Test DNES: Colové limonády

Pravá chuť cukru? Ne, coly jsou přeslazené sirupem. Půl litru „plnotučné“ coly stačí na to, aby si většina lidí vyčerpala doporučovaný limit na denní příjem cukrů. Naopak kofein ve sklenici coly asi nikoho neprobudí, odpovídá jen čtvrtince espresa.

Už to bude skoro rok, co Pepsi Cola přešla v Česku při slazení svých limonád na „pravý cukr“, jak hlásá v reklamě. Podle milovníků colových nápojů je vyšší obsah „skutečného“ cukru neboli sacharózy znát na chuti. „Mám ráda opravdový cukr a veškeré náhražky poznám. Jsem ráda, že se Pepsi vrátila ke starému dobrému cukru,“ libuje si například Ladislava Růžičková z Prahy.

Kolik je však sacharózy v colách  ve skutečnosti? MF DNES si v testu 12 nápojů nechala změřit nejen celkové množství cukru, ale i jeho složení.

Výsledek? „Opravdového“ cukru je v nich minimum. Většina výrobců sladí své nápoje glukózo-fruktózovými sirupy (snadněji se rozpouštějí a výroba je jednodušší) či jejich kombinací se sacharózou. Dokonce ani tam, kde by „pravého“ cukru mělo být podle etiket na lahvích více, ho mnoho není.

Nejde však o to, že by výrobci švindlovali, může za to chemie.

„V kyselém prostředí dochází k takzvané inverzi, kdy se sacharóza hydrolyzuje (štěpí se) na glukózu a fruktózu. U testovaných colových nápojů došlo k poměrně výrazné inverzi, a to zejména u těch s blížícím se koncem minimální trvanlivosti,“ vysvětluje Aleš Rajchl z Vysoké školy chemicko-technologické.

Na kvalitě coly se podle něj mohou podepsat podmínky skladování a složení limonády. Čím vyšší teplota a kyselejší nápoj, tím více dochází ke zmíněné inverzi.

Například v Pepsi Cole, kde by měla být jen sacharóza, jí odborníci naměřili v první půli prosince jen jeden gram na litr. O zbývajících 106 gramů celkových cukrů se podělily glukóza a fruktóza.

Minimální trvanlivost zmíněné pepsi vyprší v únoru tohoto roku. Společnost PepsiCo na dotazy MF DNES nereagovala.

Podobně dopadly dánská Harboe, britská limonáda Fentimans či cola Schweppes. Někteří pijáci col mohou být zklamaní, ale z výživového pohledu to taková tragédie není. „Z hlediska výživy je jedno, zda je nápoj oslazen cukrem, nebo glukózo-fruktózovým sirupem, protože sacharóza se i v lidském organismu štěpí na glukózu a fruktózu,“ vysvětluje Jana Dostálová, profesorka na Vysoké škole chemicko-technologické.

Horší ale už je, pokud je v sirupu více fruktózy neboli ovocného cukru (v ovoci jej však doprovází řada vitaminů a minerálů). Tyto sirupy jsou z hlediska výživového horší než cukr, protože fruktóza má ve vyšších množstvích negativní vliv na krevní lipidy.

„Zvyšuje jejich hladinu, což je nepříznivé z hlediska srdečně cévních onemocnění,“ vysvětluje Jana Dostálová. Tento sirup s vyšším obsahem fruktózy obsahovala v našem testu jen Coca-Cola. Ostatní měly poměr glukózy a fruktózy zhruba 1:1.

Šest kostek cukru ve sklenici

Jak upozorňují všichni odborníci, zdaleka nejhorší při pití těchto nápojů je celkové množství cukru, který obsahují. Z našeho testu vychází, že minimálně jde o čtyři kostky cukru ve sklenici, nejvíce jsme jich napočítali šest. Kdyby někdo za den vypil celou dvoulitrovou lahev – a asi i tací se přes doporučovanou denní dávku najdou – dostane do sebe cukru jako po snězení celého velkého dortu.

Podle doporučení výživových specialistů by dávka takzvaných přidaných cukrů neměla denně překročit 50 až 60 gramů. „Pokud je konzumace cukru vyšší, znamená to buď nárůst hmotnosti, nebo nutnost snížit příjem jiných zdrojů, logicky nejspíše komplexních sacharidů, což je zdravotně výrazně nevýhodné,“ upozorňuje Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy.

Uvedený limit padesáti gramů přitom obsahuje už půllitrová lahev klasické coly, v případě těch nejméně slazených o něco více. U dětí je samozřejmě limit nižší.

Výrobci col jsou si toho vědomi, a proto někteří už před lety začali na přední stranu lahve dá- vat výraznější nutriční tabulku, v puntíku či oválku. V něm většinou stojí, kolik kalorií do sebe člověk dostane v 250mililitrové skleničce, přičemž ta se považuje za jednu porci. I když jsou i výjimky a porce Schweppes Coly je podle obalu jen 200 ml.

