Vaše poloha:
Recept na velikonoční jidáše, které rozhodně nesmí chybět u mazance!
(Foto: canva.com)
Recept na velikonoční jidáše, které rozhodně nesmí chybět u mazance!
(Foto: canva.com)

08.04.2022

Recept na velikonoční jidáše, které rozhodně nesmí chybět u mazance!

Velikonoce se pomalu blíží a to znamená, že se na ně musíte připravit. Jedna z tradičních věcí je pečení a dneska se podíváme na velikonoční jidáše! Přinášíme vám dokonalý recept, který vám s touto přípravou pomůže.

 

Během Velikonoc probíhá spoustu lidových tradic, které se hlavně dodržují na vesnicích. Jsou to např. řehtačky a klapačky, barvení kraslic, pletení pomlázek, koledování, polévání studenou vodou a mnoho dalšího. Také se peče beránek, mazanec a jidáše.

 

Recept na velikonoční jidáše

 

Jidáš se peče na Škaredou středu, aby si ho lidé mohli vychutnat na Zelený čtvrtek. Jeho tvar má připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš Iškariotský, který zradil Ježíše Krista. Je symbolem pokřiveného charakteru.

 

Ingredience

 

 

POSTUP:

 

  1. Nejdříve si připravíte kvásek. Do misky si nalijte mléko a ohřejte ho. Musí být vlažné (dejte si pozor, ať není moc teplé). Poté vmíchejte špetku cukru, rozdrobené droždí a nechte cca 10 minut kvasit (na povrchu se vám objeví bubliny).
  2. Do větší mísy si dejte hladkou mouku, vytvořte důlek a nalijte do něj kvásek. Přidejte smetanu ke šlehání, rozpuštěné máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z citronu, špetku muškátového oříšku, špetku soli a pořádně těsto zpracujte. Zpracované těsto přikryté utěrkou dejte cca na 60 minut vykynout na teplé místo (můžete zapnout troubu na minimální teplotu, vložit do ní těsto a nechat ji pootevřenou).
  3. Vykynuté těsto si rozdělte na 16 kousků a z každého vytvarujte symbolický tvar provazu. Dejte je na plech s pečícím papírem a nechte je ještě cca 20 minut vykynout.
  4. Předehřejte si troubu na 190 °C
  5. Bílkem pomažte každý z nich a dejte péct na cca 15 minut dozlatova.
  6. Hotové jidáše můžete pomazat směsí (rozpuštěné máslo a med).

 

jidáš
(Foto: canva.com)

 

 

Hladká mouka v akci

Kaufland

14,90 Kč -31%

Zbývá 7 dní

Platí do: 30.4.2024

Prodejny Kaufland

Ramill mouka 1kg, vybrané druhy

11,90

1 prodejce

Více informací

Globus

11,90 Kč

Zbývá 7 dní

Platí do: 30.4.2024

Platí v prodejnách

Česká chuť Mouka 1kg, vybrané druhy

19,90

1 prodejce

Více informací

Albert

19,90 Kč

Zbývá 7 dní

Platí do: 30.4.2024

Platí v prodejnách

Mlýny J. Voženílek Předměřická mouka pšeničná 1kg, vybrané druhy

14,90

Mouka pšeničná polohrubá.

1 prodejce

Více informací

Tesco

14,90 Kč -39%

Zbývá 14 dní

Platí do: 7.5.2024

Platí v prodejnách

* clubcard cena

Zobrazit více

http://www.akcniceny.cz/widget/?ukaz=zbozi&q=%2Fhledej%3Fs%3Dhladk%C3%A1%2Bmouka%2F&limit=4&titulek=Hladk%C3%A1+mouka+v+akci&button=Zobrazit+v%C3%ADce&magid=21516&abver=2
 
 
 

Mohlo by Vás zajímat

Zažijte Velikonoce jako nikdy předtím: Recept na beránka v pěti variantách

S blížícími se Velikonočními svátky se otevírá doba, kdy se rodiny a přátelé scházejí, aby společně oslavovali, a co by to byly za oslavy bez tradičního velikonočního beránka? Připravte se na to, že tento rok budou Velikonoce opravdu speciální, protože vám přinášíme recept na beránka v pěti neodolatelných variantách. Od klasického tvarohového až po luxusní biskupský beránek, každá z nich představuje jedinečnou chuť, která obohatí váš velikonoční stůl a zanechá vás i vaše blízké v úžasu.

Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'

S blížícími se Velikonočními svátky se na naše stoly opět vrací tradiční pochoutky, mezi které patří i neodolatelně voňavý a luxusně nadýchaný mazanec. Tento klenot české kuchyně dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo se po jeho ochutnání cítí jako v ráji. V tomto článku vám přinášíme recept na mazanec, který zmizí dřív, než stačíte říct "Velikonoce".

Připravte se na Velikonoce s naším vláčným mazancem

Máme pro vás recept na tradiční český velikonoční mazanec. Tento vláčný a voňavý mazanec s rozinkami a mandlemi je ideální pro slavnostní snídani nebo odpolední kávu s rodinou a přáteli.

Pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí Velikonoce

Velikonoce jsou obdobím, kdy se rodiny scházejí kolem stolu a sdílejí chvíle plné radosti a dobrého jídla. Jedním z tradičních pokrmů, který se na velikonočním stole často objevuje, je nádivka. Ale proč se nevydat mimo zažité cesty a vyzkoušet něco nového? Přinášíme vám pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí vaše Velikonoce a přinesou do vašeho jídelníčku nové chutě a vůně.

Zamilujte se na první kousnutí: Recept na Oreo Cheesecake

Představte si dokonalou harmonii chutí, kde se sladkost čokoládových sušenek Oreo spojí s krémovou lahodností cheesecake. Tento Oreo cheesecake je kulinářským zjevením, které vás donutí zamilovat se na první kousnutí. Tento dezert je ideální volbou pro každou příležitost, ať už jde o oslavu narozenin, rodinnou večeři nebo jen tak pro potěšení vašich chuťových pohárků.

Nepřekonatelná kombinace: Jak na pečený bůček s žemlovou nádivkou?

Když se spojí šťavnatý pečený bůček s bohatou žemlovou nádivkou, vznikne kulinářský zážitek, který si zamiluje každý milovník tradiční české kuchyně. Tato kombinace představuje vrcholné potěšení pro chuťové pohárky, kde každé sousto hraje symfonii chutí a textur. V následujícím článku vám představíme, jak na tento skvost připravit a proč je pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou považován za nepřekonatelnou kombinaci.

Zkuste to jinak: Recept na šneky se skořicí a citronovou polevou

Zapomeňte na obvyklé dezerty a dejte své kuchyni nový nádech s receptem na skořicové šneky s osvěžující citronovou polevou. Tato lahodná pochoutka je nejen snadná na přípravu, ale také přináší do vašeho domova vůni a pohodu. Překvapte své blízké tímto originálním receptem a užijte si závan skořice ve své kuchyni.

Něco sladkého ke kávě: Recept na nadýchanou citronovou babetu s polevou

Když se řekne "citronová babeta", určitě se vám vybaví představa nadýchaného, osvěžujícího dezertu, který dokonale pasuje ke kávě. Tento tradiční recept je známý po celém světě. Citronová babeta je oblíbená pro svou lehkost, svěžest a jednoduchost přípravy.

Upečte si legendární pražský koláč

Zamilujte si chuť a vůni pražského koláče. Tento kulinářský skvost, kombinující jemné těsto, voňavý krém a skořicovou drobenku, je ideálním doplňkem k vaší nedělní kávě nebo jako sladká pochoutka pro každodenní radost. Objevte originální recept, který je jednoduchý, ale zároveň nabízí neopakovatelný gurmánský zážitek.

Skořicový sen u vás doma. Recept na dokonalé skořicové šneky

Skořice, ta voňavá přísada, která dokáže proměnit obyčejné pečivo na něco naprosto úžasného. Skořicové šneky patří mezi oblíbené pochoutky milovníků sladkého po celém světě. Pokud si chcete dopřát tuto skořicovou dobrotu, zkuste náš recept na dokonalé skořicové šneky z kynutého těsta. Připravte se na křupavý, vonný a lahodný zážitek.