Babiččin bylinkář: 40. Rukola

17.11.2021

Rukola svou netradiční pikantní chutí jistě zaujme mnoho milovníků dobrého jídla. Tato zelenina má však také léčivé účinky, pro které je ceněna již od starověku!

Babiččin bylinkář: 40. Rukola
(Foto: canva.com)

Rukola, správněji roketa setá je oblíbená listová zelenina, která je významná kvůli vysokému obsahu vitaminů a silic. Svou oblibu si však rukola získala až poměrně nedávno a širší veřejnosti nebyla po dlouhou dobu příliš známá.

 

Rukola pochází z oblasti Mediteránu a přilehlých ostrovů. Ke konzumaci byla využívána již od dob starověkého Říma. Římané věřili, že rukola má povzbuzující účinky a působí jako silné afrodisiakum. Z jejich učení poté vycházeli taktéž středověcí učenci, kteří této rostlině přisuzovali podobné vlastnosti, kvůli čemuž bylo zakázáno ji pěstovat v klášterních zahradách.

 

Rukola je velmi nenáročná a jako plevel rostla v polích s obilninami. Právě při převážením obilí pak byla rozšířena do celého světa a dnes ji můžeme nalézt i v naší přírodě. V České republice se v gastronomii rukola používá od 19. století a v posledních desetiletích si získala velkou oblibu mezi šéfkuchaři i veřejností.

 

Jak rukolu pěstovat?

 

Pěstování rukoly je velice jednoduché a na záhoncích se často šíří samovýsevem. Vysévat můžeme rovnou na záhon od jara do léta, přičemž sklízet můžeme asi za šest až osm týdnů. U starších rostlin pak sklízíme pouze mladé lístky, zbytek rostliny totiž může mírně dřevnatět. Rukola preferuje sušší a teplejší klima, ovšem několik týdnů po vysetí je vhodné jí dopřát dostatek vláhy, aby se mohla řádně rozrůst.

 

Využití v kuchyni

 

Rukolu můžeme přidávat do nejrůznějších salátů nebo jí využít samotnou jako přílohu. Má mírně pikantní aroma, pokrm tedy oživí a dodá mu krásnou sytě zelenou barvu. Zejména v řecké a italské kuchyni je možné rukolu přidat k téměř kterémukoli slanému jídlu.

 

Účinky na naše zdraví

 

Rukola je velice zdravá a obsahuje nečekaně vysoká množství vitaminů i minerálů. Vitaminu C obsahuje dokonce více než kterákoli jiná listová zelenina a při přepočtu na 100 g výrazně více než citrusové plody.

 

Rukola působí proti únavě a vyčerpání a podporuje chuť k jídlu. Dále posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a pomáhá nám zbavovat se nežádoucích metabolitů. Pomáhá čistit krev i játra. Další výhodu pak má zejména pro diabetiky, jelikož pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 44. Fenykl obecný

Fenykl se využívá jako koření, zelenina i léčivka již mnoho staletí. Dnes je přitom neprávem přehlížen, protože často nevíme, jak s ním v kuchyni naložit. Nechte se tedy inspirovat a vychutnejte si jeho netradiční chuť!

Babiččin bylinkář: 43. Bříza bělokorá

Bříza bělokorá má blahodárný vliv na ledviny a pročišťuje organismus. Připravte si tedy březový čaj či limonádu a zbavte své tělo nežádoucích látek!

Babiččin bylinkář: 42. Lichořeřišnice

Lichořeřišnice je velmi účinné přírodní antibiotikum, které vás zbaví všech druhů zánětů. Jde navíc o velice dekorativní rostlinu, která svými květy prozáří každou zahrádku.

Babiččin bylinkář: 41. Bez černý

Přichází doba sběru bezinek! Neváhejte tedy a nasbírejte si plody plné vitaminů a antioxidantů - můžete si z nich připravit likér, který vás zahřeje a dodá vašemu tělu tolik potřebné živiny.

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 38. Pelyněk pravý

Často se říká, že je něco „hořké jako pelyněk“. Je pravdou, že pelyněk je bylinka nesmírně hořká, je ovšem také velice účinná. Napomáhá trávení a využívá se k léčbě mnoha potíží s ním spojených.

Babiččin bylinkář: 37. Brusnice borůvka

Borůvky se díky své chuti těší veliké oblibě, mají ovšem mnohem více předností. Patří mezi nejzdravější ovoce vůbec a obsahují dokonce více antioxidantů než jakákoli jiná potravina!

Babiččin bylinkář: 36. Ostropestřec mariánský

Současný styl života namáhá naše játra více než kdy dříve. Nadměrná konzumace alkoholu, léčiv a jiných syntetických látek může tento orgán dlouhodobě poškozovat. Jak se tedy o játra správně starat? Stačí užívat ostropestřec!

Babiččin bylinkář: 35. Hluchavka nachová

Hluchavka nachová je součástí mnoha moderních léčiv, není však na poli přírodní medicíny žádným nováčkem. Na našem území se využívá pro léčbu mnoha onemocnění již od 16. století. Vyzkoušejte její léčivé účinky i vy!

Babiččin bylinkář: 34. Smetánka lékařská

Pampelišku mnozí z nás vnímají spíše jako nepříjemný plevel v našich trávnících. Pravdou ovšem je, že smetánka našla všestranné využití v medicíně i farmakologii, a to zejména jakožto bylinka, která má blahodárný vliv na trávicí soustavu a ledviny.

Nejoblíbenější letáky


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.