8.10.2018

Test Dnes: Vanilková zmrzlina

Test Dnes: Vanilková zmrzlina

Můžete si vybrat sladkou a ještě sladší.

Češi jsou konzervativní, a tak mají pořád nejraději vanilkovou zmrzlinu. Už ji ovšem nekupují jen v létě do kornoutku, ale čím dál častěji také v zimě do mrazáku. Kterou si příště koupit, abyste nemuseli litovat peněz?

První mléčnou zmrzlinu mají údajně na svědomí Mongolové, jimž v chladném horském podnebí čas od času zmrzly sladké nápoje připravené z kozího, kobylího nebo velbloudího mléka. A tak se již ve 13. století rozhodli, že je budou záměrně pojídat ledové.
Zatímco staří mongolští kočovníci svou zmrzlinu chystali jen z mléka a třeba lékořice, zmlsaní Evropané do ní začali přimíchávat cukr, smetanu a vejce, později cukráři přidávali sladké ovoce, ořechy, rozinky či čokoládu, kakao – nebo vanilku.

Češi mají nejraději vanilkovou

A právě vanilková zmrzlina je podle průzkumu společnosti Nielsen ta, které Češi dávají dlouhodobě přednost před čokoládovou nebo smetanovou – v horkém létě si ji koupí natočenou do kornoutu, v zimě ji mají připravenou v pohotovostní poloze doma v mrazáku.
Tušíte však, co vlastně mlsáte, když se vám v ústech rozplývá sladký, jemně nažloutlý, voňavý krém? A který z nich je nejchutnější?
MF DNES se rozhodla, že nechá ochutnat reprezentativní vzorek zmrzlin, nanukových dortů a polárkových sněhů, a především na základě chuti určí vítěze.
V redakčním mrazicím boxu se nakonec sešlo čtyřiadvacet druhů ledových pochoutek, které mají ve svém složení vanilku nebo její aroma. Mimochodem, vanilková zmrzlina je totiž jediný druh, který může nést v názvu označení „vanilková“, i když se k ní skutečné lusky ani nepřiblížily.
Pětadvacetičlenná porota pak měla za úkol zhodnotit barvu, vůni a chuť zmrzlin a posoudit, nakolik sladká a vanilková byla.

Dvě až tři kostky v jedné porci

Zatímco vanilkových lusků se mnohem více vyskytovalo na obrázcích etiket než v chuti a vůni zmrzlin, množství použitého cukru by položilo i kdekterého otrlého návštěvníka cukráren.
Z některých vzorků porotcům až trnuly zuby, v jiných se intenzivní sladká chuť přelila do nepříjemně hořké či natrpklé.
„Teprve ve chvíli, když jsem měla možnost srovnávat, jsem si uvědomila, jak strašně sladké zmrzliny jsou,“ napsala na závěr hodnocení jedna z porotkyň.
V té nejsladší, tedy polské značce Grycan, je ve dvou kopečcích 14 gramů cukru. Pro lepší představu to jsou tři a půl kostky cukru čili téměř třetina tolerovaného denního příjmu. To už je citelná dávka na to, že si zmrzlinu obvykle dáme jen tak mimochodem mezi jídly.
A ani nejméně sladký Prima Zmrzlinový sníh není požehnáním pro štíhlou linii, ve 100 mililitrech spořádáte dvě kostky cukru.

Pozor na tuk...

Když MF DNES loni testovala ruské zmrzliny, ukázalo se, že jsou mimořádně tučné. Protože byly až na jedinou výjimku vyrobeny z mléka a smetany, obsahovala každá porce mezi 7 až 15 gramy tuku.
Pokud byste byli střídmí a disciplinovaně si osvěžili den vždy jen dvěma kopečky, pojedli byste průměrně 3 až 6 gramů tuku.
Výrazně dietnější je odlehčený M&S Skinny Madagascan Vanilla Iced Dessert, který obsahuje pouze 0,6 gramů tuku, jeho nadprůměrné množství má naopak polský Grycan (9,2 gramu) a hlavně smetanový Häagen–Dazs z Francie.
S poctivou zmrzlinou ze smetany, zahuštěného mléka, cukru a žloutků si dopřejete takřka 15 gramů tuku. Tuk je to však čistě živočišný.

... hlavně ten kokosový!

