Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 56. rybíz černý
(Foto: canva.com)
Babiččin bylinkář: 56. rybíz černý
(Foto: canva.com)

27.12.2021

Babiččin bylinkář: 56. rybíz černý

Černý rybíz patří bezesporu k nejhodnotnějším druhům ovoce, které se na našem území pěstují. Je vitaminovou bombou a jeho konzumace nám pomáhá doplňovat esenciální živiny, kterých můžeme mít v potravě nedostatek. Rybíz navíc posiluje naši imunitu a chrání tak naše zdraví.

 

Černý rybíz je tradiční české ovoce, jehož pěstování se věnujeme již stovky let. Za tuto dobu se stal naprosto běžnou součástí naší stravy, proto si často ani neuvědomujeme jeho léčivou moc. Pravdou však je, že zdravější ovoce bychom hledali jen těžko.

 

Černý rybíz pochází pravděpodobně z Ruska a pěstuje již od 11. století. Zde byl hojně využíván jako dobře dostupný zdroj vitaminu C a jeho důležitost tak stoupala zejména za druhé světové války. Jako bohatý zdroj vitaminů i antioxidantů se rychle rozšířil do zbytku Evropy. V současné době jeho obliba strmě roste a rybízu se tak konečně dostává zasloužené pozornosti.

 

Proč je černý rybíz tak zdravý?

 

Černý rybíz je plný vitaminů, minerálů i antioxidantů, které pomáhají chránit naše zdraví. Obsahuje velice vysoké množství vitaminu C, a to dokonce 3x více než ostatní druhy rybízu. V tomto ohledu ho nepřekoná ani žádné jiné běžně pěstované ovoce.

 

Obsahuje však také mnoho jiných biologicky aktivních látek. Kromě vitaminů A, B a P obsahuje v hojném množství flavonoidy, tedy přírodní antioxidanty. Ty v našem těle společně s přírodními barvivy působí proti vzniku volných radikálů, které poškozují naše buňky a způsobují předčasné stárnutí a nádorová onemocnění.

 

Využití

 

Černý rybíz je užitečný nejen v bylinkářství, ale také v kuchyni. Nejzdravější je tepelně neupravený a je vhodné ho tedy konzumovat zasyrova. Vyzkoušejte tedy recept na naši domácí marmeládu.

 

Nevařená marmeláda z rybízu

 

Díky vysokému obsahu pektinů je možné z černého rybízu připravit marmeládu i za studena. Marmeláda je díky tomu nejen zdravější, ale také jednodušší. Stačí rybíz rozmixovat s cukrem v poměru 1:1 a dát do sklenic, džem poté ztuhne úplně sám. Pro konzervaci je vhodné ovocnou směs ve skleničkách zalít trochou pálenky, díky vysokému obsahu vitaminu C se však marmeláda nekazí.

 

Kromě marmelád je možné si z plodů rybízu připravit šťávy, čaje, sirupy, dezerty a mnoho dalšího. Své využití mají však i listy této rostliny. Z nich si lze připravit chutný nálev, který má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví.

 

Léčivé účinky

 

Černý bez je tedy bezesporu jedno z našich nejzdravějších ovocí. Jaké má ale účinky na naše zdraví?

Díky vysokému obsahu vitaminu C a antioxidantů zpomaluje stárnutí, působí jako prevence rakoviny a posiluje naši imunitu. Ochraňuje tedy naše buňky a navíc má i antibakteriální a dezinfekční účinky.

 

Má všeobecně pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Snižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje tak jeho ukládání v cévách, navíc pomáhá regulovat krevní tlak. Podporuje také krvetvorbu a produkci červených krvinek.

 

Podporuje navíc správnou funci mozku a pomáhá zachovat kvalitu našeho zraku.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Babiččin bylinkář: 62. Přeslička rolní

Přeslička rolní je starobylá rostlina, kterou generace našich předků využívaly již odpradávna. Blahodárně totiž působí na zdraví ledvin a močových cest. Navíc podporuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů a dodává jim tak pevnost i zdravý vzhled.

Babiččin bylinkář: 60. Oreláník barvířský (Achiote)

Ačkoli není oreláník barvířský v západním světě příliš známou bylinkou, po celá staletí se již využívá v tradiční jihoamerické medicíně. Slouží k léčbě i prevenci mnoha onemocnění a jeho obliba tak v současnosti stále roste.

Babiččin bylinkář: 59. Mučenka pletní

Mučenka je velmi dekorativní rostlina, kterou k léčbě nespavosti či úzkostí užívali již staří Indiáni. I v současnosti má však mučenka ve farmakologii nezastupitelnou roli a využívá se pro léčbu mnoha problémů jako jsou nervozita či úzkosti.

Babiččin bylinkář: 58. Tužebník jilmový

Tužebníku se právem přezdívá přírodní aspirin. Obsahuje stejné léčivé látky jako mnohé syntetické přípravky, na rozdíl od nich však nezatěžuje naše játra. Účinně tak léčí horečky a pomáhá zmírňovat bolesti hlavy.

Babiččin bylinkář: 57. Třapatka nachová

Třapatka nachová je mimořádná bylinka oblíbená pro své dezinfekční a antibakteriální účinky. Podporuje léčbu nachlazení i chřipky a v zimních měsících tak slouží jako účinná prevence infekčních onemocnění.

Babiččin bylinkář: 55. Violka trojbarevná

Violka trojbarevná je oblíbenou zahradní letničkou, ovšem jen málokdo ví o jejích účincích na naše zdraví. Účinně bojuje proti kašli i nachlazení a její účinky tedy nejlépe oceníme právě v nadcházejícím zimním období.

Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý

V zimních měsících, kdy může docházet k oslabení naší imunity, je důležité pečovat zejména o zdraví našich plic a dýchací soustavy obecně. Vyzkoušejte proto oman, který je účinný nejen v boji s respiračními onemocněními.

Babiččin bylinkář: 53. Boldovník vonný

Boldovník je tajuplná jihoamerická rostlina, která se v tradiční medicíně využívá již po tisíce let. Účinně léčí celou řadu onemocnění jater, žlučníku i trávicí soustavy.