Vaše poloha:
Potravina měsíce Prosinec: Celer
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce Prosinec: Celer
(Foto: canva.com)

30.11.2021

Potravina měsíce Prosinec: Celer

Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

 

Celer je jedním z nejstarších druhů zeleniny vůbec. Užívá se již od pravěku a jeho pěstováním se zabývaly mnohé starověké civilizace. Byl znám již v Egyptě, kde se užíval nejen v gastronomii, ale také pro rituální obřady a v léčitelství. O jeho důležitosti může svědčit i fakt, že celerové listy byly mimo jiné součástí dekorací proslulé Tutanchamonovy hrobky.

 

Později se celer rozšířil do starověkého Řecka a Říma, kde se pěstovaly zejména řapíkové odrůdy. Celer byl i zde důležitou obřadní rostlinou, měl představovat symbol smutku a smrti, ale také naděje pro pozůstalé.

 

Ve středověku se již celer běžně přidával do polévek, omáček i k masu. Na naše území se však dostal až poměrně nedávno a definitivně se uchytil až v druhé polovině 19. století. Přesto se rychle rozšířil a stal se součástí mnoha tradičních pokrmů.

 

Pěstování

 

Na zahrádce si můžeme vypěstovat jak celer řapíkatý, tak bulvový. Pravidlem je, že oba druhy musíme předpěstovat již brzy zjara, nejlépe v únoru či březnu. Mladým rostlinkám je vhodné zajistit dostatek světla a vláhy, je však možné je pěstovat v chladnějších prostorách. Od poloviny května je možné sazeničky přesadit na záhon. Při přesazování je vhodné zkrátit kořínky asi o třetinu, aby se vyvinul mohutný kořenový systém.

 

Řapíkatý celer je náročnější na živiny, ale o to rychleji ho můžeme sklízet. Vegetační doba jednotlivých odrůd celeru se liší, avšak sklízet můžeme jednoduše tehdy, když se nám bulva (či nať) zdá dostatečně velká.

 

Cenný zdroj léčivých silic a vitaminů

 

Celer obsahuje vysoká množství vitaminů a minerálních látek. Složení nati a nezelených hlíz se liší, avšak obě části této rostliny jsou výborným zdrojem blahodárně působících silic. Řapíkatý celer navíc obsahuje mnohá přírodní barviva, která chrání tělo před volnými radikály a působí jako antioxidanty.

 

Jaké látky tedy celer obsahuje?

 

  • vitamíny C a A
  • vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
  • minerály: hořčík, vápník, železo, fosfor i sodíku
  • přírodní barviva (zejména v zelených částech rostliny)
  • řadu esenciálních aminokyselin
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Důvodů, proč celer konzumovat je mnoho. Mezi ty nejvýznamnější patří například:

 

  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Slouží jako prevence rakoviny trávicí soustavy
  • Pomáhá zhubnout a detoxikuje organismus
  • Zlepšuje funkci ledvin a odstraňuje ledvinové kameny
  • Doplňuje minerály a vitaminy
  • Zklidňuje nervový systém a snižuje psychické vypětí

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Celer obsahuje vysoká množství zdraví prospěšných látek, zároveň však má velice nízkou energetickou hodnotu. Je tedy ideální dietní potravinou a pomáhá při hubnutí. Obsahuje také vysoké množství vlákniny a podporuje trávení, díky čemuž účinně detoxikuje naše tělo.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které bulvový celer obsahuje:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

88 g

 

Energetická hodnota

42 kcal

2.1 %

Bílkoviny

1.5 g

3.3 %

Tuk

0.3 g

0.4 %

Minerální soli

1 g

16.7 %

Sacharidy

9.2 g

4.0 %

Vláknina

1.8 g

7.5 %

Vitamin C

8 mg

13.3 %

Vitamin B1 (tiamin)

0.05 mg

3.3 %

Vitamin B2 (riboflavin)

0.06 mg

3.5 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.165 mg

8.3 %

Vitamín E (alfa-tokoferol)

0.36 mg

3.1 %

Vitamín K (fylochinon)

41 µg

51.3 %

 

Užití v kuchyni

 

Užití celeru v kuchyni se výrazně liší podle odrůdy celeru.

