Vaše poloha:
Děláte to taky špatně? Takhle správně uchováte vejce až do Velikonoc
(Foto: canva.com)
Děláte to taky špatně? Takhle správně uchováte vejce až do Velikonoc
(Foto: canva.com)

09.04.2025

Děláte to taky špatně? Takhle správně uchováte vejce až do Velikonoc

Chcete mít jistotu, že vám vejce vydrží čerstvá až do Velikonoc? Díky osvědčeným trikům z domácností i profesionálních kuchyní to zvládnete snadno. Poradíme vám, jak vejce správně skladovat, jak poznat, že jsou ještě v pořádku, a kdy se jim raději vyhnout.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jaké jsou nejlepší způsoby skladování vajec?
  • Jak poznat, že je vejce zkažené?
  • Proč není dobré vejce mýt hned po nákupu?
  • Jak dlouho vydrží vejce mimo lednici?
  • Můžete vejce zamrazit?

 

Nejlepší způsoby, jak skladovat vejce

 

1. Vejce do lednice – ano, ale ne kamkoli
Většina lidí ukládá vejce do přihrádky ve dveřích lednice. To ale není ideální – teplota tam kolísá pokaždé, když lednici otevřete. Vejce je lepší uchovávat hlouběji v lednici, ideálně v zadní části na střední polici.

 

2. Špičkou dolů
Ano, správná orientace vejce při skladování hraje roli. Špičkou dolů totiž zůstane vzduchová bublina v horní části a vejce se kazí pomaleji.

 

3. Nemýt po nákupu
Skořápka má přirozený ochranný film, který vejce chrání. Pokud ho omyjete, narušíte ho – a vejce se začne rychleji kazit. Pokud jsou ale vejce znečištěná, omyjte je až bezprostředně před použitím.

 

4. Domácí vs. kupovaná vejce
Domácí vejce (např. z trhu nebo od sousedů) často vydrží déle, ale je potřeba je rychleji zkonzumovat, pokud nebyla chlazená hned po snesení. Kupovaná vejce mají na obalu datum minimální trvanlivosti – obvykle 28 dní od data snesení.

 

Jak poznat, že je vejce zkažené?

 

1/ Test se sklenicí vody:


Naplňte sklenici vodou a vložte vejce.

  • Klesne ke dnu? Je čerstvé.
  • Zůstane uprostřed? Je starší, ale použitelné.
  • Plave? Vyhoďte ho.

 

2/ Zápach po rozklepnutí:


Nepříjemný sírový zápach je jasným znakem zkažení.

 

Skladování vajec mimo lednici

 

Krátkodobě můžete vejce skladovat i při pokojové teplotě, zejména pokud je spotřebujete během pár dnů. Platí to hlavně pro domácí vejce. V letních měsících nebo pokud je nechcete spotřebovat hned, je ale chlazení vždy lepší volba.

 

Lze vejce zamrazit?

 

Ano – ale ne ve skořápce. Vejce je potřeba nejprve rozklepnout, rozmíchat a uložit do uzavíratelné nádoby nebo tvořítka na led. Zamražená vejce vydrží i několik měsíců, ideální jsou pak třeba do pečení.

 

Přečtěte si také:

Lednice nebo spíž? Odborníci prozradili, kde vydrží vejce nejdéle

 

Tipy z praxe: co ještě pomůže prodloužit trvanlivost vajec?

 

  • Pokud kupujete větší množství, zaznamenejte si datum nákupu.
  • Upečte si z vajec hned něco a uložte zbytek v podobě vařených vajec nebo pomazánek.
  • Neotevírejte vejce přímo nad těstem – vždy nejdřív do misky. Chráníte tak celý pokrm před kontaminací.

 

Skladování vajec není žádná věda, ale dodržování několika jednoduchých zásad vám může ušetřit peníze i zdravotní potíže. Využijte osvědčené triky, které používaly už naše babičky, a mějte jistotu, že si i na Velikonoce pochutnáte na čerstvých vejcích.

 

Vejce v akci

Vejce L Vejce cereální M 6 ks

36,90

1 prodejce

Více informací

Billa

36,90 Kč -18%

Zbývá 3 dny

Platí do: 4.11.2025

Prodejny Billa

* billa klub

Vejce čerstvá S 30 ks

119,90

1 prodejce

Více informací

Terno

119,90 Kč -29%

Zbývá 3 dny

Platí do: 4.11.2025

Platí v prodejnách

Vejce čerstvá M 30 ks

109,90

1 prodejce

Více informací

Lidl

109,90 Kč

Zbývá 8 dní

Platí do: 9.11.2025

Prodejny Lidl

* cena pro členy lidl plus 99,90

Platí od: Čtvrtek 6.11.2025

Zobrazit více

 

Zdroj: AkniCeny.cz

Mohlo by Vás zajímat

Lednice nebo spíž? Odborníci prozradili, kde vydrží vejce nejdéle

Myslíte si, že vejce musí hned do lednice? Možná si tím sami zkracujete jejich trvanlivost. Přinášíme praktické rady, co s vejci po nákupu, kdy je opravdu dávat do lednice a jak to dělají profesionálové v kuchyni i babičky na venkově.

