Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule
(Foto: canva.com)
Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule
(Foto: canva.com)

13.12.2021

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

 

Kerblík je jednoletá bylinka, jejíž listy našly využití v bylinkářství i v kuchyni. Kdysi šlo poměrně běžné koření, později však kerblík upadl v zapomnění. Jde však o velice chutnou bylinu, která je často přirovnávána k petrželce i anýzu.

 

Kerblík pěstovali již starověcí Řekové, a to jak pro jeho vůni, tak pro léčivé účinky. Později se rozšířil i na naše území, kde byl jako velmi rychle rostoucí bylinka s oblibou pěstován. V naší přírodě tak na některých lokalitách vydržel dodnes. Tradičně byl součástí mnoha postních pokrmů, zároveň se však přidával i do tvarohových koláčů či do omáček. Magdalena Dobromila Rettigová dokonce zmiňuje vyhlášenou kerblíkovou omáčku, která se výborně hodí k dušenému masu.

 

Užití v kuchyni

 

Kerblík má tedy v gastronomii již dlouholetou tradici, je však součástí mnoha moderních jídel. Hodí se k ochucení nespočtu pomazánek, omáček, polévek, bylinkových másel a mnoho dalšího. Čerstvý se hodí do salátů i k masu na grilování.

 

Chuť kerblíku bývá přirovnávána k anýzu či petrželi. Má typické jemně nasládlé a mírně peprné aroma. Díky tomu ozvláštní mnoho pokrmů, avšak výrazné bylinky jako tymián či rozmarýn jeho vůni často přebijí.

 

Je vhodné kerblík užívat čerstvý, kdy je nejvoňavější. Lze ho však také zamrazit, jeho vůně se v mrazáku zachová velice dlouho. Naopak sušení je nevhodné, jelikož kerblík jím svou vůni ztrácí.

 

Pěstování kerblíku

 

Kerblík je velmi nenáročná letnička, která rychle roste a již po šesti týdnech od výsevu ji můžeme začít sklízet. Vysévat můžeme přímo na záhon již od března. Kerblíku se nejlépe daří v polostínu a v lehké půdě, avšak prosperuje na většině stanovišť. Sklízíme listy a platí, že nejchutnější jsou většinou ty mladé a křehké.

 

Léčivé účinky

 

Kerblík má blahodárný vliv na celý organismus. Je bohatým zdrojem minerálů, vitaminů i antioxidantů, navíc pomáhá při redukci váhy. Podporuje trávení a účinně detoxikuje organismus.

 

Navíc pomáhá regulovat krevní oběh a je doporučován osobám s vysokým krevním tlak. Má protizánětlivé účinky, a tak se využívá na obklady při zraněních, otocích i při onemocněních kloubů.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská

Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá

Bazalka pravá se v dnešní době využívá převážně jako základ mnoha italských pokrmů, její příjemná svěží vůně však není její jedinou předností. Bazalka je co do léčebných vlastností mimořádně univerzální bylinka, která našla uplatnění v medicíně, farmacii a lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 21. Rozmarýn lékařský

Stejně jako ostatní koření má i rozmarýn neopomenutelné účinky na naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale také psychické. Kromě dochucování pokrmů je tedy možné ho využít i jako přírodní lék na mnoho neduhů i jako prevenci.

Babiččin bylinkář: 18. Koriandr setý

Koriandr setý je velice rozporuplná bylinka. Jen málokdo má k aroma této rostliny naprosto neutrální vztah. Ať už jste tedy milovníci či odpůrci tohoto koření, můžete ocenit jeho blahodárný vliv na naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný

Kmín je rostlina známá zejména v gastronomii, kde ji používáme jako stejnojmenné koření. Možnosti jejího užití jsou však mnohem pestřejší. Jaké je uplatnění kmínu v moderní medicíně a lidovém léčitelství?

Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní

Majoránka je bylinka, která dnes jako koření nechybí v žádné domácnosti. Tato rostlina však obsahuje mnoho léčivých látek, díky kterým je vhodná také jako přírodní lék.

Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný

Tymián, široké veřejnosti známý jako mateřídouška obecná, je původní česká bylinka. V minulosti byla hojně využívána v gastronomii i léčitelství. Jaké má tato malá bylinka účinky na lidské zdraví?

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.