Bulvový celer je tradiční součástí české kuchyně. Je základem pro zeleninové polévky i vývary. Často se přidává k pečenému masu či do mnoha omáček. Celer lze konzumovat i syrový, kdy obsahuje nejvíce vitaminů, a to například ve formě pomazánek. Často se s celerem můžeme setkat v salátech, například bramborovém.

 

Řapíkatý celer je naopak typický pro jižní a americkou kuchyni a obvykle se konzumuje syrový. Šťáva z řapíkatého celeru, často v kombinaci s ovocnými šťávami je vitamínovou bombou, která dodá vašemu tělu živiny a pročistí ho. Řapíkatý celer je vhodný do salátů, často se také samotný namáčí v pomazánkách či dipech.

 

Listový celer je důležité koření. Lze ho užívat čerstvý, mražený i sušený, ovšem při dlouhém skladování ztrácí své aroma. Lze ho přidávat do mnoha omáček i pomazánek.

 

Recepty z celeru

 

(Foto: canva.com)

 

Celerová pomazánka

Celerová pomazánka je velice zdravá, snadná a hlavně chutná. Na 4 porce budeme potřebovat:

  • Půlku menšího celeru
  • 1 mrkev
  • půlku jablka
  • 1 polotučný tvaroh (250 g)
  • 3 lžíce majonézy
  • Šťávu z poloviny citronu
  • čerstvou pažitku
  • sůl a pepř

Samotná příprava je velice jednoduchá. Oloupaný celer, mrkev a jablko nastrouháme najemno do misky. Poté přidáme tvaroh, majonézu i šťávu z citronu a dochutíme pepřem a solí. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou pažitku.

Pak už jen namažeme na pečivo (výborně se hodí k celozrnnému pečivu), a máme hotovo!

 

Celerové hranolky

Celerové hranolky jsou netradiční alternativou k těm bramborovým. Jsou zdravé a výrazně méně kalorické než tradiční hranolky, nemusíte se tedy obávat případných zdravotních rizik. Navíc skvěle chutnají a jednoduše si je zamilujete.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 velký celer
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička sušeného česneku

Příprava hranolek je opět velmi snadná. Celer oloupeme na nakrájíme na hranolky široké asi 1 centimetr. Tyto kousky vhodíme do vařící vody v hrnci a vaříme asi 2 minuty. Poté hranolky slijeme a ještě v hrnci rovnoměrně okořeníme, přidáme olej. Proházíme je, aby se rovnoměrně obalily a vyskládáme (nepříliš nahusto) na pečicí plech. Pečeme asi 20 minut na 220°C, dokud nezezlátnou na nezměknou. A můžeme podávat!

Recept na vydatnou celerovou polévku s tymiánem!

Při návštěvě obchodu, a především oddělení ovoce a zeleniny, na vás z prodejních pultů bezesporu pomrkávají bulvy celeru. Tato kořenová zelenina je ideální surovinou do polévek. Vyzkoušejte si s námi uvařit vydatnou celerovou polévku s tymiánem.

http://www.akcniceny.cz/widget/?ukaz=clanek&q=21232&limit=1&titulek=&button=&magid=21359&abver=2

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Chřest

Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Potravina měsíce duben: Ledový salát

Ledový salát je nesmírně zdravá zelenina, která přispívá k dobré fyzické i mentální kondici. Vyzkoušejte proto jeden z našich méně tradičních receptů, díky kterým si budete moci tuto prospěšnou zeleninu dopřávat co nejčastěji.

Potravina měsíce duben: Jarní cibulka

Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.