Vaše poloha:
Potravina měsíce Listopad: Pórek
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce Listopad: Pórek
(Foto: canva.com)

17.11.2021

Potravina měsíce Listopad: Pórek

Pórek je poměrně opomíjená zelenina, ovšem naprosto neprávem. Při správné úpravě je velice chutný, navíc obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Neváhejte tedy a vyzkoušejte jeden z našich skvělých receptů!

Pórek je velice zdravá zelenina, je bohatým zdrojem minerálů a pomáhá detoxikovat a pročistit organismus. Člověk tento druh zeleniny využívá již odnepaměti, jeho pěstováním se zabývali mnohé starověké civilizace před více než 4000 lety. Svůj původ má pórek v jižní Evropě a jihozápadní Asii, využívali ho tedy již starověcí Egypťané, Řekové a Římané. Právě ve starověkém Římě pak byla jeho obliba tak velká, že byly zřizovány zahrádky výhradně pro jeho pěstování.

 

Díky poměrně snadnému pěstování a dlouhé skladovatelnosti se pórek rychle rozšířil po celém světě. I na našem území jde o tradiční zeleninu, na kterou naše babičky nedají dopustit. Je totiž nesmírně zdravá a má antibakteriální účinky. Stejně jako u nás se v jiných zemích, například v Anglii a Americe pórek užívá jako zelenina, avšak některých zemích západní Evropy, zejména v Francii, pak můžeme narazit na pórek pouze jako koření.

 

Pěstování pórku

 

Ačkoli u této zeleniny existuje velké množství rozličných odrůd, na našem území jsou oblíbené zejména odrůdy mrazuvzdorné. Ozimé odrůdy totiž snáší teploty až -15°C, je možné je tedy sklízet prakticky celou zimu od listopadu až do února.

 

Pórek vyséváme v květnu, po pět týdnech vhodné jednotlivé sazenice rozesadit do řad. Pórek preferuje hluboké kypré půdy bohaté na živiny, po vysazení však nevyžaduje téměř žádnou další péči, jeho pěstování je tedy poměrně snadné.

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Pórek obsahuje navzdory své nízké energetické hodnotě velmi mnoho minerálů i vitaminů. Nejvyšší množství těchto látek obsahují zejména zelené části a listy. Ty obsahují mnoho přírodních barviv a jiných antioxidantů, které chrání naše tělo před působením volných radikálů.

 

Jaké látky tedy pór obsahuje?

 

  • vitamíny C a K
  • provitamín A
  • vitamíny skupiny B, zejména B6, B12 a kyselinu listovou
  • minerály: draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, selen
  • přírodní barviva – chlorofyl, betakaroten i zeaxantin
  • alicin (baktericidní látka obsažená také v česneku)
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Mnoho z nás v dětství nutili pórek jíst s tím, že je velmi zdravý. A je tomu přesně tak. Nejvýznamnější důvody, proč ho konzumovat, jsou například tyto:

 

  • Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá při hubnutí
  • Prevence vzniku rakoviny (zejména žaludku, prostaty a rakoviny tlustého střeva)
  • Chrání před onemocněním srdce, snižuje krevní tlak i množství cholesterolu v krvi
  • Zlepšuje trávení a čistí střeva
  • Posiluje kosti, zlepšuje kvalitu vlasů a dodává kůži pružnost
  • antibakteriální účinky a bojuje s infekcemi
  • Během těhotenství napomáhá správnému vývoji plodu
  • Povzbuzuje činnost mozku

 

Nutriční hodnoty a živiny

 

Pórek obsahuje pouze nepatrné množství tuků, je proto ideální dietní potravinou. Navíc obsahuje velké množství vlákniny, podporuje tedy peristaltiku střev a pročišťuje trávicí trubici.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které pórek obsahuje:

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

83 g

-

Energetická hodnota

61 kcal

3.1 %

Bílkoviny

1.5 g

3.3 %

Tuk

0.3 g

0.4 %

Minerální soli

1.05 g

17.5 %

Sacharidy

14.15 g

6.2 %

Vláknina

1.8 g

7.5 %

Cukr

3.9 g

4.3 %

Vitamin C

12 mg

20.0 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.233 mg

11.7 %

Vitamín B9 (kyselina listová, folát)

