Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 41. Bez černý
(Foto: canva.com)
Babiččin bylinkář: 41. Bez černý
(Foto: canva.com)

19.11.2021

Babiččin bylinkář: 41. Bez černý

Přichází doba sběru bezinek! Neváhejte tedy a nasbírejte si plody plné vitaminů a antioxidantů - můžete si z nich připravit likér, který vás zahřeje a dodá vašemu tělu tolik potřebné živiny.

 

Bez černý je v České republice všudypřítomný keř, který svými výraznými květy i plody zdobí okolí vesnic, polí a lesů. Na podzim ho rozpoznáte velice snadno podle trsů tmavě fialových bobulí. A právě na plody, takzvané bezinky, se zaměříme, jelikož jsou velice zdravé a dají se z nich připravit sirupy, likéry, vína, zavařeniny a další pochutiny.

 

Bez jako univerzální všelék

 

V bylinkářství se bez užívá již mnoho století a pojí se k němu velké množství pověr. V minulosti bylo dokonce zvykem darovat novomanželům při svatebním obřadu rostlinku bezu pro štěstí, jelikož měl moc léčit. Jako bylinka se dříve užíval na léčbu téměř všeho a využívaly se nejen plody a květy, ale také listy a dřevo. Na ty ovšem pozor, v současné době jsou listy a větvičky považovány za jedovaté!

 

Jaké mají bezinky vliv na naše zdraví?

 

Plody bezu černého jsou nesmírně zdravé a obsahují mnoho přírodních barviv, antioxidantů a vitaminu C. Před konzumací je ovšem vhodné je tepelně upravit, jinak mohou mít projímavé účinky.

Bezinky posilují obranyschopnost organismu, pomáhají při léčbě infekcí, zánětů i nachlazení. Působí také proti bolestem a migrénám a mají pozitivní vliv na nervovou soustavu.

 

Bezinkový likér, víno, sirup i čaj

 

Z bezinek si můžeme jednoduše připravit mnoho chutných nápojů i pochutin. Mezi ty nejběžnější patří likéry, vína, sirupy, čaje, bezinkový ocet, čaj nebo také džemy a zavařeniny.

 

Bezinkový likér

 

Bezinkový likér je velice jednoduchý a chutný nápoj, který vás zahřeje v chladných zimních měsících. Pro jeho přípravu stačí svařit asi dva litry bobulí v litru vody. Poté bezinky scedíme a přidáme asi kilogram cukru, dochutit můžeme i vanilkovým cukrem či kávou. Poté přilejeme asi 0,5 litru vašeho oblíbeného rumu (lze použít i vodku či jiný alkoholický nápoj) a máme hotovo. Likér už stačí pouze přelít do uzavíratelných klenic, ve kterých v lednici vydrží mnoho měsíců.

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Babiččin bylinkář: 62. Přeslička rolní

Přeslička rolní je starobylá rostlina, kterou generace našich předků využívaly již odpradávna. Blahodárně totiž působí na zdraví ledvin a močových cest. Navíc podporuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů a dodává jim tak pevnost i zdravý vzhled.

Babiččin bylinkář: 60. Oreláník barvířský (Achiote)

Ačkoli není oreláník barvířský v západním světě příliš známou bylinkou, po celá staletí se již využívá v tradiční jihoamerické medicíně. Slouží k léčbě i prevenci mnoha onemocnění a jeho obliba tak v současnosti stále roste.

Babiččin bylinkář: 59. Mučenka pletní

Mučenka je velmi dekorativní rostlina, kterou k léčbě nespavosti či úzkostí užívali již staří Indiáni. I v současnosti má však mučenka ve farmakologii nezastupitelnou roli a využívá se pro léčbu mnoha problémů jako jsou nervozita či úzkosti.

Babiččin bylinkář: 58. Tužebník jilmový

Tužebníku se právem přezdívá přírodní aspirin. Obsahuje stejné léčivé látky jako mnohé syntetické přípravky, na rozdíl od nich však nezatěžuje naše játra. Účinně tak léčí horečky a pomáhá zmírňovat bolesti hlavy.

Babiččin bylinkář: 57. Třapatka nachová

Třapatka nachová je mimořádná bylinka oblíbená pro své dezinfekční a antibakteriální účinky. Podporuje léčbu nachlazení i chřipky a v zimních měsících tak slouží jako účinná prevence infekčních onemocnění.

Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý

V zimních měsících, kdy může docházet k oslabení naší imunity, je důležité pečovat zejména o zdraví našich plic a dýchací soustavy obecně. Vyzkoušejte proto oman, který je účinný nejen v boji s respiračními onemocněními.

Babiččin bylinkář: 53. Boldovník vonný

Boldovník je tajuplná jihoamerická rostlina, která se v tradiční medicíně využívá již po tisíce let. Účinně léčí celou řadu onemocnění jater, žlučníku i trávicí soustavy.

Babiččin bylinkář: 52. Ibišek

Ibišek je nádherně kvetoucí rostlina, jejíž květy zdobí naše byty i zahrady. Málokdo však ví, že je také léčivou bylinou, ze které se můžeme připravit ibiškový čaj i osvěžující letní drinky.