13.4.2015

Test DNES: Trvanlivé polotučné mlékoVšechna chutnají stejně. Rozdíly v kvalitě mléka jsou téměř nulové

Test DNES: Trvanlivé polotučné mléko

Pozitiva: Žádné bakterie, trvanlivá mléka jsou prakticky sterilní. Stejný obsah živin, jako mají mléka čerstvá.

Negativa: Ve srovnání s čerstvými mléky horší chuť. Neúplné nebo matoucí údaje na obalech.

Pravidla zveřejňování a hodnocení

Trvanlivé krabicové mléko vydrží tak dlouho, protože jsou v něm chemické konzervanty. Je o tom přesvědčeno mnoho lidí. Je to stejná fáma, jako ta, která říká, že trvanlivé mléko neobsahuje žádné vitaminy a minerální látky.Není to pravda. Žádné chemické látky se do mléka nesypou, trvanlivé mléko ale konzervované je. Sterilizací, tedy zahřátím na teplotu 140 stupňů Celsia a plněním do aseptických obalů bez přístupu vzduchu. Vysoká teplota zlikviduje všechny mikroorganismy, takže mléko se nezkazí, dokud zůstane zavřené v obalu, který ho chrání před světlem a bakteriemi.

 

Jako přes kopírák

Tepelná úprava mléka vysokou teplotou zajistí dlouhou trvanlivost, ale je také důvodem, proč se všechna mléka podobají jako vejce vejci. Je to logické, konzervované mléko ztrácí svou charakteristickou vůni a chuť.

Jasně to ukázal test, který jsme zaměřili na nejprodávanější kategorii mléka v České republice – na trvanlivá mléka polotučná v modře označených „krabicích“. Zařadili jsme do něho 12 hypermarketových mlék pocházejících z českých i zahraničních mlékáren. Analýzy zpracoval Státní veterinární ústav v Praze.

test čerstvých mlék (vyšel v magazínu Test DNES 17. března) ukázal, že rozdíly mezi jednotlivými výrobky stejné kategorie tučnosti jsou minimální. Ještě výrazněji se to potvrdilo u mlék trvanlivých. Ta se mezi sebou nelišila téměř vůbec. Projevilo se to ve známkách testu – rozdíl mezi nejlepším a nejhorším mlékem dělal pouhé čtyři desetiny bodu.

Minimálně ve dvou zkouškách – mikrobiologickém a senzorickém hodnocení – skončily všechny vzorky se stejnými dobrými výsledky.

Zatímco mléka čerstvá se v chuti i mikrobiologické kvalitě mezi sebou lišila, u trvanlivých bychom jakékoliv rozdíly hledali marně.

Všechny vzorky prošly bez problémů „drastickou“ termostatovou zkouškou, kterou se mimochodem zkouší masné konzervy. Spočívá v tom, že mléko v originálním obalu zůstává zavřené 15 dní v termostatu nastaveném na 30 stupňů Celsia a teprve pak se v něm zjišťuje celkový počet mikroorganismů. Pokud mléko přečká tuto vysokou tepelnou zátěž, je v pořádku. Znamená to, že v obchodech, kde se krabicová mléka uchovávají mimo chladicí zařízení, vydrží i vysoké teploty.

 

Všechna chutnají stejně

Ani v chuti nenašla odborná porota vůbec žádné rozdíly. Všechna mléka měla standardní chuť. Dobrou, ale méně lahodnou, než měla mléka čerstvá plnotučná. Není na tom nic divného, chuť ovlivňuje obsah tuku (čím je vyšší, tím je mléko plnější a lahodnější) i způsob tepelného ošetření. Převařená trvanlivá mléka jsou sterilní a mohou mít takzvanou vařivou chuť – zkrátka chutnají jako převařené mléko.

 

Trvanlivá versus čerstvá

V chuti mají tedy čerstvá mléka náskok před trvanlivými, o obsahu důležitých živin se to ale už tak jednoznačně říct nedá. Testy nepotvrdily, že by trvanlivá mléka měla méně živin než mléka čerstvá. Stačí porovnat naměřené hodnoty obou kategorií testovaných mlék (viz tabulka vpravo).

