Vaše poloha:
Potravina měsíce Listopad: Kapusta
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce Listopad: Kapusta
(Foto: canva.com)

09.11.2021

Potravina měsíce Listopad: Kapusta

Na kapustu mnoho z nás nemá ty nejlepší vzpomínky. Jedná se přitom o velice chutnou zeleninu, které může co do obsahu vitamínů a minerálů konkurovat jen málokterá jiná. Vyzkoušejte jeden z našich receptů a doplňte si potřebné živiny!

Kapusta je součástí našeho jídelníčku již mnoho tisíc let. Pěstování kapusty se věnovali již starověcí Egypťané, přes Středozemní moře se pak rozšířila do zbytku Evropy i světa. Kapusta vznikla z brukve zelné, úžasné rostliny, jejímž šlechtěním vznikla nejen kapusta, ale také květák, brokolice, romanesco, kedluben či zelí. Samotná kapusta má dnes mnoho různých odrůd, mezi nejznámější patří kapusta hlávková a růžičová, ale také například kapusta kadeřávek.

Na našem území se pak pěstuje alespoň od středověku. Již tehdy se stala významnou součástí tehdejší stravy. Jedním z důvodů byla její mrazuvzdornost, díky které ji bylo možné sklízet i v zimním období, kdy nebyly ostatní druhy zeleniny příliš dostupné. Dalším důvodem byl vysoký obsah vitaminů a minerálních látek, pro které je ceněna dodnes.

 

Pěstování

Ačkoli je kapusta často pěstována ve sklenících, prosperuje i na na polích. Jde o velice nenáročnou rostlinu, pouze vyžaduje dostatek vláhy. Sklízet kapustu je možné takřka celoročně, snáší totiž bez jakékoli újmy teploty až do -15°C. Ranné odrůdy je možné sklízet již počátkem léta, pozdní sklizeň však probíhá i v lednu. Nejvyšší kvalitu má však kapusta sklízená v podzimním období, kdy se také kapusty sklízí nejvíce.

 

Cenný zdroj nejen vitaminů a minerálů

Kapusta je jedním z významnějších zdrojů vitaminů. Obsahuje celou řadu vitaminů B1, B2, B3, B6 či B9 (kyselinu listovou). Je jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C, asi pětkrát lepším než špenát, přičemž v pomyslném žebříčku jsou za kapustou i citrusové plody. Bohatá je však i na vitaminy A, E i K. Je taktéž zdrojem mnoha nezbytných minerálů, barviv, antioxidantů i vlákniny.

 

Jaké látky tedy kapusta obsahuje?

  • všechny vitamíny řady B, včetně kyseliny listové
  • vitamín C
  • vitamíny A, E a K
  • minerály: mangan, vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, síru i železo
  • přírodní barviva (chlorofyly a karoteny) i antioxidanty
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

Kapusta má blahodárný vliv na celý organismus. Z mnoha důvodů, proč kapustu konzumovat, můžeme jmenovat například tyto:

  • Kapusta snižuje cholesterol a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • Slouží jako prevence proti vzniku rakoviny
  • Díky nízkému obsahu kalorií je ideální dietní potravinou
  • Podporuje zrak a chrání sítnici
  • Zlepšuje obranyschopnost organismu proti patogenům
  • Pomáhá hojení ekzémů a jiných kožních potíží

Nutriční, kalorické hodnoty a živiny

Navzdory vysokému obsahu vitamínů a minerálů má kapusta jen velice nízkou energetickou hodnotu. Společně s vysokým obsahem vlákniny je tak ideální potravinou pro hubnutí.

