Knedlíky

Na to, že jsme knedlíková velmoc, je to úplná tragédie, prohlásil známý gastronomický publicista Pavel Maurer po degustaci kupovaných knedlíků, které se zúčastnil spolu s dalšími odborníky na kuchařské umění. Pozvali jsme je, aby ohodnotili 16 houskových a bramborových knedlíků, které jsme koupili v hypermarketech a doplnili několika vzorky od menších řemeslných výrobců. Moc spokojeni s tím, co jsme jim předložili, nebyli. Ba naopak, kritiky bylo víc než chvály. Mířila zejména na adresu bramborových knedlíků, houskové dopadly lépe.

Bramborová katastrofa

Příšerné. Víc škrobu než brambor. Neuvěřitelné, že tohle může někdo vyrobit… I tak knedlíky hodnotili porotci. Pochválili v podstatě jen dva vzorky. Oba jsou vyráběny ručně a klasicky, bez barviv, chemických stabilizátorů a konzervantů.

Houskové lepší

Houskový knedlík stejného výrobce dopadl podstatně lépe – ve své kategorii skončil na druhém místě. Obecně byly houskové knedlíky lepší než bramborové. Přesto k nim měli porotci výhrady. Ani ne tak k chuti jako k množství (spíš nedostatku) housky, ale i ke konzistenci. Kynutý knedlík má být sice kyprý a nadýchaný, ale ne přehnaně. „Pokud je moc nadýchaný, tak ‚vypije‘ všechnu omáčku a rozpadne se v ní jako pěna,“ vysvětluje Jiří Eichner z Asociace cukrářů a kuchařů České republiky.

Jde to i bez vajec

Zajímavý obraz o knedlících přinesly i analýzy, které zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Ukázaly, že kupované knedlíky se na rozdíl od domácích obejdou většinou bez vajec.

V šesti vzorcích z 16 testovaných nebylo vejce vůbec žádné. Nutno říct, že pět z nich nemělo vejce ani ve složení, takže nejde o klamání spotřebitelů.

Do ostatních knedlíků sice výrobci vejce přidali, ale většinou v zanedbatelném množství. „Obsah vajec byl u většiny knedlíků nižší, než se používá v tradičních domácích recepturách,“ říká Jan Pivoňka z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Ty uvádějí dvě vejce na kilo brambor (u bramborových) nebo jedno vejce na půl kila mouky (u houskových).

Babiččin knedlík s emulgátory, staročeský s barvivy

Test jasně ukázal, že čím méně je v knedlíku vajec, tím více musí výrobce použít aditivních látek – barviv, antioxidantů a emulgátorů, aby knedlík vypadal a chutnal, jak má.

Velké množství „éček“ obsahují především knedlíky vyrobené z prášku, což je většina bramborových. Žádná z těchto látek není zdraví škodlivá, obávat se jich kromě alergiků tedy nemusíme, ale jak test prokázal, jde to i bez nich.

Avšak slovní spojení jako babiččiny, staročeské nebo domácí by měla být vyhrazena pouze pro potraviny, které jsou vyrobeny tradičním způsobem, z původních surovin a podle tradičních receptur.

Domácí nebo babiččin knedlík přece nemůže obsahovat barviva, konzervanty, stabilizátory, emulgátory nebo antioxidanty. Takže mnohé takto označené potraviny klamou spotřebitele.

 

Výrobky, které uspěly v testu

Láznička Houskový knedlík

Láznička Houskový knedlík

Výrobce:
Láznička, ruční výroba knedlíků
Koupeno:
Láznička

složení: houska, hrubá mouka, voda, vejce, droždí, sůl

Běžná cena 23

Co zjistil test

Na první pohled lákavý, drží tvar, příjemná vůně po kvásku, nejlepší z houskových

Chybí návod k přípravě

Hodnocení

Obal: Chybí návod k přípravě.

Mikrobiologie:I v poslední den záruky v pořádku.

Z degustace: Na první pohled lákavý, drží tvar, příjemná vůně po kvásku, konzistence správná (ani tuhá, ani příliš nadýchaná). Knedlík je správně kynutý a chuťově dobrý, nejlepší z houskových. Jen housky by ale mohlo být víc (je nakrájená hodně najemno). Známka 2,3.

2 Známka testu

Faho Knedlík bramborový

Faho Knedlík bramborový

Výrobce:
Faho
Koupeno:
MAKRO

cena za balení: 47,10 Kč/800 g
složení: brambory, pšeničná mouka, vejce, sůl, ocet, olej, kypřicí prášek

Běžná cena 29,40

Co zjistil test

výborný vzhled, výborná chuť

Chybí množství použitých brambor. Údaje jsou hůře čitelné.

Hodnocení

Obal: Chybí množství použitých brambor. Údaje jsou hůře čitelné.

Mikrobiologie: V poslední den záruky vyšší kvasinky (nepředstavuje zdravotní riziko).

Z degustace: Výborný vzhled, vůně po bramborách, příjemná, lehce mazlavá konzistence a výborná chuť. Známka 1,6. Bramborový knedlík z brambor, chybí mu

2 Známka testu

Láznička Bramb. knedlík

Láznička Bramb. knedlík

Výrobce:
Láznička, ruční výroba knedlíků
Koupeno:
Láznička

složení: brambory, pšeničná mouka, pšeničná krupice, voda, vejce, sůl

Běžná cena 29

Co zjistil test

I v poslední den záruky v pořádku.

vůně nevýrazná

Hodnocení

Obal: Chybí množství použitých brambor a návod k přípravě.

Mikrobiologie: I v poslední den záruky v pořádku.

Z degustace: Vzhled odpovídající, brambory jsou hodně rozmělněné, vůně nevýrazná, konzistence mazlavá, lepivá (knedlík se lepí na patro). Chuť nevýrazná, lehce po bramborách, málo krupice, hodně mouky, Známka 3,3.

2,3 Známka testu

Svoboda Houskový knedlík

Svoboda Houskový knedlík

Výrobce:
Svoboda
Koupeno:
Tesco

cena za balení: 13,50 Kč/300 g
složení: mouka pšeničná, voda, vaječná melanž, houska 10 % (mouka pšen., voda, sůl, droždí), sůl, droždí

Běžná cena 22,50

Co zjistil test

chuť celkem dobrá, i v poslední den záruky v pořádku

housky je dostatek

Hodnocení

Obal:Údaje jsou špatně čitelné, velmi malé písmo.

Mikrobiologie: I v poslední den záruky v pořádku.

Z degustace: Menší knedlík, světlý (protože je bez vajec), hodně měkký a nadýchaný. Vůně po droždí, chuť celkem dobrá. Housky je dostatek. Známka 2,3.

2,4 Známka testu

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.