Pouze obsah vápníku byl u čerstvých mlék v průměru lehce vyšší než u mlék trvanlivých. Obsah bílkovin i tukuprosté sušiny (zahrnuje mléčný cukr laktózu, vitaminy, minerální látky a enzymy) je naopak vyšší u mlék trvanlivých. Potěšitelné je, že ani jeden vzorek neobsahoval aflatoxin M1, který by se do mléka mohl dostat z plesnivého krmiva.

 

Nejdražší mléko bylo nejhorší

Vítězem testu, ale pouze s minimálním odstupem od dalších vzorků v pořadí, se stal výrobek Madeta Jihočeské mléko trvanlivé za 22,90 koruny.

Na druhém konci žebříčku skončil nejdražší ze všech testovaných vzorků, německé biomléko značky MUH, které nabízí obchody Kaufland za 29,90 korun. Což je téměř o deset korun víc, než se pohybují průměrné ceny trvanlivého mléka.

Mělo vyšší obsah tuku, než mají mít mléka polotučná (1,5 až 1,8 procent). V laboratoři u něho naměřili 1,9 procenta, což se při započtení nejistoty měření ještě vejde do kategorie polotučných mlék, ale deklarované hodnotě 1,5 % neodpovídá.

 

O známkách rozhodly obaly

V obalech, jak se ukázalo, jsou největší rozdíly mezi jednotlivými vzorky, které nakonec rozhodly o známkách a pořadí. Posoudili jsme nejen praktičnost obalů, ale také správnost a úplnost informací pro spotřebitele. Krabice bez uzávěru se nejen špatně otvírá – bez nůžek nebo nože je to prakticky nemožné – ale především nedává žádnou možnost mléko po otevření znovu zavřít. Ideální jsou v tomto směru šroubovací uzávěry, méně praktická je plastová „záklopka“.

Chyb ve značení bylo o něco méně než u jiných potravin, ale přesto se našly. Mléko K-Classic mělo na každé straně obalu jiné údaje o tučnosti mléka – na přední straně je označeno jako plnotučné, z boku však jako odtučněné. „O této chybě víme a pracujeme na jejím odstranění. Dodavatel vše opraví při dalším tisku obalů,“ uvádí tiskovýmluvčí Kauflandu Michael Šperl.

U některých vzorků jsme penalizovali hůře čitelné datum trvanlivosti, výhrady jsme měli i k nekonkrétním údajům o tom, kdo mléko vyrobil.

Někde chybělo doporučení, jak s mlékem zacházet po otevření. Není to tak zbytečné, jak by se mohlo zdát – mnozí lidé jsou přesvědčeni, že mléku k trvanlivosti pomáhají umělá aditiva, a že vydrží stejně dlouho jako třeba kečup. Což je další mýtus, který mléko provází. I trvanlivé mléko musí po otevření do lednice a musí se spotřebovat do několika dnů, jinak se zkazí.

Výrobky, které uspěly v testu

Madeta Jihočeské mléko polotučné

Výrobce: MadetaKoupeno: Albert

vápník (mg/kg): 1 185

bílkoviny (g/100g): 3,41

obsah tuku (%): 1,53

Běžná cena 22

Co zjistil test

Hodnocení

Nejvyšší obsah vápníku mezi trvanlivými mléky. Vyšší obsah bílkovin a nadprůměrný obsah tukuprosté sušiny. Mikrobiologické vyšetření je v pořádku. Senzoricky je mléko bez závad. Obal je nepraktický, nemá šroubovací uzávěr. Údaje pro spotřebitele jsou úplné a dobře čitelné.

Známka testu 1

Trvanlivé mléko polotučné

Výrobce: PragolaktosKoupeno: Globus

vápník (mg/kg): 1 135

bílkoviny (g/100g): 3,53

obsah tuku (%): 1,52

Běžná cena 20

Co zjistil test

Hodnocení

Nižší obsah vápníku, ale vysoký obsah bílkovin a tukuprosté sušiny. Mikrobiologicky i senzoricky je mléko bez závad. Jako jediné trvanlivé mléko je v plastové lahvi, typické spíše pro mléka čerstvá. Ta je ale neprůhledná, takže chrání mléko před světlem. Údaje na obale jsou úplné, datum spotřeby na uzávěru je ale velmi špatně čitelné.

