Rukola, správněji roketa setá je oblíbená listová zelenina, která je významná kvůli vysokému obsahu vitaminů a silic. Svou oblibu si však rukola získala až poměrně nedávno a širší veřejnosti nebyla po dlouhou dobu příliš známá.
Rukola pochází z oblasti Mediteránu a přilehlých ostrovů. Ke konzumaci byla využívána již od dob starověkého Říma. Římané věřili, že rukola má povzbuzující účinky a působí jako silné afrodisiakum. Z jejich učení poté vycházeli taktéž středověcí učenci, kteří této rostlině přisuzovali podobné vlastnosti, kvůli čemuž bylo zakázáno ji pěstovat v klášterních zahradách.
Rukola je velmi nenáročná a jako plevel rostla v polích s obilninami. Právě při převážením obilí pak byla rozšířena do celého světa a dnes ji můžeme nalézt i v naší přírodě. V České republice se v gastronomii rukola používá od 19. století a v posledních desetiletích si získala velkou oblibu mezi šéfkuchaři i veřejností.
Jak rukolu pěstovat?
Pěstování rukoly je velice jednoduché a na záhoncích se často šíří samovýsevem. Vysévat můžeme rovnou na záhon od jara do léta, přičemž sklízet můžeme asi za šest až osm týdnů. U starších rostlin pak sklízíme pouze mladé lístky, zbytek rostliny totiž může mírně dřevnatět. Rukola preferuje sušší a teplejší klima, ovšem několik týdnů po vysetí je vhodné jí dopřát dostatek vláhy, aby se mohla řádně rozrůst.
Využití v kuchyni
Rukolu můžeme přidávat do nejrůznějších salátů nebo jí využít samotnou jako přílohu. Má mírně pikantní aroma, pokrm tedy oživí a dodá mu krásnou sytě zelenou barvu. Zejména v řecké a italské kuchyni je možné rukolu přidat k téměř kterémukoli slanému jídlu.
Účinky na naše zdraví
Rukola je velice zdravá a obsahuje nečekaně vysoká množství vitaminů i minerálů. Vitaminu C obsahuje dokonce více než kterákoli jiná listová zelenina a při přepočtu na 100 g výrazně více než citrusové plody.
Rukola působí proti únavě a vyčerpání a podporuje chuť k jídlu. Dále posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a pomáhá nám zbavovat se nežádoucích metabolitů. Pomáhá čistit krev i játra. Další výhodu pak má zejména pro diabetiky, jelikož pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.






































































































































