18.10.2013

Knedlíky

Knedlíky

Na to, že jsme knedlíková velmoc, je to úplná tragédie, prohlásil známý gastronomický publicista Pavel Maurer po degustaci kupovaných knedlíků, které se zúčastnil spolu s dalšími odborníky na kuchařské umění. Pozvali jsme je, aby ohodnotili 16 houskových a bramborových knedlíků, které jsme koupili v hypermarketech a doplnili několika vzorky od menších řemeslných výrobců. Moc spokojeni s tím, co jsme jim předložili, nebyli. Ba naopak, kritiky bylo víc než chvály. Mířila zejména na adresu bramborových knedlíků, houskové dopadly lépe.

Bramborová katastrofa

Příšerné. Víc škrobu než brambor. Neuvěřitelné, že tohle může někdo vyrobit… I tak knedlíky hodnotili porotci. Pochválili v podstatě jen dva vzorky. Oba jsou vyráběny ručně a klasicky, bez barviv, chemických stabilizátorů a konzervantů.

Houskové lepší

Houskový knedlík stejného výrobce dopadl podstatně lépe – ve své kategorii skončil na druhém místě. Obecně byly houskové knedlíky lepší než bramborové. Přesto k nim měli porotci výhrady. Ani ne tak k chuti jako k množství (spíš nedostatku) housky, ale i ke konzistenci. Kynutý knedlík má být sice kyprý a nadýchaný, ale ne přehnaně. „Pokud je moc nadýchaný, tak ‚vypije‘ všechnu omáčku a rozpadne se v ní jako pěna,“ vysvětluje Jiří Eichner z Asociace cukrářů a kuchařů České republiky.

Jde to i bez vajec

Zajímavý obraz o knedlících přinesly i analýzy, které zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Ukázaly, že kupované knedlíky se na rozdíl od domácích obejdou většinou bez vajec.

V šesti vzorcích z 16 testovaných nebylo vejce vůbec žádné. Nutno říct, že pět z nich nemělo vejce ani ve složení, takže nejde o klamání spotřebitelů.

Do ostatních knedlíků sice výrobci vejce přidali, ale většinou v zanedbatelném množství. „Obsah vajec byl u většiny knedlíků nižší, než se používá v tradičních domácích recepturách,“ říká Jan Pivoňka z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Ty uvádějí dvě vejce na kilo brambor (u bramborových) nebo jedno vejce na půl kila mouky (u houskových).

Babiččin knedlík s emulgátory, staročeský s barvivy

Test jasně ukázal, že čím méně je v knedlíku vajec, tím více musí výrobce použít aditivních látek – barviv, antioxidantů a emulgátorů, aby knedlík vypadal a chutnal, jak má.

Velké množství „éček“ obsahují především knedlíky vyrobené z prášku, což je většina bramborových. Žádná z těchto látek není zdraví škodlivá, obávat se jich kromě alergiků tedy nemusíme, ale jak test prokázal, jde to i bez nich.

Avšak slovní spojení jako babiččiny, staročeské nebo domácí by měla být vyhrazena pouze pro potraviny, které jsou vyrobeny tradičním způsobem, z původních surovin a podle tradičních receptur.

Domácí nebo babiččin knedlík přece nemůže obsahovat barviva, konzervanty, stabilizátory, emulgátory nebo antioxidanty. Takže mnohé takto označené potraviny klamou spotřebitele.

 

Stáhni v PDF

Výrobky, které uspěly v testu

Láznička Houskový knedlík

Výrobce: Láznička, ruční výroba knedlíků

složení: houska, hrubá mouka, voda, vejce, droždí, sůl

Běžná cena 23

Co zjistil test

Na první pohled lákavý, drží tvar, příjemná vůně po kvásku, nejlepší z houskových

Chybí návod k přípravě

Hodnocení

Obal: Chybí návod k přípravě.

Mikrobiologie:I v poslední den záruky v pořádku.

Z degustace: Na první pohled lákavý, drží tvar, příjemná vůně po kvásku, konzistence správná (ani tuhá, ani příliš nadýchaná). Knedlík je správně kynutý a chuťově dobrý, nejlepší z houskových. Jen housky by ale mohlo být víc (je nakrájená hodně najemno). Známka 2,3.

Známka testu 2

Faho Knedlík bramborový

Výrobce: FahoKoupeno: MAKRO

cena za balení: 47,10 Kč/800 g
složení: brambory, pšeničná mouka, vejce, sůl, ocet, olej, kypřicí prášek

Běžná cena 29,40

Co zjistil test

výborný vzhled, výborná chuť

Chybí množství použitých brambor. Údaje jsou hůře čitelné.

Hodnocení

Obal: Chybí množství použitých brambor. Údaje jsou hůře čitelné.

Mikrobiologie: V poslední den záruky vyšší kvasinky (nepředstavuje zdravotní riziko).

Z degustace: Výborný vzhled, vůně po bramborách, příjemná, lehce mazlavá konzistence a výborná chuť. Známka 1,6. Bramborový knedlík z brambor, chybí mu

Známka testu 2

Láznička Bramb. knedlík

Výrobce: Láznička, ruční výroba knedlíků

složení: brambory, pšeničná mouka, pšeničná krupice, voda, vejce, sůl

Běžná cena 29

Co zjistil test

I v poslední den záruky v pořádku.

vůně nevýrazná

Hodnocení

Obal: Chybí množství použitých brambor a návod k přípravě.

Mikrobiologie: I v poslední den záruky v pořádku.

Z degustace: Vzhled odpovídající, brambory jsou hodně rozmělněné, vůně nevýrazná, konzistence mazlavá, lepivá (knedlík se lepí na patro). Chuť nevýrazná, lehce po bramborách, málo krupice, hodně mouky, Známka 3,3.

Známka testu 2,3

Svoboda Houskový knedlík

Výrobce: SvobodaKoupeno: Tesco

cena za balení: 13,50 Kč/300 g
složení: mouka pšeničná, voda, vaječná melanž, houska 10 % (mouka pšen., voda, sůl, droždí), sůl, droždí

Běžná cena 22,50

Co zjistil test

chuť celkem dobrá, i v poslední den záruky v pořádku

housky je dostatek

Hodnocení

Obal:Údaje jsou špatně čitelné, velmi malé písmo.

Mikrobiologie: I v poslední den záruky v pořádku.

Z degustace: Menší knedlík, světlý (protože je bez vajec), hodně měkký a nadýchaný. Vůně po droždí, chuť celkem dobrá. Housky je dostatek. Známka 2,3.

Známka testu 2,4

Stáhni v PDF

Další testy z kategorie Potraviny

Test DNES: Tatarská omáčka

Test DNES: Tatarská omáčka

Zatímco v Polsku mají dochucenou majonézu rádi s vejci a v Maďarsku ji dávají do bramborového salátu, nám chutná snad úplně ke všemu. Test MF DNES zjistil, že i když si koupíte levnou tatarskou omáčku, chybu neuděláte.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 18.5.2017

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tuky

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tuky

Potravinářské výrobky s označením jedlé tuky musí splňovat požadavky vyhlášky č. 77/2003 Sb. Ta dělí tuky podle původu použité suroviny na rostlinné, živočišné nebo směsné. Směsnými tuky jsou výrobky tvořené směsí tuků r... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 12.5.2017

dTest: Řecké jogurty

dTest: Řecké jogurty

Řecký jogurt si u českých spotřebitelů ještě nevytvořil takové jméno, aby všichni přesně věděli, čím se liší od běžného jogurtu. Řada lidí je přesvědčena, že rozdíl tkví v tučnosti, případně ve vzhledu. Není to zcela pře... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.4.2017

Test DNES: Mražená zelenina

Test DNES: Mražená zelenina

Hrášek, pórek, celer, nebo led s příměsí mrkve? I uprostřed zimy si můžete uvařit pořádnou zeleninovou polévku. Stačí v obchodě vybrat mraženou zeleninu, ne jenom sáček promrzlé drti a ledu.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 24.2.2017

dTest: Citronky

dTest: Citronky

Citronová šťáva, také známá jako citronka, je stále oblíbená pomocnice v mnoha českých kuchyních. Časopis dTest se podíval na složení 21 citronových a 7 limetových přípravků, aby zjistil, co se vlastně uvnitř lahviček na... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 10.2.2017

Test DNES: Zeleninové lupínky

Test DNES: Zeleninové lupínky

Do továrny přivezou valník velmi zdravé suroviny. Jenže rozpálená olejová lázeň promění řepu či celer na mimořádně tučný a slaný pamlsek, který z jídelníčku raději úplně vynechejte.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 13.1.2017

Nejčtenější testy

Test DNES: Prací prášky, gely a kapsle

Test DNES: Prací prášky, gely a kapslePozitiva: Nezpůsobují zašednutí bílé a jsou poměrně šetrné k barvám. Prášky na rozdíl od minulosti n... Celý test

Test DNES: Instantní kávy

Test DNES: Instantní kávyŽádné falšování. Jsou to pravé kávy. Liší se chutí, cenou i množstvím kofeinu. Pozitiva: Ani jedna k... Celý test

dTest: Tablety do myček

dTest: Tablety do myčekVítěz testu je zároveň druhý nejlacinější! Výrobci multifunkčních tablet a kapslí pro automatické my... Celý test

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tuky

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tukyPotravinářské výrobky s označením jedlé tuky musí splňovat požadavky vyhlášky č. 77/2003 Sb. Ta dělí... Celý test

Test DNES: Máslo

Test DNES: MásloPozitiva: Výrobci másla nešidí přídavkem vody nebo rostlinných tuků. Nenašli jsme v nich ž... Celý test

Reklama
Reklama
Reklama