17.5.2015

Test DNES: Rybí prstyVelké (z)klamání: 10 ze 14 obsahuje rybího masa méně, než slibuje obal

Test DNES: Rybí prsty

Pozitiva: Nejsou v nich žádné kosti a nejsou přesolené. Vyrobeny jsou z čerstvé rybí suroviny.

Negativa: Nejméně kvalitní jsou výrobky pro děti. Jsou nastavené moukou, škrobem a hrachovinou.

Pravidla zveřejňování a hodnocení

Chutné rybí maso, které se pod vidličkou rozpadá na pravidelné plátky, nebo podivná šedivá škrobová hmota, kde marně hledáte chuť ryby. Na obě varianty výrobků můžete narazit, když si koupíte rybí prsty. A oba typy jsme měli i v testu, který prověřil 14 druhů smažených rybích výrobků. Těch prvních, dobrých bylo naštěstí víc než těch druhých, špatných, přesto nás překvapilo, jak velké rozdíly mohou být v kvalitě rybích prstů.

A smutným zjištěním testu bylo, že úplně nejhorší jsou výrobky pro malé děti.

„Jsem zklamaný z výrobků z mletého rybího masa, ty neměly s rybou nic moc společného. A nejhorší byly dva produkty ve tvaru rybiček a dinosaurů pro děti. Svým dětem bych je nedal,“ řekl jeden z degustátorů, Daniel Jaroš z Vysoké školy hotelové v Praze. Stejný názor měli i všichni ostatní z desetičlenné poroty, která hodnotila vzorky chuťově.

 

Hrách místo ryby

Šlo o Vici Dinos a Iglo Veselé rybičky, které svým tvarem a zpracováním míří na nejmenší děti. Nejsou vyrobeny jako klasické rybí prsty z bloku lisovaného filé, ale z mletého rybího masa.

Na tom by nebylo samo o sobě nic špatného, problém je v dalších složkách, které se do mleté směsi přidávají, aby nahradily nedostatek masa: mouka, škroby, kypřicí látky, rýžová krupice nebo hrachová vláknina. Veselé rybičky navíc obsahují polyfosfáty, dinosauři zase pro děti absolutně nevhodné glutamáty.

Výrobci tím neporušují žádný předpis ani nepředkládají dětem zdraví škodlivé produkty, ale v atraktivním kabátku jim nabízejí méně kvalitní surovinu.

„Není to nekvalitní surovina, nenajdete tam žádný ocas nebo hlavu. Je to mleté, ale z odřezků, které odpadnou při porcování 100% filetů,“ vysvětluje Peter Melo, jednatel společnosti Alfa-R Slovensko, která značku Iglo distribuuje v Česku. „Výrobce se tím snaží dostat na cenu, která je dostupná široké veřejnosti. A další složky tam být musí, aby se ta mletá surovina laicky řečeno spojila dohromady.“

 

Kolik ryby je v rybích prstech?

Další překvapení přinesly výsledky analýz obsahu masa, které zpracoval Státní veterinární ústav v Praze.

Podíl rybího masa v jednotlivých produktech se velmi liší pohybuje se od 15 až po 67 procent. A co je horší, jen čtyři vzorky obsahovaly tolik masa, kolik avizovaly na obalech.

Smutným „rekordmanem“ v obsahu masa je Vici Fish fingers z Estonska, v němž laboratoř naměřila jen 15 procent masa, výrobce tedy nedodržel ani slibovaných 22 procent.

Už při pročítání složení (pokud se vůbec podaří rozluštit drobné písmo natištěné na průhledném sáčku) člověka napadne, že to asi nebude běžný rybí prst. Na obale totiž stojí: „Mleté rybí maso a šprot (šprot není ryba? a je tam celý?), mouka, olej, hrachová vláknina a bílkovina, mleté maso z kalmara peruánského (není to žádná malinká chobotnička, ale obří hlavonožec, vážící 50 kilogramů a měřící dva metry), dextroza, kopr, česnek... a látka zvýrazňující chuť a vůni E621 (glutamát pro děti?).“

Firma se přes opakované žádosti Testu DNES ke svému výrobku do uzávěrky tohoto magazínu nevyjádřila.

 

Kupujte jen nemleté

Složení vůbec hodně napoví o tom, jak kvalitní budou prsty, a může být dobrým vodítkem výběru. Rybí prsty se totiž vyrábějí jak z mleté, tak nemleté suroviny (viz box vpravo).

Zatímco u rybích prstů z mletého masa je výčet složek mnohem delší a zahrnuje suroviny, které bychom ve smažené rybě nehledali, u těch z celistvých kusů filetů najdete jen suroviny nutné pro přípravu povrchové krusty.

„Do těch se nedá skoro nic přidávat. V minulosti tu byly pokusy dodat tam vodu, jenže voda ve fritéze, to nejde dohromady, tak se od toho upustilo. Zato do mletých můžete přidávat škroby, polyfosfáty, zvýrazňovače chuti, barviva... škála je neomezená, můžete použít cokoliv, co povoluje evropská legislativa,“ říká Tomáš Potůček z Bidvestu.

