Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný
(Foto: canva.com)
Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný
(Foto: canva.com)

22.09.2021

Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný

Kmín je rostlina známá zejména v gastronomii, kde ji používáme jako stejnojmenné koření. Možnosti jejího užití jsou však mnohem pestřejší. Jaké je uplatnění kmínu v moderní medicíně a lidovém léčitelství?

Kmín kořenný je rostlina původem z jihovýchodní Asie. V průběhu času se však díky své oblibě rozšířil do celého světa. Jako koření i v tradiční medicíně se využívají zejména semena, a to již od starověku. Dnes se globálně užívá pro dochucování mnoha pokrmů. V kuchyni se užívá pro kořenění pečiva, brambor, omáček a dalších jídel. Vyrábí se z něho také likéry.

Výskyt

Jedná se o dvouletou až víceletou rostlinu z čeledi miříkovitých, kam patří i další silně aromatické rostliny jako jsou fenykl, kopr, koriandr či petržel. V současnosti se pěstuje často na zahrádkách, ze kterých může zplaňovat. Proto ho nalezneme v příkopech podél cest, loukách či pastvinách.

V Evropě se vyskytuje jedenáct registrovaných odrůd této rostliny, přičemž ochranná známka Český kmín se užívá pro označení kvalitního kmínu pěstovaného v České republice za určitých kontrolovaných podmínek. To má zajistit vysoký podíl biologicky aktivních látek jako jsou silice, karvon či limonen v semenech. Právě tyto látky dodávají tomuto koření jeho nezaměnitelnou vůni.

Účinky na zdraví

Mnohé klinické studie prokázaly pozitivní účinky kmínu na lidské zdraví. Často se užívá na léčbu problémů spojených s trávicí soustavou. Kmín i odvar z jeho semen podporuje trávení a stimuluje produkci žaludečních šťáv i žluči. Díky baktericidním účinkům je pak vhodný proti otravám.

Také působí na metabolismus cukrů, snižuje hladinu množství cukru v krvi a bylo prokázáno, že je účinný proti diabetu u osob s nadváhou. Některé studie naznačují, že pomáhá proti vysokému cholesterolu, zároveň podporuje hubnutí a odbourávání tuků. Kromě toho kmín obsahuje mnoho železa, antioxidantů, vitaminů a dalších látek.

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská

Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá

Bazalka pravá se v dnešní době využívá převážně jako základ mnoha italských pokrmů, její příjemná svěží vůně však není její jedinou předností. Bazalka je co do léčebných vlastností mimořádně univerzální bylinka, která našla uplatnění v medicíně, farmacii a lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 21. Rozmarýn lékařský

Stejně jako ostatní koření má i rozmarýn neopomenutelné účinky na naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale také psychické. Kromě dochucování pokrmů je tedy možné ho využít i jako přírodní lék na mnoho neduhů i jako prevenci.

Babiččin bylinkář: 18. Koriandr setý

Koriandr setý je velice rozporuplná bylinka. Jen málokdo má k aroma této rostliny naprosto neutrální vztah. Ať už jste tedy milovníci či odpůrci tohoto koření, můžete ocenit jeho blahodárný vliv na naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní

Majoránka je bylinka, která dnes jako koření nechybí v žádné domácnosti. Tato rostlina však obsahuje mnoho léčivých látek, díky kterým je vhodná také jako přírodní lék.

Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný

Tymián, široké veřejnosti známý jako mateřídouška obecná, je původní česká bylinka. V minulosti byla hojně využívána v gastronomii i léčitelství. Jaké má tato malá bylinka účinky na lidské zdraví?

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.