Vaše poloha:
Potravina měsíce Leden: Citron
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce Leden: Citron
(Foto: canva.com)

18.01.2022

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

 

Citrony, tedy plody citronovníku, jsou v dnešní době naprosto běžnou součástí našeho jídelníčku. Díky své kyselé chuti a příjemné vůni se staly nenahraditelnou součástí mnoha pokrmů i nápojů. Celosvětově se tohoto ovoce každý rok vypěstují desítky milionů tun a jeho spotřeba stále roste. Citrony jsou navíc nesmírně zdravé a bývají považovány za jeden z nejcennějších zdrojů vitaminu C.

 

Původ citronu není znám, pravděpodobně vznikl zkřížením několika druhů citrusů v oblasti jihovýchodní Asie. Již ve druhém století našeho letopočtu se však rozšířil do Evropy. Starověcí Římané si citronu velmi cenili, ale jeho dostupnost byla poměrně špatná. Postupně se však v oblasti Středomoří citron rozšířil a v začal se pěstovat. V Itálii či Španělsku se můžeme s citronovníky poměrně běžně setkat dodnes.

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Citrony jsou proslulé svým vysokým obsahem vitaminu C, obsahují však řadu dalších minerálů a vitaminů. Kromě kyseliny askorbové dává citronu jeho chuť i kyselina citronová, která může tvořit až 8% sušiny tohoto ovoce.

 

Jaké látky tedy citron obsahuje?

 

  • vitamín C
  • provitamín A a vitaminy řady B
  • minerály: vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo a zinek
  • bioflavonoidy a další antioxidanty
  • kyselinu citrónovou
  • vonné silice
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Citrony jsou proslulé pro svou schopnost posilovat přirozenou obranyschopnost organismu, za kterou vděčí právě vitaminu C. Mají však řadu dalších prospěšných vlastností. Mezi ty nejdůležitější můžeme zařadit:

 

  • Podporuje imunitu a chrání naše tělo proti infekcím
  • Detoxikuje organismus a podporuje vylučování odpadních látek
  • Stimuluje trávení a účinně potlačuje pálení žáhy
  • Slouží jako prevence rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, brání ukládání cholesterolu
  • Pomáhá při hubnutí

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Citron obsahuje oproti jiným druhům ovoce málo sacharidů a téměř žádný tuk, je tedy poměrně nízkokalorický. Zároveň pomáhá metabolizovat tuky, je tedy vhodnou dietní potravinou. Navíc je bohatým zdrojem vlákniny, díky čemuž urychluje naše trávení.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které citron obsahuje:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

88.98 g

-

Energetická hodnota

29 kcal

1.5 %

Bílkoviny

1.1 g

2.4 %

Tuk

0.3 g

0.4 %

Minerální soli

0.3 g

5.0 %

Sacharidy

9.32 g

4.1 %

Vláknina

2.8 g

11.7 %

Cukr

2.5 g

2.8 %

Vitamin C

53 mg

88.3 %

Vitamín B6

0.08 mg

5.0 %

 

Užití v kuchyni

 

Citrony si díky své výjimečně kyselé chuti našly místo v téměř každé světové kuchyni a jejich užití je téměř univerzální. Jako konzervant i jako dochucovadlo slouží i při výrobě mnoha průmyslově zpracovávaných potravin.

 

Čerstvé se přidávají do mnoha nealkoholických i alkoholických nápojů, kterým dodávají výraznou kyselou chuť a osvěžující citrusové aroma. Vždyť bez citronu si neumíme představit čaj ani většinu limonád či koktejlů.

 

Nezbytnou ingrediencí jsou citrony také při vaření a pečení. Jsou součástí omáček, dresingů, moučníků i zmrzliny. Mimo jiné jsou hlavní přísadou tradiční britské citrusové marmelády, která je oblíbená po celém světě.

 

Vyzkoušejte naše recepty s citronem!

 

(Foto: canva.com)

 

Tradiční domácí citronáda

 

Příprava citronády je jednoduchá, stačí šťávu z několika citronů vymačkat a zbavit pecek. Množství šťávy závisí na typu citronu i osobní chuti, většinou se užívá šťáva z 3 či více kusů. Poté už jen přidáme 3-5 lžic cukru a zalijeme perlivou vodou. Počkáme, dokud se cukr nerozpustí a můžeme podávat.

 

A pokud si chcete připravit citronádu i v zimě, můžete do ní přidat nastrouhaný zázvor a mátu. Tyto ingredience dodají limonádě skvělou chuť a navíc podporují naši imunitu. Místo cukru lze také osladit nápoj medem či jiným typem sladidla.

 

(Foto: canva.com)

 

Citronový koláč

 

Příprava tohoto dezertu není náročná a nezabere vám více než hodinu. Jeho silná ovocná chuť pak potěší všechny milovníky sladkého.

 

Na přípravu koláče budeme potřebovat:

 

Na krém

Na těsto:

  • hladká mouka (200 g)
  • cukr moučka (80 g)
  • polovina másla
  • 2 žloutky
  • kůra z 1 citronu

 

Příprav těsta je velmi snadná. Nejprve smícháme máslo s cukrem, žloutky a kůrou z citronu. Pro lepší chuť je možné přidat špetku soli. Pak zapracujeme mouku a těsto vyválíme na tloušťku jednoho centimetru.

 

Těsto opatrně přeneseme do formy a vymáčkneme tak, aby k ní hezky přiléhalo. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou a pečeme na 170 stupňů 15-20 minut.

 

Na krém nejprve vyšleháme vejce s cukrem a přidáme šťávu. Takto vzniklou směs zahříváme na mírném plameni, dokud nezhoustne. Poté už jen do krému přimícháme máslo a vylijeme do vystydlého korpusu. Necháme dort vychladnout a můžeme podávat.

 

http://www.akcniceny.cz/widget/?ukaz=zbozi&q=%2Fcitron%2F&limit=3&titulek=Citron+v+akci&button=Zobrazit&magid=21411&abver=2
 

Mohlo by Vás zajímat

Vyzkoušejte 3 osvěžující, letní drinky s melounem nebo levandulí

Léto je v plném proudu a to znamená, že je ideální čas na užívání si! Osvěžte se v horkých dnech těmito lehkými letními drinky, které jsme pro vás připravili! Tyto jednoduché letní drinky bez alkoholu připravíte rychle a uděláte radost celé rodině.

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.

Potravina měsíce březen: Rebarbora

Rebarbora je často opomíjená zelenina, kterou dnes pěstuje již jen málokdo. Jedná se však o zdravou a nesmírně chutnou potravinu, ze které si můžete připravit nespočet lahodných dezertů.

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Leden: Artyčok

Artyčok je nesmírně zdravá zelenina, která blahodárně působí na naše játra a pomáhá detoxikovat organismus. Nechte se tedy inspirovat našimi recepty a připravte si lahodnou večeři z této netradiční suroviny.