistil test

Hodnocení

Obsah tuku vyhovuje předpisům, je ale trochu nižší než u ostatních vzorků. Lehce zhoršený mikrobiologický obraz. Nejlepší ve smyslovém hodnocení – celková chuť je vynikající, s velmi intenzivní smetanovou chutí. Není jasné, kde bylo máslo vyrobeno. na obale jsou dva kódy výrobce – Bohemilk Opočno a Mlékárna Čejetičky (to jsme zjistili až na stránkách SVS).

Známka testu 1,8

Moravia Máslo Tradice z Vysočiny KLASA

Výrobce: Mlékárna OlešniceKoupeno: MAKRO

známka za smyslové hodnocení: 1,6

obsah vody: 15,1 %

obsah tuku: 83,2 %

Běžná cena 29,30

Co zjistil test

Hodnocení

Mikrobiologicky je máslo v pořádku. Kvalita tuku odpovídá předpisům. Vzorek má příjemnou chuť, ale horší roztíratelnost. Další máslo, které vyrábějí alternativně dvě různé mlékárny – Mlékárna Olešnice a Bohemilk Opočno. Obě jsou uvedeny na obale a podle označení A nebo B se dá zjistit, která z nich vyrobila tento konkrétní vzorek.

Známka testu 1,9

Olma Olomoucké máslo

Výrobce: Olma OlomoucKoupeno: Billa

známka za smyslové hodnocení: 2,1

obsah vody: 14,8 %

obsah tuku: 83,2 %

Běžná cena 29,90

Co zjistil test

Hodnocení

Mikrobiologicky je máslo v pořádku. Kvalita tuku odpovídá předpisům. Smyslové hodnocení je dobré – vzorek průměrné vůně s příjemným vzhledem a průměrnou roztíratelností. Údaje na obale jsou úplné, ale hůře čitelné. Není jasné, co znamená logo „Vyrobily české ruce“.

Známka testu 1,9

Meggle Alpské máslo

Výrobce: Molkerei Meggle NěmeckoKoupeno: Billa

známka za smyslové hodnocení: 1,7

obsah vody: 15,6 %

obsah tuku: 83 %

Běžná cena 41,90

Co zjistil test

Hodnocení

Německé máslo má na rozdíl od všech ostatních velmi dlouhou trvanlivost. Mikrobiologicky je v pořádku. Obsah vody je nejvyšší ze všech, ale vyhovuje předpisům. Obsah tuku odpovídá. Dobré smyslové hodnocení – vzorek vynikal intenzitou tučné chuti, roztíratelnost je průměrná. Údaje na obale jsou úplné a srozumitelné.

Známka testu 1,9

Máslo

Výrobce: Laktopol-A PolskoKoupeno: Billa

známka za smyslové hodnocení: 1,7

obsah vody: 13 %

obsah tuku: 85,6 %

Běžná cena 28,90

Co zjistil test

Hodnocení

Polské máslo patří k levnějším. Jako jediné je přibarveno karotenem (povolené barvivo). Má nejvyšší obsah tuku, tím pádem i velmi nízký obsah vody. Žluklost na hraně – naměřená hodnota čísla kyselosti vyhovuje až po započítání nejistoty měření. Máslo má příjemný vzhled, průměrnou vůni, dobrou chuť, ale horší roztíratelnost. Údaje na obale jsou úplné.

Známka testu 2

Orrero čerstvé máslo KLASA

Výrobce: Orrero Litovel

známka za smyslové hodnocení: 2,6

obsah vody: 14,8 %

obsah tuku: 83,6 %

Běžná cena 32,30

Co zjistil test

Hodnocení

Máslo, které se prodává nebalené na váhu, má značku Klasa, ale výrobce se tím příliš nechlubí – logo Klasy jsme ne- našli na etiketě ani v obchodě. Obsah tuku i vody je v pořádku, ve smyslovém hodnocení patřilo máslo k nejhorším (především kvůli méně příjemné vůni), ale velmi dobře se roztírá. Není uveden výrobce – irma Orrero je na etiketě z váhy uvedena jako prodávající.

Známka testu 2,1

Moravia Horácké máslo

Výrobce: Mlékárna OlešniceKoupeno: Albert

známka za smyslové hodnocení: 2,2

obsah vody: 15,6 %

obsah tuku: 82,5 %

Běžná cena 44,90

Co zjistil test

Hodnocení

Máslo v pergamenovém obalu získalo ocenění Regionální potravina, ale logo značky na obale není. Má nejnižší obsah tuku a nejvyšší obsah vody, ale požadavkům na kvalitu másla vyhovuje. Vzorek měl nejintenzivnější tučnou chuť a dobrou roztíratelnost. Máslo má dva výrobce – kromě Olešnice i Bohemilk Opočno. Z obalu lze ale vyčíst, kdo vyrobil konkrétní vzorek.

Známka testu 2,1

Milko Bio máslo

Výrobce: Polabské mlékárny VarnsdorfKoupeno: Globus

známka za smyslové hodnocení: 2,8

obsah vody: 13,4 %

obsah tuku: 85,5 %

Běžná cena 54,90

Co zjistil test

Hodnocení

Máslo z bio mléka balené v pergamenovém obalu má jen 200 gramů (cena 43,90 Kč), ale informaci o gramáži najdete až na zadní straně obalu. Má vysoký obsah tuku, ale testovaný vzorek měl zhoršenou mikrobiologickou kvalitu, nejhorší smyslové hodnocení (méně příjemná vůně) a horší roztíratelnost. Údaje na obale jsou hůře čitelné.

Známka testu 2,3

Další testy z kategorie Potraviny

Test DNES: Dětské svačinky
11.10.2016

Test DNES: Dětské svačinky

Žádná zdravá svačinka. Až na výjimky to jsou pouhé pamlsky. Všechny mají vysokou energetickou hodnotu, málo bílkovin, zato hodně tuků a cukrů. Rozhodně je nelze doporučit jako „to nejlepší, co si dát mezi jídly“.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Bílé jogurty
13.9.2016

Test DNES: Bílé jogurty

Jogurty byly většinou kvalitní. Obsahovaly dostatek vápníku i bílkovin, ve třech ze 14 vzorků však bylo málo potřebných bakteriíZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Grilovací omáčky
31.8.2016

Test DNES: Grilovací omáčky

Barbecue omáčky jsou průmyslový produkt se všemi svými klady i zápory. Jsou rychle po ruce, ale také plné složek, které bychom si do nich doma rozhodně nedali.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Reklama
     

Nejčtenější testy

Test DNES: Máslo

Test DNES: MásloPozitiva: Výrobci másla nešidí přídavkem vody nebo rostlinných tuků. Nenašli jsme v nich ž... Celý test

Test DNES: Reflexní pásky

Test DNES: Reflexní páskyRozsvícený mobil ani bílé triko vám život na noční silnici určitě nezachrání. Raději si nakupte pořá... Celý test

Test pánských antiperspirantů

Test pánských antiperspirantůPozitiva: Všechny pánské antiperspiranty alespoň trochu bránily pocení. Neplatí nejdražší = nejúčinn... Celý test

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkách

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkáchČistá, neplesnivá jablka a až na jednu výjimku žádný přidaný cukr. Kapsičky vypadají jako ideální př... Celý test

Test DNES: Toaletní papír

Test DNES: Toaletní papírPozitiva: žádný z papírů v testu vyloženě nepropadl. Dobré výrobky jde koupit i za málo peněz. Negat... Celý test

Reklama
Reklama