Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 47. Hřebíček
(Foto: canva.com)
Babiččin bylinkář: 47. Hřebíček
(Foto: canva.com)

04.12.2021

Babiččin bylinkář: 47. Hřebíček

Mnoho z nás si vánoční svátky bez příjemné vůně hřebíčku ani nedokáže představit. Toto koření je však také velice účinným antibiotikem a má blahodárný vliv na naše zdraví!

 

Hřebíček, tedy sušená poupata hřebíčkovce kořenného, si často spojujeme s dobou Vánoc, jelikož se používá k přípravě svařeného vína i cukroví. Díky své specifické vůni je však součástí nespočtu sladkých i slaných pokrmů po celém světě.

 

Hřebíček nad zlato

 

Hřebíček pochází z Moluckých ostrovů, kterým se díky němu taktéž přezdívá Ostrovy koření. První zmínky o užití hřebíčku pocházejí ze starověké Číny, kde byl využíván v tradiční medicíně i jako koření.

Do Evropy se pak hřebíček dostal ještě před naším letopočtem, jelikož byl velice cenný. Jeho obliba byla dokonce natolik velká, že se stal jedním z nejvýznamnějších obchodních artiklů a jeho cena byla vyšší než cena zlata.

 

Koření, které změnilo dějiny

 

Ani později však důležitost hřebíčku neupadala, právě naopak. Pro hřebíček se totiž plavila i světoznámá výprava Fernanda Magalhãese s lodí Victoria. Právě ta později skončila jako první úspěšný pokus o obeplutí Země.

 

A ačkoli z původních pěti lodí, které se na výpravu vydaly, přežila pouze jediná, byla mise úspěšná. Cena nákladu hřebíčku na jediné lodi totiž několikanásobně převyšovala cenu všech zničených lodí i jejich vybavení.

 

Hřebíček v kuchyni

 

Vůni hřebíčku si nejčastěji spojujeme s vánočním cukrovím a perníčky. Můžeme ho však přidávat i do slaných omáček nebo ho využít při přípravě dušeného masa a rýže. Je součástí mnoha směsí koření jako jsou kari, garam masala nebo quatre épices. A nenahraditelný je také v kompotech a nápojích jako jsou punč a svařené víno.

 

Hřebíček v lidovém léčitelství

 

Hřebíček má silné dezinfekční, protizánětlivé a znecitlivující účinky. Často se proto používá pro péči o dutinu ústní. Mnoho z našich předků běžně žvýkalo hřebíček při problémech se zuby či s dásněmi, je také součástí kloktadel. Bojuje zejména proti zánětům, zubnímu kazu i citlivosti zubů.

Má však i mnoho dalších pozitivních účinků. Zlepšuje trávení a snižuje riziko vzniku žaludečních vředů. Často se používá pro čištění ran a dezinfekci kůže. Při inhalaci pak dezinfikuje dýchací cesty a léčí záněty průdušek.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská

Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

Babiččin bylinkář: 48. Skořice

Vůni skořice si často spojujeme s Vánocemi a sváteční atmosférou. Ať už tedy připravujete perníčky, štrúdl či svařené víno, skořice k Vánocům neodmyslitelně patří. Toto lahodné koření má však také mnoho pozitivních účinků na naše zdraví, pro které se ho vyplatí konzumovat celoročně.

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá

Bazalka pravá se v dnešní době využívá převážně jako základ mnoha italských pokrmů, její příjemná svěží vůně však není její jedinou předností. Bazalka je co do léčebných vlastností mimořádně univerzální bylinka, která našla uplatnění v medicíně, farmacii a lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 21. Rozmarýn lékařský

Stejně jako ostatní koření má i rozmarýn neopomenutelné účinky na naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale také psychické. Kromě dochucování pokrmů je tedy možné ho využít i jako přírodní lék na mnoho neduhů i jako prevenci.

Babiččin bylinkář: 18. Koriandr setý

Koriandr setý je velice rozporuplná bylinka. Jen málokdo má k aroma této rostliny naprosto neutrální vztah. Ať už jste tedy milovníci či odpůrci tohoto koření, můžete ocenit jeho blahodárný vliv na naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný

Kmín je rostlina známá zejména v gastronomii, kde ji používáme jako stejnojmenné koření. Možnosti jejího užití jsou však mnohem pestřejší. Jaké je uplatnění kmínu v moderní medicíně a lidovém léčitelství?

Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní

Majoránka je bylinka, která dnes jako koření nechybí v žádné domácnosti. Tato rostlina však obsahuje mnoho léčivých látek, díky kterým je vhodná také jako přírodní lék.

Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný

Tymián, široké veřejnosti známý jako mateřídouška obecná, je původní česká bylinka. V minulosti byla hojně využívána v gastronomii i léčitelství. Jaké má tato malá bylinka účinky na lidské zdraví?