Babiččin bylinkář: 41. Bez černý

19.11.2021

Přichází doba sběru bezinek! Neváhejte tedy a nasbírejte si plody plné vitaminů a antioxidantů - můžete si z nich připravit likér, který vás zahřeje a dodá vašemu tělu tolik potřebné živiny.

Babiččin bylinkář: 41. Bez černý
(Foto: canva.com)

 

Bez černý je v České republice všudypřítomný keř, který svými výraznými květy i plody zdobí okolí vesnic, polí a lesů. Na podzim ho rozpoznáte velice snadno podle trsů tmavě fialových bobulí. A právě na plody, takzvané bezinky, se zaměříme, jelikož jsou velice zdravé a dají se z nich připravit sirupy, likéry, vína, zavařeniny a další pochutiny.

 

Bez jako univerzální všelék

 

V bylinkářství se bez užívá již mnoho století a pojí se k němu velké množství pověr. V minulosti bylo dokonce zvykem darovat novomanželům při svatebním obřadu rostlinku bezu pro štěstí, jelikož měl moc léčit. Jako bylinka se dříve užíval na léčbu téměř všeho a využívaly se nejen plody a květy, ale také listy a dřevo. Na ty ovšem pozor, v současné době jsou listy a větvičky považovány za jedovaté!

 

Jaké mají bezinky vliv na naše zdraví?

 

Plody bezu černého jsou nesmírně zdravé a obsahují mnoho přírodních barviv, antioxidantů a vitaminu C. Před konzumací je ovšem vhodné je tepelně upravit, jinak mohou mít projímavé účinky.

Bezinky posilují obranyschopnost organismu, pomáhají při léčbě infekcí, zánětů i nachlazení. Působí také proti bolestem a migrénám a mají pozitivní vliv na nervovou soustavu.

 

Bezinkový likér, víno, sirup i čaj

 

Z bezinek si můžeme jednoduše připravit mnoho chutných nápojů i pochutin. Mezi ty nejběžnější patří likéry, vína, sirupy, čaje, bezinkový ocet, čaj nebo také džemy a zavařeniny.

 

Bezinkový likér

 

Bezinkový likér je velice jednoduchý a chutný nápoj, který vás zahřeje v chladných zimních měsících. Pro jeho přípravu stačí svařit asi dva litry bobulí v litru vody. Poté bezinky scedíme a přidáme asi kilogram cukru, dochutit můžeme i vanilkovým cukrem či kávou. Poté přilejeme asi 0,5 litru vašeho oblíbeného rumu (lze použít i vodku či jiný alkoholický nápoj) a máme hotovo. Likér už stačí pouze přelít do uzavíratelných klenic, ve kterých v lednici vydrží mnoho měsíců.

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 44. Fenykl obecný

Fenykl se využívá jako koření, zelenina i léčivka již mnoho staletí. Dnes je přitom neprávem přehlížen, protože často nevíme, jak s ním v kuchyni naložit. Nechte se tedy inspirovat a vychutnejte si jeho netradiční chuť!

Babiččin bylinkář: 43. Bříza bělokorá

Bříza bělokorá má blahodárný vliv na ledviny a pročišťuje organismus. Připravte si tedy březový čaj či limonádu a zbavte své tělo nežádoucích látek!

Babiččin bylinkář: 42. Lichořeřišnice

Lichořeřišnice je velmi účinné přírodní antibiotikum, které vás zbaví všech druhů zánětů. Jde navíc o velice dekorativní rostlinu, která svými květy prozáří každou zahrádku.

Babiččin bylinkář: 40. Rukola

Rukola svou netradiční pikantní chutí jistě zaujme mnoho milovníků dobrého jídla. Tato zelenina má však také léčivé účinky, pro které je ceněna již od starověku!

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 38. Pelyněk pravý

Často se říká, že je něco „hořké jako pelyněk“. Je pravdou, že pelyněk je bylinka nesmírně hořká, je ovšem také velice účinná. Napomáhá trávení a využívá se k léčbě mnoha potíží s ním spojených.

Babiččin bylinkář: 37. Brusnice borůvka

Borůvky se díky své chuti těší veliké oblibě, mají ovšem mnohem více předností. Patří mezi nejzdravější ovoce vůbec a obsahují dokonce více antioxidantů než jakákoli jiná potravina!

Babiččin bylinkář: 36. Ostropestřec mariánský

Současný styl života namáhá naše játra více než kdy dříve. Nadměrná konzumace alkoholu, léčiv a jiných syntetických látek může tento orgán dlouhodobě poškozovat. Jak se tedy o játra správně starat? Stačí užívat ostropestřec!

Babiččin bylinkář: 35. Hluchavka nachová

Hluchavka nachová je součástí mnoha moderních léčiv, není však na poli přírodní medicíny žádným nováčkem. Na našem území se využívá pro léčbu mnoha onemocnění již od 16. století. Vyzkoušejte její léčivé účinky i vy!

Babiččin bylinkář: 34. Smetánka lékařská

Pampelišku mnozí z nás vnímají spíše jako nepříjemný plevel v našich trávnících. Pravdou ovšem je, že smetánka našla všestranné využití v medicíně i farmakologii, a to zejména jakožto bylinka, která má blahodárný vliv na trávicí soustavu a ledviny.

Nejoblíbenější letáky


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.