Řeznictví MÚÚÚ I Dopřejte si jihočeskou divočinu za výhodné ceny!! Řeznictví MÚÚÚIDivočina za skvělé ceny!

Babiččin bylinkář: 24. Pažitka pobřežní

11.10.2021

Je ozdobou na talíři i nenahraditelnou přísadou v české a zahraniční kuchyni. Pažitka pobřežní je bylinka, která se v současnosti těší velké oblibě a má význam nejen v gastronomii, ale také lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 24. Pažitka pobřežní
(Foto: canva.com)

Pažitka pobřežní, dříve také známá jako šnytlík či šnytlich je nenáročná rostlina, která by neměla chybět v žádné bylinkové zahrádce. Jde o poměrně běžnou trvalku, která se vyskytuje v chladnějších oblastech po celém světě. Na našem území se pak pěstuje odnepaměti, zplanělé i původní porosty můžeme nalézt po celé ČR.

Pěstování

Pěstovat pažitku není vůbec složité. Není náročná na půdu a bujně roste i bez pravidelného přihnojování. Preferuje ovšem pravidelnou zálivku a slunnější stanoviště. Pažitku vysazujeme nejčastěji z předpěstovaných sazenic či rozsazováním nových cibulek. Když listy dorostou do délky alespoň 15 centimetrů, je možné je sklízet, a to i několikrát ročně. V létě, když pažitka kvete, je nutné stvoly nesoucí květenství odstranit, jelikož jsou tuhé. Dekorativní fialové květy nás však mohou těšit nejen svým vzhledem, ale také jako silný atraktant motýlů a včel.

 

(Foto: canva.com)
Využití

V gastronomii se využívá pažitka nejčastěji čerstvá. Je možné ji také sušit, avšak tímto procesem postupně ztrácí aroma. Proto je doporučováno pažitku pro delší uchování zmrazit, tímto způsobem si pažitka své vlastnosti zachová. Tato bylinka se používá pro ochucování polévek, sýrů, pomazánek či omáček. Je také vhodná jako zdravá dekorace talíře.

Pažitku je však možné užít i mimo kuchyni. Jde o významnou nektarodárnou rostlinu, svůj význam má tedy i ve včelařství. V bylinkářství je pak významná pro vysoký obsah vitaminů C, A a B2, dále silic, antioxidantů a minerálních látek.

Účinky na naše zdraví

Ačkoli se využívá spíše jako prevence onemocnění, nikoli léčebně, má blahodárné účinky na lidský organismus. Stimuluje trávení a vylučování žaludečních šťáv, působí močopudně. Má také antibakteriální a protizánětlivé účinky. Má také pozitivní vliv na oběhovou soustavu.

Až tedy budete příště konzumovat pažitku, vězte, že vašemu zdraví může jen prospět...

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 28. Kostival lékařský

Kostival používaly jako léčivou bylinku na poranění i popáleniny mnohé generace našich předků. Má totiž jedinečné regenerační vlastnosti, díky nimž výrazně urychluje proces hojení. Dnes ho můžeme nalézt především jako součást mnoha léčiv, sirupů, mastí, obkladů i krémů – to vše svědčí o jeho časem prověřených léčivých vlastnostech, které nachází využití i v současné medicíně.

Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá

Bazalka pravá se v dnešní době využívá převážně jako základ mnoha italských pokrmů, její příjemná svěží vůně však není její jedinou předností. Bazalka je co do léčebných vlastností mimořádně univerzální bylinka, která našla uplatnění v medicíně, farmacii a lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 26. Libeček lékařský

Snad každý si vybavuje chuť tradiční české bramboračky, a právě za ni vděčí tato polévka libečku. Ten ovšem není pouhým kořením, má i silné léčivé účinky, pro které je pěstován již od starověku.

Babiččin bylinkář: 25. Šalvěj lékařská

Obliba šalvěje v současné době stoupá. A není také divu, využívá se nejen k dochucování pokrmů, ale také jako léčivá rostlina, jejíchž účinků si lidé všímali již od starověku. Navíc je účinná v boji proti virům i bakteriím, její užívání je tedy vhodnou prevencí onemocnění zejména v zimních měsících.

Babiččin bylinkář: 23. Chmel otáčivý

Pěstováním takzvaného „zeleného zlata“ je vyhlášená celá Česká republika a není tedy divu, že u nás můžeme nalézt jedny z nejkvalitnějších odrůd této rostliny. A ačkoli je většina produkce chmelu určena pro výrobu našeho piva, nemálo se ho taktéž využívá ve farmacii i bylinkářství.

Babiččin bylinkář: 22. Kopr vonný

Kopr je jednou z bylinek typických pro českou kuchyni. Ať již máte rádi tradiční koprovou omáčku, kulajdu či nakládané okurky, připravit je bez kopru téměř nelze. Tato rostlina však má nejen silné aroma, ale také léčivé účinky, díky kterým je ceněna již od starověku.

Babiččin bylinkář: 21. Rozmarýn lékařský

Stejně jako ostatní koření má i rozmarýn neopomenutelné účinky na naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale také psychické. Kromě dochucování pokrmů je tedy možné ho využít i jako přírodní lék na mnoho neduhů i jako prevenci.

Babiččin bylinkář: 20. Měsíček lékařský

U nás ho známe jako velmi oblíbenou dekorativní letničku, která zdobí záhony téměř v každém městě i vesnici. Měsíček lékařský však není pouze okrasná rostlina, má i všestranné užití v medicíně a farmakologii.

Babiččin bylinkář: 19. Kopřiva dvoudomá

Kopřivu si většina z nás spojuje s nepříjemným žaháním, kterým je tato rostlina proslulá. Nicméně i tato neoblíbená květina má širokou škálu různých využití, a to nejen v bylinkářství.

Babiččin bylinkář: 18. Koriandr setý

Koriandr setý je velice rozporuplná bylinka. Jen málokdo má k aroma této rostliny naprosto neutrální vztah. Ať už jste tedy milovníci či odpůrci tohoto koření, můžete ocenit jeho blahodárný vliv na naše zdraví.

Nejoblíbenější letáky


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.