Takže rada je jasná. Pokud kupujete rybí prsty, kupujte si ty z celých ryb. Jsou sice dražší, ale mnohem kvalitnější, chutnější a obejdou se bez různých náhražkových a přídatných látek.

 

Fosfáty a glutamáty

Pět vzorků – včetně těch nejlepších – obsahovalo polyfosfáty, které mohou zadržovat vodu v rybím mase a zvyšovat tím hmotnost. Používat se mohou, ale musí být uvedeny na obale, což se u dvou vzorků nestalo. Další dva vzorky obsahovaly zvýrazňovače chuti ve formě „éčka“ E621, glutamanu sodného.

Dobrou zprávou je, že surovina k výrobě prstů byla u všech vzorků čerstvá – prokázaly to analýzy histaminu.

 

Některé velmi chutnaly

Velké rozdíly se pochopitelně projevily i v chuti testovaných produktů. Porotci využili při hodnocení chuti celou škálu školních známek – od jedniček až po pětky. Většina výhrad směřovala hlavně k mletým vzorkům.

Nejvíce jim chutnal vzorek Tesco Branded Haddock fillets, který ale nepatří mezi rybí prsty, je to smažené rybí filé a je podstatně dražší než ostatní vzorky. Přesto jsme ho z testu úplně nevyřadili, ale hodnotíme ho zvlášť. Je dobrou ukázkou toho, že smažené rybí filé může být kvalitní a chutné.

Vítězem testu se stal Gran mare Filé z aljašské tresky Rybí prsty. Porotci ocenili i bezlepkové rybí prsty značky Schär, chutnaly jim ještě Frosta Golden fish a Ocean Trader.

„Byly tady výrobky, které bych nikomu nedoporučoval nakupovat, ale určitě i výborné kusy, které mi chutnaly a které bych si sám koupil domů,“ řekl po testu další z degustátorů Marek Sedlák ze sítě rybích restaurací Nordsee.

 

Jak drahé jsou prsty?

Velké rozdíly byly i v cenách výrobků, ty nejlevnější stály v přepočtu na kilo do sta korun, ty dražší až třikrát tolik.

Pravdivější srovnání ale poskytuje přepočet na ceny čistého rybího masa. Ukáže se, že ty nejlevnější jsou vlastně hodně drahé.

Pětasedmdesát korun za kilo rybích prstů Vici, které skončily na posledním místě, se nezdá moc, ale po přepočtu na obsah čistého rybího masa zjistíte, že kilo ryby vás přijde na 500 korun. Za takovou cenu si můžete pořídit čerstvého lososa.

Smažené ryby vůbec nejsou levné. „Překvapila mě cena výrobku, který vyhrál moji osobní soutěž (Tesco Haddock fillets). Když jsem zjistil, kolik stojí (180 korun za 500 gramů), výrazně to překračuje cenu čerstvé ryby,“ řekl po testu šéfkuchař Pavel Mencl.

Výrobky, které uspěly v testu

Tesco Breaded Haddock fillets

Výrobce: neuveden (Polsko)Koupeno: Tesco

cena za 1 kg: 360 Kč

1 kg rybího masa by přišel na: 537 Kč

obsah rybího masa: 67 %

treska jednoskvrnná 65 %

Běžná cena 179,90

Co zjistil test

Hodnocení

Nejde o rybí prsty, ale o smažené rybí filé. Nejkvalitnější rybí surovina ze všech, maso je nemleté, krásně bílé, má výbornou chuť a pěkně plátkuje. Celkový dojem kazí jen fosfáty, výhrady máme k extraktu z kvasnic (dochucovadlo) a barvivu (paprikový extrakt). Známka za chuť 1,2.

Známka testu 1,5

Gran Mare Filé z aljašské tresky

Výrobce: Royal Greenland NěmeckoKoupeno: Penny Market

cena za 1 kg: 122 Kč

1 kg rybího masa by přišel na: 230 Kč

obsah rybího masa: 53 %

maso z aljašské tresky 65 %

Běžná cena 54,90

Co zjistil test

Hodnocení

Nemletá, na řezu bílá rybí svalovina. Chuťově vyvážené, dobré rybí maso se pěkně odlupuje po vrstvách. Příjemně křupavá panáda (obal). Velmi dobré složení. Obsah rybího masa je ovšem nižší, než uvádí výrobce. Známka za chuť 1,7.

Známka testu 1,7

Frosta Golden fish fingers 100% fillet

Výrobce: Frosta NěmeckoKoupeno: Tesco

cena za 1 kg: 206 Kč

1 kg rybího masa by přišel na: 389 Kč

obsah rybího masa: 53 %

filé z tresky pestré 57 %

Běžná cena 61,90

Co zjistil test

Hodnocení

Nemletá rybí svalovina má pružnou konzistenci, na řezu je příjemně bílá a narůžovělá. Panáda se odlupuje, je chuťově slanější (má nejvyšší obsah soli). Rybí maso je sušší. Složení bez výhrad. Obsah masa odpovídá deklaraci na obalu výrobku. Známka za chuť 2.

