Petržel, lidově také petružel či petruška, se v kuchyni i lidovém léčitelství užívá již odpradávna. Ačkoli původem pochází z východního Středomoří, rozšířila se do postupem času po celé Evropě a dnes ji v gastronomii používá téměř celý svět.
Pěstování
Petržel kořenová se často vysévá již na podzim od října do listopadu. Doporučuje se pěstování v hluboce zryté půdě, přičemž by měla být sázena s rozestupy, aby mohl kořen řádně narůst. Prospívají jí průmyslová hnojiva a závlaha, některé odrůdy však nesnáší čerstvý hnůj. Sklizeň přichází taktéž na podzim. Petržel pěstovaná pro svou nať, často nazývaná petržel kudrnka, se vysévá dříve – v srpnu až září. Listy, které slouží jako koření i dekorace pokrmů pak můžeme sklízet téměř celoročně. Lze ji pěstovat i v bytě.
Obsažené látky
Účinné látky obsažené v petrželi se významně liší podle toho, zda konzumujeme kořen či nať. Celkově jsou však nejvýznamnějšími léčivými látkami silice, které jsou obsaženy v celé rostlině. Z dalších vonných látek obsahuje například myristicin, pinen či felandren. Obsahuje také flavonoidy, kyselinu listovou a vlákninu. Je zdrojem vitaminů B, C a E a provitaminu A, neméně důležité jsou pak minerální látky.
Účinky na zdraví a užití
Petržel se užívá ve formě nálevu. Ten můžeme vyrobit z nati, kořene či semen, přičemž právě výluh ze semen je nejúčinnější, jelikož obsahuje nejvyšší množství léčivých silic.
Podporuje vykašlávání a pomáhá při onemocnění průdušek. Obsahuje několikrát více vitaminu C než pomeranč, je tedy vhodná pro podporu imunitního systému. Působí protizánětlivě, proto je doporučována zejména pro onemocnění močových cest. Dále se doporučuje při poruchách trávicího traktu, protože zlepšuje trávení a pomáhá proti nadýmání.
Pokud tedy zvažujete pěstování petržele, ať již na zahrádce či v interiéru, tato bylinka vás jistě nezklame.






































































































































