10.2.2014

Test strouhaných sýrůV sáčku si často přinesete domů i škrob. Za cenu sýra

Test strouhaných sýrů

Profesionální kuchař používá jen pepř, který si sám namele, stejně tak by nikdy nepoužil sýr, který mu nastrouhali v továrně a zabalili do sáčku. My kuchaři amatéři jsme si ale malé pytlíčky s nastrouhaným parmazánem, ementálem nebo eidamem oblíbili. Jsou praktické, urychlují přípravu těstovin nebo pizzy. Měli bychom však o nich vědět dvě důležité věci.

Pravidla zveřejňování a hodnocení

Strouhané sýry

1. Strouhané sýry jsou mnohem více vydány na pospas bakteriím než sýry v celku.

2. Se sýrem si často kupujeme i škrob, který bychom si nejspíš na špagety dobrovolně nesypali. Prokázal to test, který uspořádala redakce MF DNES společně s Potravinářskou komorou České republiky.

Škrob obsahovalo šest vzorků z 16 testovaných. Výrobci ho používají, aby se nastrouhaný sýr v sáčku neslepil dohromady. I když je to přídavek neškodný, do sýra rozhodně nepatří. Proč ho platit za cenu sýra? Nepřipomíná to vodu v křehčeném mase nebo polyfosfáty v rybách?

Sýr se škrobovou příchutí

Škrob se může negativně projevit i v chuti, což neuniklo odborníkům ze Státního veterinárního ústavu v Praze, kteří sýry posuzovali smyslově.

Některé sýry měly podle Stanislavy Herčíkové, která senzorickou analýzu vedla, zřetelnou škrobovou pachuť. Ty, které škrob neobsahovaly, se zase lepily do malých hrudek, a postrádaly tak charakteristickou sypkost čerstvě nastrouhaného sýra. Zejména ty měkčí, s nižším obsahem sušiny, tedy eidamy nebo mozzarella.

A jediná mozzarella zastoupená v testu skončila v senzorickém hodnocení nejhůř – byla totiž slepená do jednoho kusu, proti hrudkování jí nepomohl ani přidaný škrob.

Bez větších výhrad dopadly ementály. „Dobře vypadaly, dobře chutnaly, nelepily se a neobsahovaly škrob,“ říká Stanislava Herčíková.

U strouhaných sýrů mají bakterie větší pole působnosti

Mikrobiologické analýzy neprokázaly, že by strouhané sýry byly závadné. Hodnoty zjišťovaných mikroorganismů byly buď nulové, nebo tak nízké, že nestály za řeč. U jednoho vzorku zachytila extrémně citlivá zkouška listerie, ale v množství, které vyhovuje předpisům. Jinak řečeno, z legislativního hlediska byl i tento sýr – stejně jako všechny ostatní – v pořádku. To ale nic nemění na věci, kterou test prokázal: že strouhané sýry jsou choulostivé.

V několika vzorcích se objevily vyšší hodnoty kvasinek, jež jsou pro sýry nežádoucí. Způsobují totiž rozklad tuků a bílkovin, což se projeví ve změně chuti, sýr pak chutná nakysle nebo nahořkle.

Ochranná atmosféra, do níž jsou sýry baleny, sice udrží jejich vzhled, ale pomnožení bakterií či kvasinek úplně nezabrání. U sýra rozemletého na malé částečky je plocha, kde se mohou uplatnit, nesrovnatelně větší.

Je to podobné jako s mletým masem nebo balenými zeleninovými saláty. „Jakmile se potravina rozdrobí, rozkrájí, rozstrouhá, tak dostanou kvasinky daleko větší šanci se uplatnit, než když se prodává v uceleném balení,“ vysvětluje Stanislava Herčíková.

Kdo se v tom má vyznat?

Obsah sušiny a tuku v sušině ve většině případů vyhovoval hodnotám, které uváděl výrobce na obalech. I když u některých vzorků až po započtení povolené tolerance při měření.

Rozdíly byly zejména u zahraničních výrobků. Ty však nemusí odpovídat české vyhlášce, podle níž musí být každý sýr označen kromě obsahu tuku nebo tuku v sušině i obsahem sušiny.