Známka testu 1,8

Ocean Trader Rybích prstů

Výrobce: Greenland NěmeckoKoupeno: Lidl

cena za 1 kg: 122 Kč

1 kg rybího masa by přišel na: 239 Kč

obsah rybího masa: 51 %

filé z tresky pestré 65 %

Běžná cena 54,90

Co zjistil test

Hodnocení

Nemletá rybí svalovina, na řezu bílá. Má pružnou konzistenci. Chuť je typická, ale méně výrazná. Panáda je tvrdší. Složení bez výhrad. Výrobek obsahuje méně masa, než je uvedeno na obale. Známka za chuť 2,3.

Známka testu 1,9

Iglo 10 Rybích prstů 100% filet

Výrobce: Frozen Fish Int. Německo

cena za 1 kg: 264 Kč

1 kg rybího masa by přišel na: 508 Kč

obsah rybího masa: 52 %

treska pestrá 58 %

Běžná cena 73,90

Co zjistil test

Hodnocení

Nemletá rybí svalovina, na řezu bílá až šedobílá. Pružná konzistence. Příjemná chuť, velké množství panády, na povrchu vysrážená bílkovina. Velmi dobré složení. Obsahuje méně masa, než je uvedeno na obale. Známka za chuť 2,8.

Známka testu 2

Schär 10 Fish fingers gluten-free

Výrobce: Dr. Schär ItálieKoupeno: Kaufland

cena za 1 kg: 333 Kč

1 kg rybího masa by přišel na: 628 Kč

obsah rybího masa: 53 %

aljašská treska 70 %

Běžná cena 99,90

Co zjistil test

Hodnocení

Nemletá bílá rybí svalovina pružné konzistence. Obal má žlutou barvu, není z pšeničné mouky a strouhanky, ale z rýžové a kukuřičné mouky. Chuťově jeden z nejlepších výrobků. Obsahuje méně masa, než je uvedeno na obale, a fosfáty, které nejsou ve složení. Známka za chuť 1,6.

Známka testu 2,1

Your fish! Rybí prsty

Výrobce: Greenland NěmeckoKoupeno: Kaufland

cena za 1 kg: 53 Kč

1 kg rybího masa by přišel na: 95 Kč

obsah rybího masa: 56 %

strojně oddělené rybí maso 50 %

Běžná cena 53

Co zjistil test

Hodnocení

Na řezu slabě našedlá nemletá rybí svalovina, po rozmrazení vodnatější. Barva, chuť i textura netypické, obsahuje kousky kůže. Složení nelze nic vytknout. Obsah masa odpovídá deklaraci. Nejlevnější výrobek ze všech, připravený z lisovaných odřezků. Známka za chuť 3,4.

Známka testu 2,4

Další testy z kategorie Potraviny

Test DNES: Dětské svačinky
11.10.2016

Test DNES: Dětské svačinky

Žádná zdravá svačinka. Až na výjimky to jsou pouhé pamlsky. Všechny mají vysokou energetickou hodnotu, málo bílkovin, zato hodně tuků a cukrů. Rozhodně je nelze doporučit jako „to nejlepší, co si dát mezi jídly“.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Bílé jogurty
13.9.2016

Test DNES: Bílé jogurty

Jogurty byly většinou kvalitní. Obsahovaly dostatek vápníku i bílkovin, ve třech ze 14 vzorků však bylo málo potřebných bakteriíZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Grilovací omáčky
31.8.2016

Test DNES: Grilovací omáčky

Barbecue omáčky jsou průmyslový produkt se všemi svými klady i zápory. Jsou rychle po ruce, ale také plné složek, které bychom si do nich doma rozhodně nedali.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Reklama
     

Nejčtenější testy

Test DNES: Máslo

Test DNES: MásloPozitiva: Výrobci másla nešidí přídavkem vody nebo rostlinných tuků. Nenašli jsme v nich ž... Celý test

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkách

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkáchČistá, neplesnivá jablka a až na jednu výjimku žádný přidaný cukr. Kapsičky vypadají jako ideální př... Celý test

Test DNES: Horká čokoláda

Test DNES: Horká čokoládaHorké čokolády prodávané v Česku by si na řadě míst zasloužily změnit název. Jako čokoláda chutná je... Celý test

Test pánských antiperspirantů

Test pánských antiperspirantůPozitiva: Všechny pánské antiperspiranty alespoň trochu bránily pocení. Neplatí nejdražší = nejúčinn... Celý test

Test DNES: Reflexní pásky

Test DNES: Reflexní páskyRozsvícený mobil ani bílé triko vám život na noční silnici určitě nezachrání. Raději si nakupte pořá... Celý test

Reklama
Reklama