Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 49. Stévie sladká
(Foto: canva.com)
Babiččin bylinkář: 49. Stévie sladká
(Foto: canva.com)

08.12.2021

Babiččin bylinkář: 49. Stévie sladká

Stévie je přírodní nekalorické sladidlo, které ocení nejen diabetici. Má totiž mnohé léčivé účinky a její chuť navíc od cukru téměř neodlišíte. Dopřejte si tedy i vy sladkosti bez výčitek svědomí!

 

Stévie sladká je oblíbená bylinka, jejíž listy se často doporučují diabetikům jako náhrada běžného cukru. Jde totiž o přírodní sladidlo bez kalorií vhodné ke každodennímu užití. Na rozdíl od ostatních sladidel je totiž konzumace stévie naprosto bezpečná a má mnoho zdravotních benefitů.

 

Síla skrytá v džungli

 

Stévie pochází z Jižní Ameriky, kde ji používali tamní indiánské kmeny již před mnoha stovkami let. Doslazovali si jejími lístky mnohé nápoje, a dokonce ji využívali k léčbě cukrovky. Pro zbytek světa však zůstala tato bylinka dlouho skrytá a až ve 20. století se stala součástí evropské stravy.

 

Stévie jako bezpečné sladidlo

 

Všechny nadzemní části stévie obsahují glykosidy, které jí dávají silně sladkou chuť. Sladivost těchto látek je dokonce asi 300x větší než sladivost běžné sacharózy. Navíc jsou tato přírodní sladidla teplotně odolná a vhodná pro vaření, pečení i přípravu teplých nápojů.

 

Mnoho jiných umělých sladidel jako jsou cyklamáty či sacharin má karcinogenní účinky, kvůli kterým bylo jejich užívání zakázáno. Proto Světová zdravotnická organizace (WHO) provedla několik studií, které dokazují zdravotní nezávadnost stévie. A nejen to, její užívání má mnoho pozitivních aspektů.

 

Jaká jsou pozitiva užívání stévie?

 

Stévie je velmi sladká, avšak neobsahuje žádný cukr. Je tedy vhodná jako jeho náhrada nejen pro diabetiky. Navíc po konzumaci stévie nehrozí vznik zubního kazu ani zbytečný příjem kalorií navíc. Jako nekalorické sladidlo je tedy  vhodná pro podporu hubnutí.

 

Existuje však řada dalších důvodů, proč stévii užívat. Stévie má přirození antibakteriální účinky a je tedy vhdná také pro péči o dutinu ústní. Aktivně brání vzniku zubního kazu a hrání naše dásně.

 

Podporuje také zdraví pokožky a brání vzniku akné a ekzémů. Pozitivně působí taktéž na oběhovou soustavu, snižuje krevní tlak a brání usazování cholesterolu v cévách.

 

Pěstování

 

Stévii si můžete zakoupit ve formě sladidel, sirupů, doplňků stravy i jako sušenou či živou bylinku. Právě čerstvá stévie je však nejzdravější a její pěstování je skutečně snadné. Stačí si zakoupit mladou rostlinku a dopřát jí dostatek vláhy a slunce. Přes léto stévie ocení pobyt na venkovním slunci, avšak na zimu je nutné ji kvůli nízkým teplotám přemístit zpět do interiéru.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Babiččin bylinkář: 62. Přeslička rolní

Přeslička rolní je starobylá rostlina, kterou generace našich předků využívaly již odpradávna. Blahodárně totiž působí na zdraví ledvin a močových cest. Navíc podporuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů a dodává jim tak pevnost i zdravý vzhled.

Babiččin bylinkář: 60. Oreláník barvířský (Achiote)

Ačkoli není oreláník barvířský v západním světě příliš známou bylinkou, po celá staletí se již využívá v tradiční jihoamerické medicíně. Slouží k léčbě i prevenci mnoha onemocnění a jeho obliba tak v současnosti stále roste.

Babiččin bylinkář: 59. Mučenka pletní

Mučenka je velmi dekorativní rostlina, kterou k léčbě nespavosti či úzkostí užívali již staří Indiáni. I v současnosti má však mučenka ve farmakologii nezastupitelnou roli a využívá se pro léčbu mnoha problémů jako jsou nervozita či úzkosti.

Babiččin bylinkář: 58. Tužebník jilmový

Tužebníku se právem přezdívá přírodní aspirin. Obsahuje stejné léčivé látky jako mnohé syntetické přípravky, na rozdíl od nich však nezatěžuje naše játra. Účinně tak léčí horečky a pomáhá zmírňovat bolesti hlavy.

Babiččin bylinkář: 57. Třapatka nachová

Třapatka nachová je mimořádná bylinka oblíbená pro své dezinfekční a antibakteriální účinky. Podporuje léčbu nachlazení i chřipky a v zimních měsících tak slouží jako účinná prevence infekčních onemocnění.

Babiččin bylinkář: 56. rybíz černý

Černý rybíz patří bezesporu k nejhodnotnějším druhům ovoce, které se na našem území pěstují. Je vitaminovou bombou a jeho konzumace nám pomáhá doplňovat esenciální živiny, kterých můžeme mít v potravě nedostatek. Rybíz navíc posiluje naši imunitu a chrání tak naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 55. Violka trojbarevná

Violka trojbarevná je oblíbenou zahradní letničkou, ovšem jen málokdo ví o jejích účincích na naše zdraví. Účinně bojuje proti kašli i nachlazení a její účinky tedy nejlépe oceníme právě v nadcházejícím zimním období.

Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý

V zimních měsících, kdy může docházet k oslabení naší imunity, je důležité pečovat zejména o zdraví našich plic a dýchací soustavy obecně. Vyzkoušejte proto oman, který je účinný nejen v boji s respiračními onemocněními.