Jedovaté těstoviny? Nevinné jídlo může způsobit otravu stejně jako rýže

I obyčejné těstoviny nebo rýže mohou být nebezpečné, pokud se s nimi zachází špatně. Bakterie Bacillus cereus dokáže proměnit běžný oběd ve zdroj vážné otravy. Mnoho lidí netuší, že i pár hodin mimo lednici může rozhodnout o tom, zda bude jídlo bezpečné, nebo život ohrožující.

Spodní šuplík lednice není na všechno: K čemu slouží a co do něj nepatří

Správné uspořádání lednice není jen otázkou estetiky, ale hlavně čerstvosti potravin a prevence jejich zbytečného vyhazování. Každá část lednice má svou funkci – od horních polic až po spodní šuplík. Pokud víte, co kam patří, potraviny vám vydrží déle chutné, bezpečné a čerstvé.

Proč je nutné meloun před krájením vždy omýt: Skrytá rizika, o kterých se málo mluví

Meloun patří mezi nejoblíbenější letní osvěžení, ale málokdo si uvědomuje, že jeho konzumace může být spojena s riziky. Pokud meloun před krájením neumyjete, můžete si do šťavnaté dužiny přenést bakterie, plísně nebo zbytky pesticidů z povrchu slupky. Správná hygiena je přitom jednoduchá, ale zásadní pro zdraví celé rodiny.

Jak se vyhnout potravinovým onemocněním během letních měsíců

Teploty stoupají a lidé začínají trávit více času venku s jídlem, je důležité zajistit, aby vaše potraviny zůstaly bezpečné ke konzumaci. Připravili jsme klíčové tipy, jak se vyhnout onemocněním způsobeným potravinami během léta.

Zkuste skladovat cibuli v mrazáku a už vás nepřekvapí slzy u krájení

Cibule je v kuchyni nezastupitelným pomocníkem, ale její krájení může být pro mnohé nepříjemným zážitkem kvůli slzám, které tento proces často provází. Zajímavým řešením, jak si uchovat cibuli čerstvou na delší dobu a zároveň minimalizovat slzení při jejím krájení, je její uskladnění v mrazáku. Tento článek vás provede důvody, proč zmrazovat cibuli, jak na to, a nabídne tipy, jak z této techniky těžit naplno.

Proč nemýt vajíčka? Tohle dělá většina lidí špatně a ani o tom neví

Mnoho lidí dělá při manipulaci s vejci zásadní chybu, a to myjí vajec hned po přinesení domů. Přestože se to může zdát hygienické, ve skutečnosti tím můžete ohrozit své zdraví. Existuje totiž důležitý důvod, proč nemýt vajíčka před skladováním.

Jak dlouho vydrží domácí sádlo? Správné skladování a jeho využití v kuchyni

Domácí škvařené sádlo je oblíbenou surovinou v české kuchyni, ale víte, jak dlouho vydrží a jak ho správně uchovávat? Pokud se o něj dobře postaráte, může si uchovat svou kvalitu i několik měsíců. Jak poznat, že se sádlo kazí, a jak ho co nejlépe využít v kuchyni? Přinášíme vám tipy na správné skladování i různé způsoby jeho použití.

Tofu, které chutná skvěle? Naučte se ho vybrat, skladovat a připravit bez chyb

Tofu je univerzální a zdravá ingredience, kterou můžete proměnit ve skutečnou lahůdku. Klíčem k dokonalému výsledku je správný výběr, skladování a příprava. Naučte se, jak s tofu pracovat, aby vás nadchlo svou chutí i všestranností.

Jak prodloužit trvanlivost čerstvého zelí: Nejlepší způsoby skladování

Zelí je skvělým zdrojem vitamínů a vlákniny, ale jeho trvanlivost může být omezená, pokud není správně skladováno. Naučte se, jak uchovávat čerstvé zelí, tak, aby vydrželo co nejdéle čerstvé a chutné. Přinášíme vám praktické tipy a rady, které prodlouží životnost zelí, ať už ho máte v lednici, sklepě, nebo chcete využít jiné metody.

Spolupracujeme s: