E400 - Kyselina alginová

E400 - Kyselina alginová Stabilizátor, emulgátor, želírující látka, zahušťovadlo a odpěňovač

  • Stupeň škodlivosti 3 - Přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě
  • Látka způsobující alergie

Popis E400 - Kyselina alginová

Kyselina alginová je látka bez zápachu a chuti. Podobá se želatině nebo vaječnému bílku. Látka je pomalu rozpustná vodě. Dobře se však rozpouští v roztoku sody. V přírodě se vyskytuje v mořských řasách. Používá se zejména jako emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.

Využití E400 - Kyselina alginová

  • Stabilizátor - Jsou látky udržující fyzikálně-chemické vlastnosti potravin
  • Emulgátor - Jsou látky umožňující tvorbu stejnorodé směsi dvou či více jinak nemísitelných kapalných fází nebo které tuto směs udržují (to jsou látky podporující vznik emulzí)
  • Zahušťovadlo - Jsou látky, které zvyšují viskozitu potraviny
  • Odpěňovač - Jsou látky zabraňující vytváření pěny nebo snižující pěnění
  • Želírující látka - Jsou látky, které udělují potravině texturu vytvářením gelu

V potravinářství se používá jako emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo, želírující látka nebo jako odpěňovač. Látku nalezneme v mražených vaječných krémech, jogurtech, cukrových polevách, francouzských dresincích, nápojích, tavených sýrech, pečivu nebo do majonéz.

Účinky E400 - Kyselina alginová na organismus

Při běžných dávkách nejsou u látky známy nežádoucí účinky, je tedy považována za bezpečnou látku. Vzhledem k tomu, že se váže na stopové prvky, může ve větším množství způsobit horší vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobit nadýmání a projímavé účinky. U citlivých jedinců můžou algináty při styku s pokožkou způsobit kopřivku.

Stupeň škodlivosti3
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieANO
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E400 - Kyselina alginová na zdraví člověka



Reklama