Fosfor škodí zubům

Další téměř nezbytnou součástí coly je kyselina fosforečná. Z našich dvanácti vzorků ji neobsahovaly jen tři. Kyselina fosforečná okyseluje a dodává cole nezaměnitelnou, mírně štiplavou chuť. Její nadměrná konzumace však není bez rizik. V našich vzorcích se její hodnoty pohybovaly od 439 miligramů na litr v RC Cole po 621 miligramů v Cole Fun. Limit, platný po celé Evropské unii, je 700 miligramů na litr.

„Receptura produktu Cola Fun byla připravena námi podle požadavku zákazníka Aholdu,“ říká mluvčí Kofoly Jaroslava Musílková s tím, že výrobu už stejně loni ukončili. V prodeji ale ještě Cola Fun je a podle Aholdu bude nadále (jen ji bude vyrábět někdo jiný).

Horní hranice je u kyseliny fosforečné dána proto, že tato přídatná látka se dnes využívá v řadě potravin (stejně tak jako další s obsahem fosforu), například v uzeninách či tavených sýrech.

Naše tělo sice fosfor potřebuje, ale „všeho moc škodí“. „Konzumace limonád a dalších potravin s obsahem fosforu zvyšuje jeho příjem nad potřebné množství. Všechny možné zdravotní důsledky vysokého příjmu fosforu nejsou dosud dostatečně prozkoumány, a proto není vhodné si zbytečně zvyšovat jeho příjem,“ uvádí lékařka ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Eva Kudlová.

Výrobci to vidí trochu jinak. „Kyselina fosforečná je bezpečná složka, schválená pro použití v potravinách a nápojích odpovědnými zdravotnickými orgány,“ říká za společnost Coca-Cola HBC Kateřina Švecová.

Co je při dlouhodobé konzumaci kyseliny fosforečné prokazatelné, je likvidace zubní skloviny. „Kyselina fosforečná způsobuje demineralizaci tvrdých zubních tkání. Sklovina časem ztrácí svoji kvalitu, zuby se stávají náchylnějšími na vznik zubního kazu,“ popisuje nevratné změny dentální hygienistka Adéla Michalčáková. Zuby také začínají žloutnout nebo se na nich tvoří bílé křídové skvrny.

Poslední „součástkou“ neodmyslitelně patřící ke cole je kofein. Z naměřených dat vyplývá, že jeho množství se v testovaných nápojích pohybuje od 26 po 137 mg na litr. Kdybychom vzali průměrnou hodnotu, musel by člověk vypít litr, aby přijal tolik kofeinu jako v šálku espresa (zhruba 80 mg).

Výrobky, které uspěly v testu

Red Bull Simply Cola 0,355 l

Red Bull Simply Cola 0,355 l

Výrobce:
Red Bull
Koupeno:
Tesco

Cena za 250 ml: 21,10 Kč
Kofein v 250 ml: 30,2 mg
Kostek cukru v 250 ml: 5,2
Kyselina fosforečná v 250 ml: méně než 5 mg

Běžná cena 29,90

Co zjistil test

Hodnocení

Obsah cukrů je jen mírně pod průměrem všech vzorků. Ze všech testovaných limonád obsahuje nejvíce sacharózy, dvě třetiny z celkových cukrů. Neobsahuje kyselinu fosforečnou ani žádné další konzervanty, naopak hodně koření a přírodních extraktů.
Ochutnávka: Simply Cola se od ostatních vzorků viditelně odlišuje světlejší hnědou barvou, ale i jinou vůní a chutí. To jí vysloužilo spolu s Kofolou největší počet pětek a hodně rozdílné reakce. „Aroma vánočního koření,“ míní barman Petr. „Vůně dezinfekce a dřeva,“ zhodnotila docentka Kamila Míková, přednášející na VŠCHT mj. senzoriku potravin.

1,8 Známka testu

Poctivá kola 2 l

Poctivá kola 2 l

Výrobce:
Poděbradka
Koupeno:
Albert

Cena za 250 ml: 2,50 Kč
Kofein v 250 ml: 6,5 mg
Kostek cukru v 250 ml: 4,05
Kyselina fosforečná v 250 ml: méně než 5 mg

Běžná cena 29,90

Co zjistil test

Hodnocení

Mezi „plnotučnými“ colami obsahuje nejméně cukrů (71 mg/l), méně měla jen do testu pro srovnání zařazená Coca-Cola Life slazená kromě cukrů i stévií. Cola od Poděbradky neobsahuje ani kyselinu fosforečnou, využívá kyselinu citronovou, ale také konzervant benzoan sodný. Bezkonkurenčně nejnižší obsah kofeinu, čtvrtina toho, co v Coca-Cole.
Ochutnávka: O něco lepší známku získala ve vůni než v chuti. Vůni lidé často hodnotili jako citrusovou či ovocnou. Na chuť přišla někomu nevýrazná či mdlá a někomu správně méně sladká.