Známka testu 1

Lactel Trvanlivé mléko polotučné

Výrobce: Mlékárna KunínKoupeno: Albert

vápník (mg/kg): 1 185

bílkoviny (g/100g): 3,4

obsah tuku (%): 1,52

Běžná cena 21

Co zjistil test

Hodnocení

Kunínské mléko vyráběné pod značkou Lactel. Nejvyšší obsah vápníku mezi trvanlivými mléky. Průměrný obsah bílkovin i tukuprosté sušiny. Mikrobiologie je zcela v pořádku. Po senzorické stránce je vzorek bez závad. Nepraktický kartonový obal bez uzávěru. Zásluhou tří jazykových verzí trochu méně přehledné informace.

Známka testu 1

Lakto mléko

Výrobce: Mlékárna HlinskoKoupeno: INTERSPAR

vápník (mg/kg): 1 150

bílkoviny (g/100g): 3,44

obsah tuku (%): 1,48

Běžná cena 18

Co zjistil test

Hodnocení

Podle webových stránek Mlékárny Hlinsko jde o mléko vyráběné na export. Má průměrný obsah vápníku, bílkovin i tukuprosté sušiny. Mikrobiologicky i senzoricky v pořádku. Nepraktický obal bez uzávěru. Chybí doporučení ke skladování a spotřebě po otevření (u trvanlivých potravin není povinné) a nepřehledné (8 jazykových verzí).

Známka testu 1

Tatra Mléko polotučné

Výrobce: Mlékárna HlinskoKoupeno: Albert

vápník (mg/kg): 1 175

bílkoviny (g/100g): 3,45

obsah tuku (%): 1,59

Běžná cena 22

Co zjistil test

Hodnocení

Vyšší obsah bílkovin, obsah vápníku vyšší než průměr, tukuprostá sušina je v průměru. Mikrobiologicky je mléko v pořádku, i senzorickou analýzou prošlo bez závad. Nepraktický kartonový obal bez možnosti mléko znovu uzavřít. Informace pro spotřebitele jsou úplné a přehledné.

Známka testu 1

Basic Polotučné trvanlivé mléko

Výrobce: MadetaKoupeno: INTERSPAR

vápník (mg/kg): 1 150

bílkoviny (g/100g): 3,27

obsah tuku (%): 1,52

Běžná cena 16

Co zjistil test

Hodnocení

Nízká cena. Průměrný obsah vápníku i tukuprosté sušiny, nižší obsah bílkovin. Mikrobiologická analýza je v pořádku, ani senzorické hodnocení neukázalo žádné závady. Nepraktický kartonový obal bez možnosti znovu uzavřít, ale informace na něm jsou úplné a dobře čitelné.

Známka testu 1

K-Classic Trvanlivé mléko polotučné

Výrobce: KauflandKoupeno: Kaufland

vápník (mg/kg): 1 165

bílkoviny (g/100g): 3,65

obsah tuku (%): 1,51

Běžná cena 16

Co zjistil test

Hodnocení

Nízká cena. Nejvyšší obsah bílkovin, vysoký je i obsah tukuprosté sušiny. Mikrobiologicky i senzoricky je mléko bez závad. Praktický obal s uzávěrem, ale s matoucími údaji: na jedné straně je mléko označeno jako polotučné, na druhé jako odtučněné. Není uveden výrobce (nemusí být), podle kódu je výrobcem Mlékárna Pragolaktos.

Známka testu 1

Pilos Mléko trvanlivé polotučné

Výrobce: Mlékárna PragolaktosKoupeno: Lidl

vápník (mg/kg): 1 140

bílkoviny (g/100g): 3,16

obsah tuku (%): 1,51

Běžná cena 16

Co zjistil test

Hodnocení

Nízká cena. Obsah vápníku nižší než průměr, obsah bílkovin nejnižší ze všech (nižší než deklarovaný), zato nejvyšší obsah tukuprosté sušiny. Mikrobiologicky i senzoricky bez vad. Praktický obal s uzávěrem (u levnějších mlék nebývá zvykem). Údaje jsou úplné, i když ne zcela přesné (ve výživové tabulce se uvádějí průměrné hodnoty, takže drobné odchylky jsou přípustné).

Známka testu 1

Pragolaktos trvanlivé mléko

Výrobce: Mlékárna PragolaktosKoupeno: Billa

vápník (mg/kg): 1 125

bílkoviny (g/100g): 3,31

obsah tuku (%): 1,6

Běžná cena 18

Co zjistil test

Hodnocení

Obsah vápníku i tukuprosté sušiny je nízký, obsah bílkovin je průměrný. Mikrobiologie je stejně jako u všech ostatních vzorků v pořádku, ani senzorické hodnocení neodhalilo žádné vady. Nepraktický obal bez možnosti znovu uzavřít. Informace pro spotřebitele jsou úplné, jen datum minimální trvanlivosti je hůře čitelné.