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které kapusta obsahuje:

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

91 g

-

Energetická hodnota

27 kcal

1.4 %

Bílkoviny

2 g

4.4 %

Tuk

0.1 g

0.1 %

Minerální soli

0.8 g

13.3 %

Sacharidy

6.1 g

2.7 %

Vláknina

3.1 g

12.9 %

Cukr

2.27 g

2.5 %

Vitamin C

31 mg

51.7 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.19 mg

9.5 %

Vitamín B9 (kyselina listová)

80 µg

20.0 %

Vitamín A

1000 MJ

20.0 %

Vitamín A (ekvivalent retinolu)

50 µg

20.1 %

Vitamín K (fylochinon)

68.8 µg

86.0 %

 

Užití v kuchyni

Mnoho z nás nemá na kapustu z dětství nejlepší vzpomínky. Školní jídelny, které se o její neblahou pověst zasloužily, jsou však již minulostí a kapusta dnes právem získává své místo na výsluní.

Ačkoli existuje mnoho rozličných kultivarů, způsob jejich úpravy zůstává víceméně stejný. Kapustu lze například vařit, smažit, dusit, zapékat i pařit, nejí se však syrová. Pokud chceme tedy kapustu přidat do studených salátů, je vhodné ji nejprve krátce spařit či povařit.

Hlávkovou i růžičkovou kapustu je možná použít do polévek, neztratí se však ani jako příloha k masům. Hodí se do zapékaných pokrmů či karbanátků. Svou roli hraje i v asijské kuchyni, například v nudlích se zeleninou. Existuje také, stejně jako u zelí, kapustová šťáva, která je ideální pro detoxikaci organismu a pro doplnění nezbytných živin.

 

Recepty z kapusty

 

Zapečená kapusta s hovězím masem

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • Sůl a mletý muškátový květ
  • 2 stroužky česneku
  • 3 střední vejce
  • 200 g másla
  • 200 g strouhanka
  • 5 l mléka
  • čerstvou petrželku
  • 400 g vařeného hovězího masa
  • 1 hlávku větší kapusty
  • Slanina (na ozdobu)

Tento recept je velice jednoduchý, celá příprava zabere jen asi hodinu. Nejprve spaříme či krátce povaříme kapustu a necháme ji vychladnout. Poté ji pokrájíme nadrobno či pomeleme. Mezitím si nakrájíme maso z polévky (vývaru) na menší kousky. Poté utřeme žloutky se solí. K nim přidáme půlku másla, muškátový květ, zelenou petrželku, prolisovaný česnek a kapustu. Směs zahustíme strouhankou, kterou navlhčíme mlékem, a jako poslední vmícháme ke směsi ušlehaný tuhý sníh z bílků.

Poté vymažeme a strouhankou vysypeme plech. Do něj dáme polovinu kapustové směsi, na ni naskládáme maso a překryjeme zbytkem kapusty. Do vyhřáté trouby umístíme pekáček a pečeme přibližně 30 minut na 180°C. Na talíři už jen posypeme osmaženou slaninou. Můžeme podávat s bramborem, pečivem, či samostatně. Velice rychle si tedy můžeme připravit zdravý, a hlavně chutný oběd.

 

Naše kapustové karbanátky

Z kapusty si můžeme taktéž připravit neodolatelné kapustové karbanátky.

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce Leden: Kadeřávek

Kapusta kadeřávek je otužilá zelenina, jejíž listy lze sklízet i v těch nejtužších mrazech. Je tak bohatým zdrojem vitaminů i v době, kdy nám na zahradách nic jiného neroste. Je tradiční součástí české kuchyně a její lahodná chuť ozvláštní mnoho pokrmů.

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina měsíce květen: Chřest

Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce duben: Jarní cibulka

Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!

Potravina měsíce duben: Medvědí česnek

Přichází sezóna medvědího česneku. Tuto nesmírně zdravou bylinku si přitom můžete nasbírat jen pár týdnů v roce! Využijte tedy této jedinečné příležitosti a vyzkoušejte jeden z našich receptů s medvědím česnekem.

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.

Potravina měsíce březen: Rebarbora

Rebarbora je často opomíjená zelenina, kterou dnes pěstuje již jen málokdo. Jedná se však o zdravou a nesmírně chutnou potravinu, ze které si můžete připravit nespočet lahodných dezertů.