„U sýrů vyrobených mimo Českou republiku je i při neuvedení hodnoty tuku v sušině nutné v rámci vzájemného uznávání výrobků takový produkt na našem trhu akceptovat,“ vysvětluje Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Takže se v obchodech můžeme setkat s dvojím značením tuku: u sýrů ze zahraničí je to většinou jen absolutní tuk, tedy množství ve 100 gramech, u českých sýrů je to tuk v sušině, který je vždy vyšší. Povinnost uvádět obsah celkového tuku v tabulce výživových hodnot bude platit až od roku 2016. Teprve pak budeme moci snadněji porovnávat tučnost sýrů mezi sebou.

Stáhni v PDF

Výrobky, které uspěly v testu

EntreMont Francouz. ementál strouhaný sýr

Koupeno: Tesco

složení: mléko, mléčné kultury, jedlá sůl
tuk v sušině: 45,8 g/100 g
sušina: 63,6 g/100 g

Běžná cena 55,90

Co zjistil test

konzistence sypká, chuť a vůně sýrově mléčná

Informace pro spotřebitele v češtině nejsou dobře čitelné

Hodnocení

Strouhaný sýr smetanově nažloutlé barvy. Chuť a vůně sýrově mléčná, příjemná, čistá, odpovídá deklarovanému druhu sýra. Konzistence sypká, s ojedinělými rozpadavými hrudkami. Informace pro spotřebitele v češtině nejsou dobře čitelné. Chybí pokyn, dokdy má být sýr spotřebován po otevření. Mikrobiologický obraz dobrý. Obsah sušiny i tuku v sušině odpovídá deklaraci.

Známka testu 1,3

Gran Moravia Grattugiato Fresco

Výrobce: Orrero LitovelKoupeno: INTERSPAR

složení: termizované mléko, syřidlo pro vegetariánskou stravu, sůl konzervant lysozym (vaj. bílkovina)
tuk v sušině: 47,7 g/100 g
sušina: 67,8 g/100 g

Běžná cena 49,90

Co zjistil test

chuť a vůně sýrově mléčná, příjemná, aromatická, konzistence sypká

Obsahuje přírodní konzervant lysozym, který může vyvolávat alergické reakce

Hodnocení

Jemně strouhaný sýr smetanově bílé barvy. Chuť a vůně sýrově mléčná, příjemná, aromatická. Konzistence sypká, stejnorodá, ojediněle rozpadavé hrudky, odpovídá sýru typu parmazán. Mikrobiologie v pořádku. Obsahuje přírodní konzervant lysozym, který může vyvolávat alergické reakce. Obsah sušiny i tuku v sušině odpovídá deklaraci.

Známka testu 1,3

K-Classic Emmental strouhaný sýr

Koupeno: Kaufland

složení: zrající plnotučný sýr
tuk v sušině: 45,4 g/100 g
sušina: 59,9 g/100 g

Běžná cena 18,50

Co zjistil test

konzistence sypká

sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob

Hodnocení

Strouhaný sýr smetanově bílé barvy. Chuť a vůně sýrově mléčná, čistá, méně výrazná. Konzistence sypká, s ojedinělými rozpadavými hrudkami, vlhký vzhled. Značení je nepřehledné a špatně čitelné. Není uvedeno složení, není to chyba, pokud se jedná o jednosložkový výrobek (sýr vyrobený jen z mléka, sýrařských kultur a syřidla), složení se uvádět nemusí. Lehce zvýšené kvasinky. Obsah sušiny i tuku v sušině odpovídá deklaraci.

Známka testu 1,6

K-Classic Gouda strouhaný sýr 48%

Koupeno: Kaufland

složení: přírodní zrající sýr, bramborový škrob, barvivo betakaroten
tuk v sušině 47,4 g/100 g
sušina 57,2 g/100 g

Běžná cena 17,30

Co zjistil test

konzistence sypká,

chuť se zřetelnou pachutí škrobu, sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob.

Hodnocení

Chuť a vůně sýrově mléčná, se zřetelnou pachutí škrobu. Konzistence sypká, ojedinělý výskyt rozpadavých hrudek. Mikrobiologie v pořádku. Sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob. Značení je nepřehledné a špatně čitelné. Chybí pokyn, dokdy má být sýr spotřebován po otevření. Obsah sušiny odpovídá deklaraci. Obsah tuku v sušině vyhovuje po započtení nejistoty měření.