Známka testu 1

Albert Bio Polotučné mléko trvanlivé

Výrobce: Tatranská Mliekáreň SlovenskoKoupeno: Albert

vápník (mg/kg): 1 145

bílkoviny (g/100g): 3,26

obsah tuku (%): 1,5

Běžná cena 24

Co zjistil test

Hodnocení

Průměrný obsah vápníku, nižší obsah tukuprosté sušiny i bílkovin, který navíc neodpovídá deklaraci na obale. Mikrobiologie i senzorika jsou v pořádku. Obal se zaklapávacím uzávěrem. Informace pro spotřebitele jsou úplné, ale nepříliš přehledné – datum spotřeby hůře čitelné, údaj o množství až na zadní straně obalu.

Známka testu 1

Meggle Mléko polotučné trvanlivé

Výrobce: Rajo SlovenskoKoupeno: Albert

vápník (mg/kg): 1 065

bílkoviny (g/100g): 3,27

obsah tuku (%): 1,48

Běžná cena 21

Co zjistil test

Hodnocení

Výrazně nejnižší obsah vápníku. Nižší je také obsah bílkovin, který navíc neodpovídá deklaraci na obale. Mikrobiologické i senzorické vyšetření jsou v pořádku. Obal má praktický šroubovací uzávěr, informace jsou úplné a dobře čitelné, i když ne zcela přesné (ve výživové tabulce se uvádějí průměrné hodnoty, takže drobné odchylky jsou přípustné).

Známka testu 1

MUH Trvanlivé mléko polotučné

Výrobce: Aria Foods NěmeckoKoupeno: Kaufland

vápník (mg/kg): 1 155

bílkoviny (g/100g): 3,49

obsah tuku (%): 1,9

Běžná cena 29

Co zjistil test

Hodnocení

Nejvyšší cena. Mléko má vyšší obsah tuku, než deklaruje obal (1,5%) a než by mělo mít mléko označené polotučné (max. 1,8 %). Obsah bílkovin i vápníku lehce převyšuje průměr. Zato obsah tukuprosté sušiny je nejnižší ze všech. Praktický uzavíratelný obal. Chybí doporučení k uchovávání (u trvanlivých potravin není povinné).

Známka testu 1

Další testy z kategorie Potraviny

Test DNES: Dětské svačinky
11.10.2016

Test DNES: Dětské svačinky

Žádná zdravá svačinka. Až na výjimky to jsou pouhé pamlsky. Všechny mají vysokou energetickou hodnotu, málo bílkovin, zato hodně tuků a cukrů. Rozhodně je nelze doporučit jako „to nejlepší, co si dát mezi jídly“.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Bílé jogurty
13.9.2016

Test DNES: Bílé jogurty

Jogurty byly většinou kvalitní. Obsahovaly dostatek vápníku i bílkovin, ve třech ze 14 vzorků však bylo málo potřebných bakteriíZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Grilovací omáčky
31.8.2016

Test DNES: Grilovací omáčky

Barbecue omáčky jsou průmyslový produkt se všemi svými klady i zápory. Jsou rychle po ruce, ale také plné složek, které bychom si do nich doma rozhodně nedali.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Reklama
     

Nejčtenější testy

Test DNES: Máslo

Test DNES: MásloPozitiva: Výrobci másla nešidí přídavkem vody nebo rostlinných tuků. Nenašli jsme v nich ž... Celý test

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkách

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkáchČistá, neplesnivá jablka a až na jednu výjimku žádný přidaný cukr. Kapsičky vypadají jako ideální př... Celý test

Test DNES: Horká čokoláda

Test DNES: Horká čokoládaHorké čokolády prodávané v Česku by si na řadě míst zasloužily změnit název. Jako čokoláda chutná je... Celý test

Test pánských antiperspirantů

Test pánských antiperspirantůPozitiva: Všechny pánské antiperspiranty alespoň trochu bránily pocení. Neplatí nejdražší = nejúčinn... Celý test

Hladké mouky

Hladké moukyMožná se vám velikonoční mazanec nepovede tak, jak byste si přáli, a možná budete nadávat, že špatná... Celý test

Reklama
Reklama