Vaše poloha:
Horký talíř, studené jídlo? Chyba není v mikrovlnce, ale v tom, jak ji používáte
(Foto: canva.com)
Horký talíř, studené jídlo? Chyba není v mikrovlnce, ale v tom, jak ji používáte
(Foto: canva.com)

05.08.2025

Horký talíř, studené jídlo? Chyba není v mikrovlnce, ale v tom, jak ji používáte

Znáte to – vyndáte z mikrovlnky horký talíř, ale uvnitř je jídlo stále vlažné nebo dokonce studené. Často nejde o poruchu přístroje, ale o špatné rozmístění pokrmu a nádobí. Podívejme se, jak ohřívat správně, aby teplé bylo nejen nádobí, ale hlavně váš oběd.


Co se v článku dozvím?

  • Proč talíř v mikrovlnce bývá horký, ale jídlo zůstává studené

  • Jak správně uspořádat jídlo na talíři pro rovnoměrný ohřev

  • Tipy, jak nastavit mikrovlnku, aby fungovala efektivně

  • Praktické rady pro různé typy pokrmů (polévky, těstoviny, pečivo)


Proč talíř hřeje víc než jídlo?

 

Mikrovlnná trouba ohřívá potraviny pomocí mikrovln, které pronikají do jídla a rozkmitávají molekuly vody. Pokud však pokrm není správně rozmístěný nebo obsahuje místa s různou hustotou, teplo se rozloží nerovnoměrně.

Talíř se může zahřát od samotného jídla (především tekutého), ale i pohlcováním energie v závislosti na materiálu. Skleněné nebo keramické talíře často absorbují část energie, a proto jsou na dotek horké, i když obsah zůstává chladný.


Jak správně uspořádat jídlo na talíři

 

Správné rozmístění pokrmu v mikrovlnce je klíčem k rovnoměrnému ohřevu.

  • Do středu nepatří hromádka – potraviny dejte spíše k okraji talíře, uprostřed nechte volný prostor.

  • Tvar do prstence – například těstoviny, rýže nebo brambory uspořádejte do kruhu.

  • Míchejte a otáčejte – při delším ohřevu jídlo v polovině času promíchejte nebo otočte.

  • Zakrytí pomáhá – pokrmy přikryjte poklopem nebo fólií vhodnou do mikrovlnky, udrží vlhkost a podpoří rovnoměrný ohřev.


Jak nastavit mikrovlnku pro nejlepší výsledek

 

  • Nižší výkon a delší čas – místo maximálního výkonu zkuste ohřev na střední výkon, ale delší dobu. Mikrovlny mají více času proniknout dovnitř pokrmu.

  • Programy podle typu jídla – některé mikrovlnky nabízejí speciální režimy (defrost, reheat). Využívejte je, zejména u polévek, omáček nebo pečiva.

  • Rotace talíře – pokud mikrovlnka nemá otočný talíř, pokrm během ohřevu ručně otočte.


Tipy pro různé druhy pokrmů

 

  • Polévky a omáčky – ohřívejte ve vyšší nádobě, během ohřevu několikrát promíchejte.

  • Těstoviny a rýže – rozprostřete do kruhu, navrch můžete dát kapku vody, aby nevyschly.

  • Pečivo – zabalte do ubrousku nebo lehce navlhčete, aby neztvrdlo.

 

Studené jídlo z mikrovlnky není nutně známkou poruchy spotřebiče. Často stačí změnit způsob, jakým jídlo rozmístíte na talíři a nastavíte ohřev. Díky jednoduchým trikům bude oběd teplý rovnoměrně – a nebudete muset sahat po plotně nebo troubě.


Zdroje: AkcniCeny.cz, rozhlas.cz, ireceptar.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Když zapnete tento spotřebič, vaše Wi-Fi umírá. A přitom ho používáte každý den

Každý den ho zapínáte, aniž byste tušili, že tím zabíjíte svůj internet. V jednu chvíli ohřívá jídlo – a ve stejný moment „vaří“ i váš Wi-Fi signál. Zjistěte, proč mikrovlnka dokáže položit připojení i v celé domácnosti.

Toto nikdy nelijte do dřezu. Tímhle si ničí domov tisíce Čechů každý den

Každý den to udělají tisíce lidí, aniž by nad tím přemýšleli. Jenže tahle běžná kuchyňská rutina může způsobit ucpané odpady, zápach v domácnosti i škody na životním prostředí. Odborníci varují, že jde o jednu z nejčastějších chyb, kterou děláme naprosto nevinně.

Spálená pánev už vás nezaskočí: Tři věci z kuchyně ji vyčistí bez drhnutí

Každému se to stane – chvíle nepozornosti a na dně pánve se vytvoří připálená vrstva, kterou jde jen těžko odstranit. Nemusíte ale hned sahat po drsných houbičkách nebo chemických prostředcích. Existuje jednoduchý trik se třemi ingrediencemi, které máte vždy doma.

Tajemství kuchyňského struhadla: Má funkci, o které většina lidí nemá tušení

Struhadlo patří mezi nejobyčejnější kuchyňské pomocníky. Používáme ho na mrkev, jablka či sýr, ale málokdo ví, že skrývá i méně známou funkci, která vám může usnadnit práci v kuchyni.

Vaření těstovin v mikrovlnce: Rychlejší, úspornější a podle vědců i zdravější způsob

Mikrovlnná trouba už dávno není jen pomocník na ohřívání. Nové studie ukazují, že těstoviny z mikrovlnky mohou být nejen rychlejší a úspornější variantou, ale dokonce i zdravější než při tradiční přípravě na sporáku. Podívejme se na to, jak vaření těstovin v mikrovlnce funguje, proč dává smysl a jak jej zvládnout krok za krokem.

Nepříjemný zápach z lednice? Stačí dvě levné suroviny a zmizí přes noc

Otevřete lednici a ucítíte nepříjemný odér? Nemusíte kupovat drahé pohlcovače pachů. Dva běžné pomocníky z kuchyně zápach pohltí a zanechají lednici svěží.

Už nemusíte vyhazovat – jak vyčistit spálené pánve, aby opět zářily

Spálili jste pánev a nevíte, jak ji vyčistit bez drhnutí půl dne? Máte doma rovnou hromadu takových „pokladů“ a je vám líto je vyhodit? Poradíme vám praktické tipy, jak je během chvilky vyčistit, aby vypadaly jako nové a mohly vám sloužit ještě dlouhé roky.

Čištění hliníku bez chemie? Tyto domácí triky fungují rychle a levně

Hliník je lehký, praktický a hojně využívaný materiál, který však snadno oxiduje, matní a ztrácí lesk. Chemické čističe bývají agresivní a drahé, proto se stále více lidí obrací k přírodním metodám. Ukážeme vám, jak na účinné a šetrné čištění hliníku bez chemie, a to pomocí surovin, které máte běžně doma.

Revoluce v krájení papriky: Tato metoda vám ušetří čas i nepořádek v kuchyni

Tradiční způsob krájení papriky často znamená semínka všude a spoustu zbytečného odpadu. Jedna žena ale ukázala trik, který mění pravidla hry – a tisíce lidí jí děkují. Zvládnete ho i vy během pár vteřin.

Těchto 12 věcí nikdy nedávejte do mikrovlnky! Mohou vám ji zničit nebo ohrozit zdraví

Mikrovlnná trouba je skvělý pomocník v kuchyni, ale některé předměty a potraviny do ní prostě nepatří. Mohou způsobit požár, výbuch nebo uvolnit toxické látky. Víte, čemu se raději vyhnout?

Spolupracujeme s: