Vaše poloha:
Potravina měsíce Prosinec: Květák
(Foto:canva.com)
Potravina měsíce Prosinec: Květák
(Foto:canva.com)

07.12.2021

Potravina měsíce Prosinec: Květák

Vyzkoušejte naše recepty z květáku a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou zeleninu, na níž si pochutná skutečně každý.

 

Květák, dříve také známý jako karfiol, je velmi zdravá košťálová zelenina známá lidstvu již odnepaměti. Květák byl stejně jako kedlubna, zelí či brokolice vyšlechtěn z brukve zelné, jejíž květenství postupně dužnatěla až do dnešní podoby.

 

Květák pravděpodobně pochází z Kypru, ovšem již velice dávno se rozšířil do Evropy. V kuchyni ho jako výživnou surovinu využívali starověcí Řekové i Římani. Později byl však květák spíše raritou a v 16. století dokonce představoval vzácnou pochoutku podávanou téměř výhradně na dvoře francouzského krále. Postupem času však opět získával na oblibě a dnes jde o celosvětově rozšířenou zeleninu.

 

V současné době existuje nepřeberné množství odrůd a variant květáků. Ačkoli se tedy v našich supermarketech nejčastěji setkáváme s čistě bílými, existuje i mnoho dalších možností. Velice oblíbený je světlezelený květák romanesco, byly však vyšlechtěny i další zelené, fialové i oranžové odrůdy, které jsou však stále dostupné spíše jako kuriozita na farmářských trzích.

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Květák je velmi bohatým zdrojem minerálů i vitaminů. Je také bohatý na přírodní antioxidanty, které pomáhají organismu vypořádat se s volnými radikály a chrání tělo před oxidativním stresem.

 

Jaké látky tedy květák obsahuje?

 

  • vitamín C
  • vitamíny K, A, E
  • vitamíny skupiny B, zejména B6 a B9
  • minerály: draslík, fosfor, mangan, vápník, selen a další
  • vlákninu a řada dalších látek
  • fytonutrienty a antioxianty

 

Účinky na naše zdraví

 

Konzumace květáku přináší mnoho zdravotních benefitů. Pozor by si na něj však měli dát lidé trpící dnou, jelikož obsahuje kyselinu močovou.

 

Mezi hlavní důvody, proč květák konzumovat, patří:

 

  • Posiluje obranyschopnost organismu
  • Působí proti cukrovce a napomáhá hubnutí
  • Chrání tělo před vznikem kyslíkových radikálů a slouží jako prevence rakoviny
  • Zlepšuje trávení a detoxikuje organismus
  • Snižuje riziko onemocnění srdce a mozku
  • Vyrovnává hladiny hormonů
  • Je dietní potravinou s vysokým obsahem vlákniny

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Květák je významnou dietní potravinou a pomáhá hubnutí. Nejenže je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk ani cukr, ale dokonce napomáhá samotnému spalování tuků. Je známý také pro vysoký obsah vlákniny.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které květák obsahuje:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

92.07 g

-

Energetická hodnota

25 kcal

1.3 %

Bílkoviny

1.92 g

4.3 %

Tuk

0.28 g

0.4 %

Minerální soli

0.76 g

12.7 %

Sacharidy

4.97 g

2.2 %

Vláknina

2 g

8.3 %

Cukr

1.91 g

2.1 %

Vitamin C

48.2 mg

80.3 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.184 mg

9.2 %

Vitamín B9 (kyselina listová)

57 µg

14.3 %

Vitamín K (fylochinon)

15.5 µg

19.4 %

 

 

Užití v kuchyni

 

Květák je všestranná zelenina, kterou je možné konzumovat i zasyrova. Ačkoli je syrový květák tvrdší, obsahuje však mnoho zdraví prospěšných látek. Dá se přidávat do salátů i konzumovat samotný s chlebem. Je možné využít i listy květáku, které je vhodné upravovat jako listy hlávkového zelí.

 

Květák je také součástí mnoha pokrmů tepelně upravený. Lze ho zapékat, vařit i smažit. Oblíbené jsou květáková polévka, smažený květák či květákové placičky. Výborný je však také ve vývarech a kaldounu, omáčkách i zapečený.

