Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 40. Rukola
(Foto: canva.com)
Babiččin bylinkář: 40. Rukola
(Foto: canva.com)

17.11.2021

Babiččin bylinkář: 40. Rukola

Rukola svou netradiční pikantní chutí jistě zaujme mnoho milovníků dobrého jídla. Tato zelenina má však také léčivé účinky, pro které je ceněna již od starověku!

Rukola, správněji roketa setá je oblíbená listová zelenina, která je významná kvůli vysokému obsahu vitaminů a silic. Svou oblibu si však rukola získala až poměrně nedávno a širší veřejnosti nebyla po dlouhou dobu příliš známá.

 

Rukola pochází z oblasti Mediteránu a přilehlých ostrovů. Ke konzumaci byla využívána již od dob starověkého Říma. Římané věřili, že rukola má povzbuzující účinky a působí jako silné afrodisiakum. Z jejich učení poté vycházeli taktéž středověcí učenci, kteří této rostlině přisuzovali podobné vlastnosti, kvůli čemuž bylo zakázáno ji pěstovat v klášterních zahradách.

 

Rukola je velmi nenáročná a jako plevel rostla v polích s obilninami. Právě při převážením obilí pak byla rozšířena do celého světa a dnes ji můžeme nalézt i v naší přírodě. V České republice se v gastronomii rukola používá od 19. století a v posledních desetiletích si získala velkou oblibu mezi šéfkuchaři i veřejností.

 

Jak rukolu pěstovat?

 

Pěstování rukoly je velice jednoduché a na záhoncích se často šíří samovýsevem. Vysévat můžeme rovnou na záhon od jara do léta, přičemž sklízet můžeme asi za šest až osm týdnů. U starších rostlin pak sklízíme pouze mladé lístky, zbytek rostliny totiž může mírně dřevnatět. Rukola preferuje sušší a teplejší klima, ovšem několik týdnů po vysetí je vhodné jí dopřát dostatek vláhy, aby se mohla řádně rozrůst.

 

Využití v kuchyni

 

Rukolu můžeme přidávat do nejrůznějších salátů nebo jí využít samotnou jako přílohu. Má mírně pikantní aroma, pokrm tedy oživí a dodá mu krásnou sytě zelenou barvu. Zejména v řecké a italské kuchyni je možné rukolu přidat k téměř kterémukoli slanému jídlu.

 

Účinky na naše zdraví

 

Rukola je velice zdravá a obsahuje nečekaně vysoká množství vitaminů i minerálů. Vitaminu C obsahuje dokonce více než kterákoli jiná listová zelenina a při přepočtu na 100 g výrazně více než citrusové plody.

 

Rukola působí proti únavě a vyčerpání a podporuje chuť k jídlu. Dále posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a pomáhá nám zbavovat se nežádoucích metabolitů. Pomáhá čistit krev i játra. Další výhodu pak má zejména pro diabetiky, jelikož pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Babiččin bylinkář: 62. Přeslička rolní

Přeslička rolní je starobylá rostlina, kterou generace našich předků využívaly již odpradávna. Blahodárně totiž působí na zdraví ledvin a močových cest. Navíc podporuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů a dodává jim tak pevnost i zdravý vzhled.

Babiččin bylinkář: 60. Oreláník barvířský (Achiote)

Ačkoli není oreláník barvířský v západním světě příliš známou bylinkou, po celá staletí se již využívá v tradiční jihoamerické medicíně. Slouží k léčbě i prevenci mnoha onemocnění a jeho obliba tak v současnosti stále roste.

Babiččin bylinkář: 59. Mučenka pletní

Mučenka je velmi dekorativní rostlina, kterou k léčbě nespavosti či úzkostí užívali již staří Indiáni. I v současnosti má však mučenka ve farmakologii nezastupitelnou roli a využívá se pro léčbu mnoha problémů jako jsou nervozita či úzkosti.

Babiččin bylinkář: 58. Tužebník jilmový

Tužebníku se právem přezdívá přírodní aspirin. Obsahuje stejné léčivé látky jako mnohé syntetické přípravky, na rozdíl od nich však nezatěžuje naše játra. Účinně tak léčí horečky a pomáhá zmírňovat bolesti hlavy.

Babiččin bylinkář: 57. Třapatka nachová

Třapatka nachová je mimořádná bylinka oblíbená pro své dezinfekční a antibakteriální účinky. Podporuje léčbu nachlazení i chřipky a v zimních měsících tak slouží jako účinná prevence infekčních onemocnění.

Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý

V zimních měsících, kdy může docházet k oslabení naší imunity, je důležité pečovat zejména o zdraví našich plic a dýchací soustavy obecně. Vyzkoušejte proto oman, který je účinný nejen v boji s respiračními onemocněními.

Babiččin bylinkář: 53. Boldovník vonný

Boldovník je tajuplná jihoamerická rostlina, která se v tradiční medicíně využívá již po tisíce let. Účinně léčí celou řadu onemocnění jater, žlučníku i trávicí soustavy.

Babiččin bylinkář: 52. Ibišek

Ibišek je nádherně kvetoucí rostlina, jejíž květy zdobí naše byty i zahrady. Málokdo však ví, že je také léčivou bylinou, ze které se můžeme připravit ibiškový čaj i osvěžující letní drinky.