Čekanka obecná dostala své jméno podle modrých kulatých květů. Ty měly připomínat dívčí oči, které čekají na návrat svého milého z vojny. Čekanka se na našem území využívá jako léčivá rostlina již mnoho staletí, s jejím sběrem ovšem začali již starověcí Egypťané. Ti věřili, že dodává člověku krásu i úspěch. V dobách středověku pak byla považována za téměř magickou rostlinu a tomu, kdo se natřel její šťávou, měla přinášet štěstí i krásu.
V současnosti některé z pověr o účinnosti této rostliny přetrvávají, ovšem i v moderní medicíně má čekanka své místo. Je známo, že pomáhá čistit krev, játra, ledviny i slezinu. Proto se přidává do mnoha přípravků k vnitřnímu i vnějšímu užití.
Kde se s čekankou můžeme setkat?
S čekankou se setkáme nejčastěji v kuchyni, jelikož byly vyšlechtěny odrůdy, které jsou oblíbenou listovou zeleninou. Výborně se hodí do salátů, kterým dodávají křupavou konzistenci i skvělou chuť. Mimo jiné je pak čekanka součástí některých sladidel (sirupů) s nízkým glykemickým indexem. Ty jsou zdravější alterativou k slazení než běžný cukr, přičemž jejich chuť se mu velice podobá.
Výtažky z této byliny se však přidávají i do nápojů. Některé druhy piva jsou dochucovány čekankou, která jim dodává specifickou chuť. U nás však známe čekanku ještě odjinud, vyrábí se z ní totiž velmi oblíbená náhrada kávy bez obsahu kofeinu – cikorka.
Jaké jsou účinky čekanky na naše zdraví?
Čekanka je obecně účinnou rostlinou pro pročištění organismu. Působí mírně močopudně, díky čemuž dochází k rychlejšímu odplavování odpadních látek z těla. Má blahodárný vliv na játra a v případě otravy dokáže fungovat i jako protijed, který játra chrání před kolapsem. Prospívá také ledvinám, doporučuje se při ledvinových kamenech. Prospívá trávicí soustavě a je vhodná jako doplňková léčba pro osoby s žaludečními vředy či problémy s trávením.






































































































