Známka testu 1,7

Albert Quality eidam strouhaný 30%

Výrobce: Madeta ČRKoupeno: Albert

složení: mléko, jedlá sůl max. 2,5 %, mlékárenské kultury, balicí plyn: oxid uhličitý
tuk v sušině 35 g/100 g
sušina 51,1 g/100 g

Běžná cena 19,90

Co zjistil test

konzistence sypká

vůně málo výrazná až nakyslá, chuť nahořklá a kvasničná

Hodnocení

Jemně strouhaný sýr typu eidam smetanově bílé barvy. Vůně málo výrazná až nakyslá. Chuť nahořklá a kvasničná. Konzistence sypká, stejnorodá, ale na skusu lepivá až gumovitá. Dobře přehledné a čitelné údaje, chybí jen pokyn, dokdy má být sýr spotřebován po otevření. Mikrobiologický obraz dobrý. Obsah sušiny i tuku v sušině odpovídá deklaraci.

Známka testu 1,7

Castelli Parmigiano Reggiano strouh. sýr

Koupeno: INTERSPAR

složení: nepasterované mléko, jedlá sůl, mléčné kultury, syřidlo
tuk v sušině: 43,5 g/100 g
sušina: 74,5 g/100 g

Běžná cena 60

Co zjistil test

konzistence stejnorodá, sypká

Hodnocení

Jemně strouhaný parmazán výrazně bílé barvy. Chuť a vůně ostřejší, aromatická. Konzistence stejnorodá, sypká, sušší, odpovídá typu parmezán. Sýr je vyroben z nepasterovaného mléka, což je na obale vyznačeno. Chybí údaj, dokdy má být sýr po otevření spotřebován, není uveden dovozce do ČR (není to povinnost). Obsah sušiny není deklarován (u zahraničních výrobků být nemusí), obsah tuku v sušině je vyšší.

Známka testu 1,8

Goldsteig Mozzarella 45 %

Koupeno: Billa

složení: paster. kravské mléko, mlékárenské kultury, mikrobiální syřidlo, jedlá sůl, protispékavá látka: škrob
tuk v sušině: 45,4 g/100 g
sušina: 51,9 g/100 g

Běžná cena 17,50

Co zjistil test

chuť málo výrazná, se zřetelnou škrobovou pachutí, konzistence neodpovídá, sýr je slepený do jednoho bloku obtížně oddělitelných částic.

Hodnocení

Hrubě strouhaný sýr mléčně bílé barvy. Chuť a vůně sýrově mléčná, málo výrazná, se zřetelnou škrobovou pachutí. Konzistence neodpovídá, sýr je slepený do jednoho bloku obtížně oddělitelných částic. Není uvedeno, kdo sýr distribuuje v Česku (není to povinné, stačí výrobce). Mikrobiologie v pořádku. Obsah sušiny i tuku v sušině odpovídá deklaraci.

Známka testu 1,8

Président Emmental Strouhaný tvrdý sýr

Koupeno: Billa

složení: mléko, sůl, mléčné kultury, barvivo annato
tuk v sušině: 45,7 g/100 g
sušina: 57,1 g/100 g

Běžná cena 25

Co zjistil test

chuť a vůně sýrově mléčná, příjemná, čistá, konzistence stejnorodá, sypká

obsah sušiny neodpovídá, je nižší, než uvádí výrobce

Hodnocení

Smetanově nažloutlá barva. Chuť a vůně sýrově mléčná, příjemná, čistá, odpovídající. Konzistence stejnorodá, sypká. Sýr je přibarven přírodním barvivem. Bílé písmo na červeném podkladě je hůře čitelné. Není uveden výrobce, podle kódu výrobce je jím česká Mlékárna Klatovy. Lehce zvýšené kvasinky. Obsah sušiny neodpovídá, je nižší, než uvádí výrobce. Obsah tuku v sušině odpovídá deklaraci.

Známka testu 1,8

Galbani Grangusto směs strouhaných sýrů

Koupeno: Billa

složení: 90 % tvrdý sýr z paster. mléka a 10 % extra tvrdý sýr ze syrového mléka (mléko, sůl, mléč. kultury, syřidlo, konzerv. vaj. lysozym)
tuk v sušině: 40,8 g/100 g
sušina: 62,8 g/100 g

Běžná cena 49,80

Co zjistil test

konzistence sypká

obsahuje lysozym, který může vyvolávat alergické reakce

Hodnocení

Jemně strouhaný sýr smetanově bílé barvy. Chuť ostřejší a štiplavá. Vůně méně výrazná. Konzistence sypká, sýr se částečně lepí do hrudek. Obsahuje lysozym, který může vyvolávat alergické reakce. Balení nemá průhledné „okénko“, takže sýr není vidět. Mikrobiologie v pořádku. Obsah sušiny odpovídá deklaraci, obsah tuku v sušině je vyšší.

