Vaše poloha:
Vyznáte se v tucích? Některé vám pomůžou, jiné naopak uškodí!
(Foto: canva.com)
Vyznáte se v tucích? Některé vám pomůžou, jiné naopak uškodí!
(Foto: canva.com)

06.07.2021

Vyznáte se v tucích? Některé vám pomůžou, jiné naopak uškodí!

Slovíčko „tuk“ je většinou vnímáno jako něco nezdravého, škodlivého a odpudivého. Tato zažitá charakteristika ale rozhodně není pravdivá, protože není tuk jako tuk. Některé tuky jsou našemu tělu prospěšné a jiné nám mohou způsobit zdravotní komplikace.

Význam tuků

Mít tukové polštářky kolem pasu či jinde na těle nechce téměř nikdo. Nejen, že přetékající bříško není estetické na pohled, tuky našemu tělu dokonce škodí. Ty „špatné tuky“ způsobují záněty, mohou vést až k diabetes, stojí za vznikem či podporou onemocnění srdce, zvyšují tvorbu krevních sraženin, riziko rakoviny tlustého střeva či množství nezdravého cholesterolu v krvi.

To je ale pouze ta negativní stránka, protože naše tělo se bez tuků neobejde. Jen je důležité si dát pozor, jestli konzumujete "zdravé tuky", které:

  • dodají tělu energii
  • pomáhají s regulací tělesné teploty
  • asistují při produkci základních hormonů v těle
  • podporují zdravější vlasy, kůži a nehty
  • zajištují absorpci potřebných vitamínů (A, D, E, K)
  • podílí se na stavbě nervové tkáně
  • mechanický chrání vnitřní orgány proti nárazům či tlaku
  • stabilizují hladinu cholesterolu

Duhy tuků

  • nenasycené tuky
  • nasycené tuky
  • trans mastné tuky
(Foto: canva.com)

Nenasycené tuky

Tyto „zdravé tuky“ se dělí na mononenasycené tuky a polynenasycené tuky a nachází se především v rostlinách (zelenině), v oříšcích, semínkách a rybách. Tyto tuky si naše tělo neumí vytvářet samo, a proto je důležité přijímat je z externích zdrojů. Určitě si pamatuje, jak jste jako malí museli polykat lžičku rybího tuku. Na nenasycené tuky je bohatá středomořská kuchyně, ve které jsou často využívány olivy a olivový olej. Určitě byste do vašeho jídelníčku měli zařadit pokrmy z ryb (sardinky, makrely, losos, ančovičky atd.) či stále populárnější avokádo.

Nasycené tuky

S nasycenými tuky je to trochu složitější. Jsou běžné a používané na celém světe. Našemu tělu primárně neškodí, ale je důležité to s jejich konzumací nepřehánět. Zdrojem nasycených tuků je červené maso, plnotučné mléko a mléčné výroby, palmový a kokosový olej, sádlo, ztužené tuky a některé pečivo.

Trans mastné tuky

Trans mastné tuky či trans nenasycení mastné kyseliny by se daly označit jako „škodlivé tuky“, které mají negativní vliv na vaše zdraví. Jedná se o částečně ztužené tuky, které najdeme v sušenkách, jemném pečivu, v zákuscích, hranolkách, v tuhých margarínech, brambůrcích, průmyslově vyráběných potravinách, pomazánkách, smažených jídlech atd.  Tento druh tuků bychom měli z našeho jídelníčku vyřadit, popřípadě alespoň výrazně omezit.

(Foto: canva.com)

Víte, na co vše můžete použít avokádový olej?

Avokádo je plné zdravých tuků a je jednou z nejzdravějších potravin. Je dobré pro zdraví pokožky, zlepšuje cirkulaci krve a podporuje hubnutí.

http://www.akcniceny.cz/widget/?ukaz=clanek&q=21038&limit=1&titulek=&button=&magid=21130&abver=2

Mohlo by Vás zajímat

Špatné stravovací návyky a přírodní doplňky: Jak najít rovnováhu pro zdravější životní styl

Špatné stravovací návyky a nedostatečný příjem živin jsou častým problémem moderního životního stylu. Nevyvážená strava, bohatá na nezdravé potraviny a chudá na nutričně hodnotné látky, může vést k nedostatku vitamínů a dalších živin, které jsou klíčové pro udržení zdraví a vitality.

Co je přerušovaný půst a jak s ním začít?

Přerušovaný půst není jen další kategorií moderních diet, ale je popisován jako životní styl a způsob stravování. Co se děje v těle při stálém přísunu potravy a co při přerušovanému půstu?

Do Nového roku s čistým tělem. Vyzkoušejte detoxikaci organismu pomocí šťáv

Po Vánocích přišel čas na detoxikaci organismu. Nevíte, jak na to? Připravili jsme pro Vás několik detoxikačních plánů s recepty na šťávy. Zregenerujte celý organismus po náročném období!

Co způsobuje vysoký cholesterol? Dejte si pozor na tyto potraviny

„Máte zvýšenou hladinu cholesterolu,“ tak tuhle zprávu nikdo z nás slyšet rozhodně nechce. Abyste vašemu zdraví zbytečně neškodili, je dobré se vyvarovat nevhodným potravinám. Které to ale jsou?

Kolik vitamínů můžete denně přijmout?

Vitamíny jsou nezbytné pro zdravý život a správnou funkci našeho těla. Nicméně, při jejich užívání je důležité dodržovat doporučené denní dávky, aby nedošlo k předávkování, což může mít negativní dopad na zdraví.

Jak říct NE nezdravému jídlu. Zkuste tyto triky a začněte jíst lépe

Nezdravé jídlo je běžným prvkem dnešního stravování, ale jeho nadměrná konzumace může poškozovat naše fyzické i duševní zdraví. Pokud se snažíte omezit příjem nezdravých potravin, máme pro vás 9 účinných tipů, které vám mohou pomoci.

Zdravé tuky: Které byste měli zařadit do svého jídelníčku?

Jen u málokteré složky naší stravy panuje tolik rozporuplných názorů jako právě u tuků. Tradiční rozdělení na „správné“ a „špatné“ tuky už totiž tak úplně neplatí. Které tuky tedy zařadit do jídelníčku a kterým se určitě vyhnout?

Jak jídlo ovlivňuje naši náladu: Pohled nutričních psychiatrů

Jídlo má moc formovat naše duševní zdraví stejně jako naše fyzické zdraví. Nutriční psychiatrie odhaluje, jak správná strava bohatá na celé potraviny, omega-3 mastné kyseliny a fermentované produkty může posilovat naši duševní odolnost proti stresu, úzkosti a depresi.

Javorový sirup: Zdravá alternativa cukru nebo sladký omyl?

V tomto článku se budeme zabývat správnými a špatnými sladidly, odhalíme nečekané výsledky vyřazení cukru a objevíme nejlepší způsob, jak toho dosáhnout. Javorový sirup je nesporně sladký a chutný. Při mírné konzumaci je javorový sirup skutečně zdravější než standardní rafinovaný cukr. Někteří mohou javorový sirup dokonce považovat za superpotravinu.

Cholesterol: Neviditelný nepřítel a jak ho zvládnout?

Cholesterol, to slovo nám může připadat povědomé, ale kolik z nás skutečně chápe jeho vliv na naše zdraví? Přečtěte si tento článek a dozvíte se, jak rozlišit mezi „dobrým“ a „špatným“ cholesterolem, co způsobuje jeho zvýšení a jak můžete udržovat jeho hladiny pod kontrolou.