Vaše poloha:
Recept na neodolatelné kapustové karbanátky
(Foto: canva.com)
Recept na neodolatelné kapustové karbanátky
(Foto: canva.com)

26.10.2021

Recept na neodolatelné kapustové karbanátky

Kapusta nepatří k nejoblíbenější a nejvyhledávanějším surovinám při přípravě obědů či večeří. Je to ale velká chyba, protože kapusta je nejen chutná, ale je i velmi zdravá. Vyzkoušet můžete například neodolatelné kapustové karbanátky.

Kapusta

Kapusta se řadí mezi košťálovou zeleninu z čeledi brukvovitých a znali ji již staří Egypťané. V kuchyni ji lze zpracovat mnoha způsoby, a to vařením, smažením, dušením, spařením či zapékáním. Kapusta obsahuje celou řadu vitamínů a prospěšných látek. Konzumací kapusty svému tělu dodáte vitamíny B1, B2, B3, kyselinu listovou (B9), C, E, K, mangan, vápník, draslík či hořčík. Tato vitamínová bomba působí protirakovinotvorně, podporuje obranyschopnost organismu, zpomaluje proces stárnutí zraku, pomáhá zhubnout, snižuje množství cholesterolu v krvi, uklidňuje žaludek, eliminuje střevní potíže, a dokonce zlepšuje hojení ekzémů.

Recept z kapusty

Kapusta
(Foto: canva.com)

Neodolatelné kapustové karbanátky

Ingredience na karbanátky:

Ingredience na trojobal:

Postup:

  1. Kapustu nakrájejte na středně velké kousky a uvařte ji ve vroucí osolené vodě do poloměkka.
  2. Uvařenou kapustu sceďte, nechte odkapat a vychladnou.
  3. Poté ji nasekejte na drobnou.
  4. Cibuli oloupejte a nakrájejte na co nejmenší kousky.
  5. Česnek utřete nebo rozmělněte lisem na česnek.
  6. V míse smíchejte kapustu, mleté maso, vejce, cibuli a česnek.
  7. Dle potřeby a hustoty hmoty přisypte strouhanku.
  8. Vzniklou směs dochuťte solí, bílým pepřem a majoránkou.
  9. Vytvarujte karbanátky, které obalíte v trojobalu (hladká mouka, vejce a strouhanka).
  10. Smažte na pánvičce v oleji krásně dozlatova.
  11. Podávejte na nahřátém talíři s bramborem či bramborovou kaší a kyselou okurkou.

TIP: Neodolatelné kapustové karbanátky bez masa – pokud chcete připravit chod pro vegetariány, použijte místo mletého masa alternativu v podobě masa sójového. To nejprve připravte dle návodu a poté ho namelte.  

Kapustové karbanátky
(Foto: canva.com)

Mohlo by Vás zajímat

Tradiční chuť Bulharska: Jak udělat dokonalé plněné papriky po bulharsku?

Nedáte dopustit na klasické plněné papriky, ale po očku pokukujete i po jiných receptech? Plněné papriky, ale také další zelenina, jsou pochoutkou typickou nejen pro českou kuchyni. Obdobné recepty najdete také v turecké či středovýchodní kuchyni. Tento bulharský je opravdu vynikající.

Zvládněte jaro s naším receptem na jarní roládu s kuřecím masem a šťavnatou zeleninou, které vám dodají energii na celý den

Jaro je období nového začátku, kdy se probouzí příroda a s ní i naše chuť na zdravé a osvěžující pokrmy. Pokud hledáte recept, který vám dodá energii na celý den, máme pro vás skvělou volbu, a to jarní roládu s kuřecím masem a šťavnatou zeleninou. Tento recept je nejen lahodný, ale také plný živin, které vám pomohou zvládnout každý den s lehkostí.

Rychlá a nenáročná večeře. Recept na zapečenou kapustu se slaninou

Máme tu podzim a to znamená, že nám přichází kapustová sezóna. Jedná se o jednu z nejstarších druhů zeleniny, která je velmi bohatá na vitamíny a minerály. Připravili jsme pro vás nenáročný recept, který je jednoduchý na přípravu a zároveň velmi chutný.

Grilovačka: Lilek ve svěží marinádě

Pokud si chystáte ugrilovat nějaké maso, tak určitě si nezapomeňte k němu přidělat grilovanou zeleninu. Je to skvělá příloha nebo lehčí varianta pokrmu ke grilování. My jsme pro vás připravili recept na naložený lilek v marinádě, který splní vaše očekávání.

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce duben: Ledový salát

Ledový salát je nesmírně zdravá zelenina, která přispívá k dobré fyzické i mentální kondici. Vyzkoušejte proto jeden z našich méně tradičních receptů, díky kterým si budete moci tuto prospěšnou zeleninu dopřávat co nejčastěji.

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.