Známka testu 1,8

Madeta Jihočeský Eidam 30% strouhaný

Výrobce: Madeta ČRKoupeno: Billa

složení: mléko, jedlá sůl nejvýše 2,5 %, čisté mlékařské kultury
tuk v sušině 29,7 g/100 g
sušina 49,8 g/100 g

Běžná cena 19,90

Co zjistil test

konzistence sypká, stejnorodá

chuť a vůně slabě nakyslá, kvasničná

Hodnocení

Jemně drcený sýr smetanově bílé barvy. Chuť a vůně sýrově mléčná, ale slabě nakyslá, kvasničná. Konzistence sypká, stejnorodá. Údaje pro spotřebitele jsou úplné, přehledné a dobře čitelné. V jednom vzorku byla prokázána listerie, ale v množství, které vyhovuje legislativním požadavkům. Obsah sušiny odpovídá deklaraci, obsah tuku v sušině vyhovuje po započtení nejistoty měření.

Známka testu 1,8

Linessa Strouhaný 30% sýr light směs

Koupeno: Lidl

složení: tvrdý sýr (34 %) a plátkový sýr (63 %), kukuř. škrob, barvivo annatto
tuk v sušině: 32,4 g/100 g
sušina: 52,3 g/100 g

Běžná cena 17,50

Co zjistil test

vůně sýrově mléčná,

chuť méně výrazná s pachutí škrobu, sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob

Hodnocení

Směs strouhaných sýrů žluté a smetanově bílé barvy. Vůně sýrově mléčná. Chuť méně výrazná s pachutí škrobu. Konzistence sypká, s ojedinělými rozpadavými hrudkami. Sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob. Je označen „se sníženým obsahem tuku“, měl by mít o 30 % tuku méně než běžný sýr stejného typu, a to nemá. Obsah sušiny je nižší. Obsah tuku v sušině odpovídá deklaraci.

Známka testu 1,8

Šumavský eidam 45% strouh. polotvrdý sýr

Výrobce: Mlékárna KlatovyKoupeno: INTERSPAR

složení: mléko, jedlá sůl, mléčné kultury
tuk v sušině: 44,9 g/100 g
sušina: 55 g/100 g

Běžná cena 24,90

Co zjistil test

vůně sýrově mléčná, čistá

konzistence mírně lepivá, rozpadavé hrudky sýra

Hodnocení

Strouhaný sýr smetanově bílé barvy. Vůně sýrově mléčná, čistá. Chuť nahořklá, kvasničná. Konzistence mírně lepivá, rozpadavé hrudky sýra. Velmi dobré značení. Lehce zvýšené kvasinky. Obsah sušiny odpovídá deklaraci, obsah tuku v sušině vyhovuje po započtení nejistoty měření.

Známka testu 1,9

Milbona Směs strouh. sýrů 45 % t.v.s.

Koupeno: Lidl

složení: 30 % ementálu, 30 % zralého tvrdého sýra, 37 % mozarella, protihrudkující látka: kukuřičný škrob
tuk v sušině:44,3 g/100 g
sušina: 58,4 g/100 g

Běžná cena 17,50

Co zjistil test

konzistence sypká

chuť méně výrazná s pachutí škrobu, sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob

Hodnocení

Směs strouhaných sýrů smetanově bílé barvy. Vůně sýrově mléčná až nakyslá, chuť méně výrazná s pachutí škrobu. Konzistence sypká, s ojedinělými rozpadavými hrudkami. Sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob. Dobré, přehledné značení. Obsah sušiny odpovídá deklaraci, obsah tuku v sušině vyhovuje po započtení nejistoty měření.

Známka testu 1,9

Holandský sýr Gouda strouhaný

Koupeno: Globus

složení: holandský sýr Gouda, protispékavá látka (škrob), barvivo beta karoten, konzervant dusičnan sodný
tuk v sušině: 47,8 g/100 g
sušina: 59,6 g/100 g

Běžná cena 23,30

Co zjistil test

konzistence sypká, stejnorodá

sýr je přibarven přírodním barvivem, obsahuje škrob a dusičnan sodný

Hodnocení

Chuť a vůně sýrově mléčná, příjemná, čistá, ale se zřetelnou škrobovou pachutí. Konzistence sypká, stejnorodá. Sýr je přibarven přírodním barvivem, obsahuje škrob a dusičnan sodný. Přelepka s údaji v češtině je špatně čitelná. Není uveden výrobce ani země původu. Lehce zvýšené kvasinky. Obsah sušiny odpovídá, obsah tuku v sušině vyhovuje po započtení nejistoty měření.

