Vaše poloha:

Magazín - štítek "zelenina"

Proč zařadit pastinák do svého jídelníčku: Objevte jeho zdravotní benefity

Pastinák, byl v minulosti opomíjený a často nahrazovaný jinými kořenovými plodinami, jako je mrkev či brambory. Nicméně, postupem času začal získávat pozornost díky svým výživovým vlastnostem a lahodné chuti. V tomto článku se podíváme na to, proč byste měli zařadit pastinák do svého jídelníčku a jak může přispět k vašemu zdraví.

10 největších chyb při pěstování sazenic rajčat, kterým byste se měli vyhnout

Pokud patříte mezi milovníky rajčat, a ještě si rajčata sami pěstujete, určitě se vždy nemůžete dočkat, než semínka vyklíčí tak, že si je budete moci vychutnat na talíři. Jenže do toho se vám může připlést mnoho problémů, jako například onemocnění rostliny, pokrytí skvrnami a tak dále. Pokud tyto potíže nastanou, není těžké je vyřešit. Je však důležité se jim jako první pokusit předejít.

Jak říct NE nezdravému jídlu. Zkuste tyto triky a začněte jíst lépe

Nezdravé jídlo je běžným prvkem dnešního stravování, ale jeho nadměrná konzumace může poškozovat naše fyzické i duševní zdraví. Pokud se snažíte omezit příjem nezdravých potravin, máme pro vás 9 účinných tipů, které vám mohou pomoci.

Pozor na syrovou zeleninu: Které druhy je lepší jíst tepelně upravené?

Syrová zelenina je základem zdravé stravy, avšak ne všechny druhy jsou vhodné ke konzumaci v syrovém stavu. Tepelná úprava může eliminovat riziko některých potenciálních problémů spojených s konzumací syrové zeleniny a zároveň zvyšuje vstřebatelnost některých živin. Podívejme se podrobněji na to, proč bychom měli být opatrní při konzumaci syrové zeleniny a které druhy je lepší tepelně upravit.

Tradiční chuť Bulharska: Jak udělat dokonalé plněné papriky po bulharsku?

Nedáte dopustit na klasické plněné papriky, ale po očku pokukujete i po jiných receptech? Plněné papriky, ale také další zelenina, jsou pochoutkou typickou nejen pro českou kuchyni. Obdobné recepty najdete také v turecké či středovýchodní kuchyni. Tento bulharský je opravdu vynikající.

Od malého obchodu se zeleninou přes první balení brambůrků až na pulty řetězce Kaufland

Brambůrky jen z těch nejlepších surovin. Přesně takové vyrábí rodinná firma Aleny a Pavla Hradilových. Farmářské brambůrky z Ostravska, která začínala v malém obchůdku v Šenově u Ostravy se neustále rozšiřovala a nyní jejich brambůrky seženeme i v prodejnách Kaufland v Moravskoslezském kraji. Na počátku prodávali manželé ovoce a zeleninu včetně brambor. Jak se z malé prodejny stala špička v produkci kvalitních brambůrků?

Dejte si pozor na domácí cukety a okurky, po kterých se můžete otrávit. Jak je rozeznat?

Domácí cukety a okurky jsou oblíbenou letní zeleninou, na kterou je však důležité si dávat pozor. Některé druhy totiž mohou vyvolávat silné otravy. Poradíme vám, jak nebezpečné plody rozpoznat a jak se před otravou chránit.

Naučte se správně kombinovat zeleninu a jahody pro zdravou úrodu

S jarem přichází i otázka, co bychom si rádi zasadili na své zahrádce. Určitě vás napadne pěstování domácí zeleniny a ovoce. Jahody jsou ideální volbou, protože domácí koktejly nebo koláče jsou nejlepší. Ovšem není to úkol zcela jednoduchý. Hlavně pak, pokud pěstujete více druhů a chcete je na záhoně kombinovat. S jakými druhy se jahody ne/snesou?

Co je ačokča a zvládnete ji pěstovat i bez zahradnických zkušeností? S tímto návodem určitě ano

Slyšeli jste už o paprikookurce? Jedná se exotickou zeleninu, kterou si můžete snadno vypěstovat i na vaší zahrádce. Při správné péči vás čekají až stovky chutných plodů!

Zvládněte jaro s naším receptem na jarní roládu s kuřecím masem a šťavnatou zeleninou, které vám dodají energii na celý den

Jaro je období nového začátku, kdy se probouzí příroda a s ní i naše chuť na zdravé a osvěžující pokrmy. Pokud hledáte recept, který vám dodá energii na celý den, máme pro vás skvělou volbu, a to jarní roládu s kuřecím masem a šťavnatou zeleninou. Tento recept je nejen lahodný, ale také plný živin, které vám pomohou zvládnout každý den s lehkostí.

Jak vypěstovat silná a zdravá rajčata z vlastních semínek

Vypěstování silných a zdravých rajčat z vlastních semínek může být výzvou, ale s trochou, trpělivostí a správnou péčí můžete mít vynikající úrodu rajčat plných chutí a živin. Stačí dodržet tyto kroky, které vám zaručí, že vaše rajčata budou silná a šťavnatá.

Grilovačka: Jde to i bez masa, máme pro vás top recepty na gril se zeleninou

Kdo miluje zeleninu a zároveň grilování, tak tyto recepty jsou přímo pro vás. Na grilu se nemusí jen dělat maso a se zeleninou se dá vykouzlit spousta pokrmů, které vás mile překvapí. Pojďme se na ně podívat.

Jak účinně bojovat s plísní u pěstování okurek

Plísně patří mezi nejnebezpečnější nepřátele okurek, jelikož dokáží během několika dnů zlikvidovat celou úrodu. Poradíme vám, jak okurkovou plíseň rozpoznat a jak se jí co nejefektivněji zbavit.

Chcete si uskladnit domácí mrkev? Tak je pravá doba na výsev

Blíží se doba výsevu mrkve, kterou budete moci využívat celoročně. Stačí mrkvi při pěstování věnovat náležitou péči a správně ji uskladnit. Poradíme vám, jak na to! Budete se tak moct těšit z čerstvé mrkve ze zahrádky po celý rok.

Grilovačka: Lilek ve svěží marinádě

Pokud si chystáte ugrilovat nějaké maso, tak určitě si nezapomeňte k němu přidělat grilovanou zeleninu. Je to skvělá příloha nebo lehčí varianta pokrmu ke grilování. My jsme pro vás připravili recept na naložený lilek v marinádě, který splní vaše očekávání.

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina měsíce květen: Chřest

Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce duben: Ledový salát

Ledový salát je nesmírně zdravá zelenina, která přispívá k dobré fyzické i mentální kondici. Vyzkoušejte proto jeden z našich méně tradičních receptů, díky kterým si budete moci tuto prospěšnou zeleninu dopřávat co nejčastěji.

Potravina měsíce duben: Jarní cibulka

Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!

Jak správně zpracovat zeleninu, aby neztrácela vyšší počet vitamínů

Konzumace zeleniny přináší řadu zdravotních benefitů. Při nesprávném zacházení však můžete o velkou část prospěšných látek přijít. Jak tedy se zeleninou zacházet tak, aby si zachovala co nejvyšší obsah minerálů a vitaminů?

Reklama