Babiččin bylinkář: 41. Bez černý

19.11.2021

Přichází doba sběru bezinek! Neváhejte tedy a nasbírejte si plody plné vitaminů a antioxidantů - můžete si z nich připravit likér, který vás zahřeje a dodá vašemu tělu tolik potřebné živiny.

Babiččin bylinkář: 41. Bez černý
(Foto: canva.com)

 

Bez černý je v České republice všudypřítomný keř, který svými výraznými květy i plody zdobí okolí vesnic, polí a lesů. Na podzim ho rozpoznáte velice snadno podle trsů tmavě fialových bobulí. A právě na plody, takzvané bezinky, se zaměříme, jelikož jsou velice zdravé a dají se z nich připravit sirupy, likéry, vína, zavařeniny a další pochutiny.

 

Bez jako univerzální všelék

 

V bylinkářství se bez užívá již mnoho století a pojí se k němu velké množství pověr. V minulosti bylo dokonce zvykem darovat novomanželům při svatebním obřadu rostlinku bezu pro štěstí, jelikož měl moc léčit. Jako bylinka se dříve užíval na léčbu téměř všeho a využívaly se nejen plody a květy, ale také listy a dřevo. Na ty ovšem pozor, v současné době jsou listy a větvičky považovány za jedovaté!

 

Jaké mají bezinky vliv na naše zdraví?

 

Plody bezu černého jsou nesmírně zdravé a obsahují mnoho přírodních barviv, antioxidantů a vitaminu C. Před konzumací je ovšem vhodné je tepelně upravit, jinak mohou mít projímavé účinky.

Bezinky posilují obranyschopnost organismu, pomáhají při léčbě infekcí, zánětů i nachlazení. Působí také proti bolestem a migrénám a mají pozitivní vliv na nervovou soustavu.

 

Bezinkový likér, víno, sirup i čaj

 

Z bezinek si můžeme jednoduše připravit mnoho chutných nápojů i pochutin. Mezi ty nejběžnější patří likéry, vína, sirupy, čaje, bezinkový ocet, čaj nebo také džemy a zavařeniny.

 

Bezinkový likér

 

Bezinkový likér je velice jednoduchý a chutný nápoj, který vás zahřeje v chladných zimních měsících. Pro jeho přípravu stačí svařit asi dva litry bobulí v litru vody. Poté bezinky scedíme a přidáme asi kilogram cukru, dochutit můžeme i vanilkovým cukrem či kávou. Poté přilejeme asi 0,5 litru vašeho oblíbeného rumu (lze použít i vodku či jiný alkoholický nápoj) a máme hotovo. Likér už stačí pouze přelít do uzavíratelných klenic, ve kterých v lednici vydrží mnoho měsíců.

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 47. Hřebíček

Mnoho z nás si vánoční svátky bez příjemné vůně hřebíčku ani nedokáže představit. Toto koření je však také velice účinným antibiotikem a má blahodárný vliv na naše zdraví!

Babiččin bylinkář: 46. Guarana

Cítíte se vyčerpaní a bez energie? Nebo byste jen rádi shodili pár kilo? Vyzkoušejte guaranu! Má mimořádné stimulační účinky, zbystřuje mysl a zlepšuje náladu, navíc výrazně urychluje spalování tuku...

Babiččin bylinkář: 45. Borovice lesní

Borovice je nenápadný strom s mimořádnými léčivými vlastnostmi. Pomáhá při onemocněních dýchacích cest a je proto ideální volbou pro sychravá zimní období. Užívat ji můžeme jako čaj i sirup, který si oblíbí zejména ti nejmladší.

Babiččin bylinkář: 44. Fenykl obecný

Fenykl se využívá jako koření, zelenina i léčivka již mnoho staletí. Dnes je přitom neprávem přehlížen, protože často nevíme, jak s ním v kuchyni naložit. Nechte se tedy inspirovat a vychutnejte si jeho netradiční chuť!

Babiččin bylinkář: 43. Bříza bělokorá

Bříza bělokorá má blahodárný vliv na ledviny a pročišťuje organismus. Připravte si tedy březový čaj či limonádu a zbavte své tělo nežádoucích látek!

Babiččin bylinkář: 42. Lichořeřišnice

Lichořeřišnice je velmi účinné přírodní antibiotikum, které vás zbaví všech druhů zánětů. Jde navíc o velice dekorativní rostlinu, která svými květy prozáří každou zahrádku.

Babiččin bylinkář: 40. Rukola

Rukola svou netradiční pikantní chutí jistě zaujme mnoho milovníků dobrého jídla. Tato zelenina má však také léčivé účinky, pro které je ceněna již od starověku!

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 38. Pelyněk pravý

Často se říká, že je něco „hořké jako pelyněk“. Je pravdou, že pelyněk je bylinka nesmírně hořká, je ovšem také velice účinná. Napomáhá trávení a využívá se k léčbě mnoha potíží s ním spojených.

Babiččin bylinkář: 37. Brusnice borůvka

Borůvky se díky své chuti těší veliké oblibě, mají ovšem mnohem více předností. Patří mezi nejzdravější ovoce vůbec a obsahují dokonce více antioxidantů než jakákoli jiná potravina!

Nejoblíbenější letáky


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.