Známka testu 2

Zanetti Formaggio per Pasta dehydrovaný sýr

Koupeno: INTERSPAR

složení: tvrdé sýry, obsahuje konzervant lysozym (protein získaný z vaječného bílku)
tuk v sušině: 39,1 g/100 g
sušina: 90,9 g/100 g

Běžná cena 57,30

Co zjistil test

konzistence sypká

obsahuje konzervant lysozym, který může vyvolávat alergické reakce

Hodnocení

Jemně strouhaný sýr smetanově bílé barvy, částice jiné barvy. Chuť a vůně méně příjemná, stará, ostrá (může se jednat o hodně vyzrálý sýr, není to však uvedeno). Konzistence sypká s ojedinělými hrudkami, písčitá, tvrdá a příliš suchá. Obsahuje konzervant lysozym, který může vyvolávat alergické reakce. Údaje v češtině jsou neúplné a špatně čitelné. Mikrobiologický obraz dobrý. Obsah sušiny odpovídá, obsah tuku v sušině je vyšší než deklarovaný na obale.

Známka testu 2,1

Leckerrom Směs strouh. sýrů 42%

Koupeno: Norma

složení: Edamer 49 %, Tilsiter 48 %, barvivo beta-karoten v sýru, oddělovací prostř. škrob, vyrobeno z paster. mléka
tuk v sušině: 42,4 g/100 g
sušina: 56,4 g/100 g

Běžná cena 18,50

Co zjistil test

vůně mléčná, příjemná, čistá

chuť nakyslá až nahořklá se škrobovou pachutí, sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob

Hodnocení

Směs sýrů smetanově nažloutlé barvy. Vůně mléčná, příjemná, čistá. Chuť nakyslá až nahořklá se škrobovou pachutí. Konzistence s větším výskytem lepivých hrudek. Sýr je přibarven přírodním barvivem a obsahuje škrob. Chybí pokyn, dokdy má být sýr spotřebován po otevření. Zvýšené kvasinky. Obsah sušiny není deklarován (u zahraničních výrobků být nemusí). Obsah tuku v sušině vyhovuje po započtení nejistoty měření.

Známka testu 2,4

Stáhni v PDF

Další testy z kategorie Potraviny

Test DNES: Dětské svačinky
11.10.2016

Test DNES: Dětské svačinky

Žádná zdravá svačinka. Až na výjimky to jsou pouhé pamlsky. Všechny mají vysokou energetickou hodnotu, málo bílkovin, zato hodně tuků a cukrů. Rozhodně je nelze doporučit jako „to nejlepší, co si dát mezi jídly“.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Bílé jogurty
13.9.2016

Test DNES: Bílé jogurty

Jogurty byly většinou kvalitní. Obsahovaly dostatek vápníku i bílkovin, ve třech ze 14 vzorků však bylo málo potřebných bakteriíZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Grilovací omáčky
31.8.2016

Test DNES: Grilovací omáčky

Barbecue omáčky jsou průmyslový produkt se všemi svými klady i zápory. Jsou rychle po ruce, ale také plné složek, které bychom si do nich doma rozhodně nedali.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Reklama
     

Nejčtenější testy

Test DNES: Máslo

Test DNES: MásloPozitiva: Výrobci másla nešidí přídavkem vody nebo rostlinných tuků. Nenašli jsme v nich ž... Celý test

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkách

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkáchČistá, neplesnivá jablka a až na jednu výjimku žádný přidaný cukr. Kapsičky vypadají jako ideální př... Celý test

Test pánských antiperspirantů

Test pánských antiperspirantůPozitiva: Všechny pánské antiperspiranty alespoň trochu bránily pocení. Neplatí nejdražší = nejúčinn... Celý test

Test DNES: Reflexní pásky

Test DNES: Reflexní páskyRozsvícený mobil ani bílé triko vám život na noční silnici určitě nezachrání. Raději si nakupte pořá... Celý test

Test DNES: Horká čokoláda

Test DNES: Horká čokoládaHorké čokolády prodávané v Česku by si na řadě míst zasloužily změnit název. Jako čokoláda chutná je... Celý test

Reklama
Reklama