 

Recepty z květáku

 

(Foto: canva.com)

 

Krémová květáková polévka

 

Hustá květáková polévka vás v zimě zahřeje a dodá vašemu tělu potřebné živiny. Její příprava je velice jednoduchá a chutná dětem i dospělým.

Na 6 porcí budeme potřebovat:

 

  • 3 lžíce másla
  • květák, 1 ks (asi 0,5 kg)
  • vývar (zeleninový či masový), 1 l
  • smetana, 100 ml
  • střední cibuli, 1 ks
  • větší bramboru, 1 ks
  • bobkový list, 1 ks
  • Nové koření, 2 ks
  • muškátový oříšek (čerstvě strouhaný)

 

Ve větším hrnci necháme na másle zpěnit cibuli. Mezitím si nakrájíme květák a oloupanou bramboru na menší kousky. Zeleninu dáme do hrnce, přidáme koření a vodu, a povaříme asi 5-7 minut na mírném ohni.

Poté přilijeme vývar a vaříme dalších 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté už jen polévku promixujeme, aby byla hladká. Před samotným mixováním však nesmíme zapomenout vyndat bobkový list a nové koření.

Poté už můžeme polévku podávat. V chladných zimních večerech ji jistě ocení celá rodina.

 

(Foto: canva.com)

 

Zapékaný květák se sýrem

 

Tento recept je široce rozšířený, avšak v české republice je spíše neznámý. Zapečený květák se sýrem je však pokrm, ke kterému se jistě budete rádi vracet.

 

Na zapečený květák budeme potřebovat:

 

 

Jednotlivé růžice květáku obalíme ve směsi oleje, soli a pepře. Poté květák vyskládáme na pekáč a pečeme asi 20 minut na 220 stupňů.

 

V hrnci si mezitím rozpustíme máslo. Když začne máslo pěnit, přidáme mouku a vytvoříme tak jíšku, která nám omáčku zahustí. Smícháme mléko se smetanou a postupně přidáváme do hrnce s jíškou. Poté okořeníme a dosolíme a necháme provařit asi 15 minut, dokud omáčka pořádně nezhoustne. Poté sundáme z plotýnky a přidáme sýr.

 

Pak už jen květák naskládáme do zapékací formy, zalijeme omáčkou a pečeme asi 25 minut na 200 stupňů. A můžeme podávat!

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce duben: Ledový salát

Ledový salát je nesmírně zdravá zelenina, která přispívá k dobré fyzické i mentální kondici. Vyzkoušejte proto jeden z našich méně tradičních receptů, díky kterým si budete moci tuto prospěšnou zeleninu dopřávat co nejčastěji.

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Prosinec: Celer

Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

Tradiční chuť Bulharska: Jak udělat dokonalé plněné papriky po bulharsku?

Nedáte dopustit na klasické plněné papriky, ale po očku pokukujete i po jiných receptech? Plněné papriky, ale také další zelenina, jsou pochoutkou typickou nejen pro českou kuchyni. Obdobné recepty najdete také v turecké či středovýchodní kuchyni. Tento bulharský je opravdu vynikající.

Zvládněte jaro s naším receptem na jarní roládu s kuřecím masem a šťavnatou zeleninou, které vám dodají energii na celý den

Jaro je období nového začátku, kdy se probouzí příroda a s ní i naše chuť na zdravé a osvěžující pokrmy. Pokud hledáte recept, který vám dodá energii na celý den, máme pro vás skvělou volbu, a to jarní roládu s kuřecím masem a šťavnatou zeleninou. Tento recept je nejen lahodný, ale také plný živin, které vám pomohou zvládnout každý den s lehkostí.

Grilovačka: Lilek ve svěží marinádě

Pokud si chystáte ugrilovat nějaké maso, tak určitě si nezapomeňte k němu přidělat grilovanou zeleninu. Je to skvělá příloha nebo lehčí varianta pokrmu ke grilování. My jsme pro vás připravili recept na naložený lilek v marinádě, který splní vaše očekávání.