1,8 Známka testu

Kofola Original 1,5 l

Kofola Original 1,5 l

Výrobce:
Kofola
Koupeno:
Tesco

Cena za 250 ml: 3,20 Kč
Kofein v 250 ml: 15,3 mg
Kostek cukru v 250 ml: 4,4
Kyselina fosforečná v 250 ml: méně než 5 mg

Běžná cena 18,90

Co zjistil test

Hodnocení

Hladina cukrů 78 g/l patří k druhé nejnižší (nepočítaje Coca-Colu Life). Kofola nepoužívá kyselinu fosforečnou, ale kyselinu citronovou. Na druhou stranu obsahuje chlorid sodný a benzoan sodný. Obsah kofeinu je druhý nejnižší, pouze 61 mg na litr, což není ani množství v jednom espresu.
Ochutnávka: Hodnotitelé často zmiňovali ovocnou vůni a až nakyslou chuť. Jen čtyři rozpoznali Kofolu. „Chutná jako točená cola někde na vesnické tancovačce,“ uvedla Šárka

1,9 Známka testu

RC Cola 1,5 l

RC Cola 1,5 l

Výrobce:
Kofola
Koupeno:
rohlik.cz

Cena za 250 ml: 3,80 Kč
Kofein v 250 ml: 19,3 mg
Kostek cukru v 250 ml: 5,5
Kyselina fosforečná v 250 ml: 109,8 mg

Běžná cena 22,90

Co zjistil test

Hodnocení

RC Cola obsahuje průměrně cukrů (97 g/l), k dochucení využívá kyselinu fosforečnou. Její obsah je mezi vzorky na průměrné úrovni, stejně tak jako množství kofeinu. Naopak obsahuje 15 g sacharózy z celkových 97 gramů na litr, což je nadprůměrný podíl.
Ochutnávka: RC Cola byla ve vůni i chuti nejčastěji hodnocena jako nevýrazná či ničím nepřekvapující, ale zároveň ani nepobuřující. „Hodně bublin, méně sladká, trpká, svíravá,“ popsala ji Kamila Míková z VŠCHT.

2,4 Známka testu

Další testy z kategorie Nealkoholické nápoje

Test Dnes: Bezové sirupy

Test Dnes: Bezové sirupy

Vůně a chuť sirupu nebo limonády z černého bezu symbolizují začátek léta. Než keře rozkvetou, můžete ochutnat sirup z obchodu. Jen pozor na štíhlou linii. Lidově se mu říká kobzinky, smradinky, habzina, jidášovy uši, kozíček, smradlavka či smrdibez. Tedy žádná velká laskavost a respekt vůči aromatickým květům bezu černého, které jsou tak prospěšné pro naše trávení, vylučování, imunitu či dýchací cesty.

Test Dnes: Ledové čaje

Test Dnes: Ledové čaje

Jeden šálek čaje na litr, k tomu patnáct kostek cukru. Co byste čekali, že obsahuje ledový čaj s citronem? Aby osvěžil, měl by v něm být hlavně kvalitní čaj – ovšem žádný dryák, trochu šťávy z citrusů a cukru jenom na chuť. Většinou však pijete hlavně oslazenou vodu, v níž je čaje i ovoce jen pomálu.

Test DNES: Lehké colové limonády

Test DNES: Lehké colové limonády

Dvoulitrová lahev nejlevnější light coly stojí neuvěřitelných 5,50 Kč – sklenička tak přijde na 70 haléřů. Jenže ceně odpovídá i obsah: mix sladidel, barviv a konzervantů porotci při degustaci ztrhali.

Test DNES: Fanta z celého světa

Test DNES: Fanta z celého světa

Někde je plná šťávy, jinde cukru, bublin nebo chemie. Ve světě dozrává 500 odrůd pomerančů, byť jich v Evropě známe sotva dvacet. I pomerančová fanta, již koupíte v Česku, je jen jednou z mnoha existujících variant.

Test DNES: Zázvorovo-citronový čaj

Test DNES: Zázvorovo-citronový čaj

To si, mami, kup, tady je zázvor a citron, to tě uzdraví, říkala paní v obchodě stařence. Podobné čaje si lidé rádi kupují v období chřipek. Výrobek, který si ženy koupily, však obsahoval jen čtyři procenta slibovaných složek, přesto skončil v nákupním košíku, neboť složení výrobku si ani jedna z žen nečetla.

Test DNES: Dětské šampaňské

Test DNES: Dětské šampaňské

Pozitiva: Sycené nápoje se dětem líbily, většinou jim i voněly a chutnaly Negativa: Sekty obsahují málo ovocné šťávy. Všechny mají přídatné látky, bez konzervantů byl jen jeden vzorek. Pro běžné pití jsou naprosto nevhodné.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.