64 µg

16.0 %

Vitamín A

1667 MJ

33.3 %

Vitamín K (fylochinon)

47 µg

58.8 %

 

Užití v kuchyni

 

Pór má v gastronomii všestranné využití. Syrový ho lze přidávat do salátů, na chleba či na dozdobení polévek či jiných pokrmů. Existuje však i nepřeberné množství tepelných způsobů úpravy. Pórek je možné vařit (nejlépe v páře), zapékat, grilovat, přidávat do polévek či využít jako přílohu.

 

Tato zelenina se přidává zejména do rybích polévek a vývaru, je ovšem možné si připravit také výborný smetanový krém z pórku. Jednoduše osmahnutý na másle se dá využít jako příloha k rybě nebo jiným druhům masa, je možné ho také přidat do bramborové kaše které dodá specifickou chuť. Je také součástí pomazánek a slaných koláčů.

 

Sušený pórek je pak možné využít jako koření pro dochucení mnoha pokrmů. Jeho příprava je velice snadná. Před samotným sušením je nutné pórek omýt a nakrájet na kolečka. Poté sušíme na 45 až 50 stupňů asi 12 – 16 hodin, a máme hotovo.

 

Recepty z pórku

 

(Foto: canva.com)

 

Jemná pórková pomazánka

 

Tento recept je skutečně velice rychlý a výsledek stojí za to. Navíc zde pórek není tepelně upravený, obsahuje tedy velké množství zdraví prospěšných látek. Na pomazánku budeme potřebovat:

 

  • 500 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 4 lžíce majonézy
  • 1-2 pórky podle chuti
  • Sůl a pepř

 

Tvaroh smícháme s majonézou a šleháme, dokud nám nevznikne jemný krém. Poté přidáme najemno nastrouhaný pórek a dochutíme pepřem a solí. Tato pomazánka se skvěle hodí k čerstvému chlebu či tmavému pečivu.

 

Zapečený pórek se šunkou

 

Zapečený pórek je snadný na přípravu a ocení ho celá vaše rodina. Na čtyři porce budete potřebovat:

 

 

Pórek nakrájíme na špalíčky tlusté asi 2 cm či na silnější plátky, brambory na tenčí kolečka. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme sůl, bobkový list a lžíci másla. Vaříme bez pokličky asi deset minut, dokud se většina vody neodpaří.

 

Mezitím si máslem vymažeme pekáček či zapékací misku. Do ní dáme zeleninu i se zbylou tekutinou, vyndáme bobkový list. Posypeme pokrájenou šunkou a pokapeme olejem, můžeme ještě dosolit či opepřit. Smícháme vajíčka a smetanu, šunku směsí přelijeme. Nakonec vše posypeme nastrouhaným sýrem.

 

Zapékáme asi půl hodiny na 180 stupňů a můžeme podávat.

 

Uvařte si na zahřátí smetanovo-pórkovou polévku

Po dlouhé (pod)zimní procházce přijdete domů s červenými tvářemi, zmrzlými prsty a s prázdným žaludkem. A nyní přichází ta klíčová otázka: „Co si uvařit?“ Určitě smetanovo-pórkovou polévku, která Vás nezklame! Je velmi chutná, rychlá, zdravá a krásně Vás zahřeje.

http://www.akcniceny.cz/widget/?ukaz=clanek&q=21307&limit=1&titulek=&button=&magid=21337&abver=2

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina měsíce květen: Chřest

Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce duben: Jarní cibulka

Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Únor: Ředkvičky

Ředkvičky jsou oblíbená kořenová zelenina známá pro vysoký obsah minerálů a nespočet léčivých účinků. Ve vašem jídelníčku by tedy rozhodně neměly chybět!

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Prosinec: Celer

Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

Potravina měsíce Listopad: Špenát

Špenát je nízkokalorická vitaminová bomba! Vyzkoušejte jeden z našich receptů a zjistěte, jak tato chutná zelenina prospívá našemu zdraví.