Většina firem si přitom při výrobě pomáhá používáním rostlinných tuků, konkrétně kokosového, který je podle odborných studií obzvlášť špatnou alternativou.
„Kokosový tuk totiž obsahuje přibližně 90 procent nasycených mastných kyselin,“ připomíná Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT.
Stojí za to si připomenout, že nasycené mastné kyseliny by měly tvořit maximálně třetinu ze zkonzumovaných tuků. Přispívají totiž ke vzniku srdečních a cévních chorob, zvyšují hladinu cholesterolu a přispívají k obezitě.
Jenže správný poměr mastných kyselin nesplňuje žádná zmrzlina. Nejlepší, paradoxně Häagen–Dazs, má 61 procent nasycených mastných kyselin v tuku, nejhorší Soft Scoop Vanilla z produkce společnosti Unilever dokonce 92 procent.
Tato průmyslově vyráběná zmrzlina přitom propadla i při ochutnávce. Jenže ani ostatní vzorky na tom nebyly o mnoho lépe, ať už je velké firmy chrlí po tunách, nebo se zmrzlináři pyšní „ruční výrobou“. Vždyť i chuť zmrzliny ze slavných cukráren Ovocný Světozor zhodnotili porotci jako zcela umělou, s pachutí sušeného mléka.

Výrobky, které uspěly v testu

Edeka Eiscreme Vanille

Výrobce: pro společnost EdekaKoupeno: Košík.cz

Běžná cena 91,90

Co zjistil test

Hodnocení

Jak chutnala porotě:
Přirozeně nažloutlá, ve vůni jemná až nevýrazná, jako by našlehaná zmrzlina byla sice poměrně hodně sladká, v přeslazené konkurenci byla ovšem pořád poživatelná. V chuti je silně cítit při výrobě používaná šlehačka.


Známka za degustaci 2,9

Co také najdete ve složení:
31 % zmrzliny tvoří šlehačka, dochucena je vanilkovými lusky i extraktem, slazena je cukrem a glukózo-fruktózovým sirupem, výrobce si pomáhá emulgátorem a stabilizátory, dobarvena je mrkvovým koncentrátem.

Známka testu 2,8

Další testy z kategorie TestDNES

Test Dnes: Hladké mouky na vánočku nebo cukroví

Test Dnes: Hladké mouky na vánočku nebo cukroví

Skvělou vánočku i cukroví upečete z mouky za 8 korun. Na domácí předvánoční pečení se nejvíc hodí klasická bílá mouka za pár korun, ale pečivo z celozrnné mouky bude zdravější.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 13.12.2018

Test Dnes: Hranolky

Test Dnes: Hranolky

Méně tučné, pořád dost slané. A hlavně bez chuti. Mezi dietology mají obzvlášť špatnou pověst. A oprávněně. Hranolky nebudou nikdy zdravé, přesto to není taková katastrofa jako před lety. Najít mezi nimi ty opravdu dobré... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 30.11.2018

Test Dnes: Mléčné nápoje

Test Dnes: Mléčné nápoje

S živou kulturou či proteinem. Ale hlavně s cukrem. Nápoj s proteiny či probiotiky je vhodná svačina i při hubnutí, pokud zvolíte výrobek bez cukru.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 19.11.2018

Test Dnes: Ochucené vody

Test Dnes: Ochucené vody

V jedné lahvi vypijeme až 18 kostek cukru. Regály v supermarketech se prohýbají pod řadami ochucených vod v PET lahvích. Lidé je kupují ve velkém – lahev denně vypijí jako nic. V tu chvíli ovšem často překročí doporučeno... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 13.11.2018

Test Dnes: Tyčinky

Test Dnes: Tyčinky

Vločky, ovoce, ořechy a nic víc. Ale také pamlsek z 30 přísad. Nepovažujeme je za mlsání, obsahují přece „zdravé“ suroviny – mandle, datle, semínka… Některé se prodávají dokonce v lékárnách. Jenže kalorií mají někdy jako... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 8.10.2018

Test DNES: Ruské zmrzliny

Test DNES: Ruské zmrzliny

Ruské zmrzliny mají Češi pořád rádi, ať už se společenská a politická situace mění jakkoliv. Je za tím možná trocha sentimentu, ale hlavně lahodná chuť opravdové smetany. Tu rostlinný tuk nikdy neudělá.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 29.6.2017

Nejčtenější testy

Test Dnes: Hranolky

Test Dnes: HranolkyMéně tučné, pořád dost slané. A hlavně bez chuti. Mezi dietology mají obzvlášť špatnou pověst. A opr... Celý test

Test DNES: Instantní kávy

Test DNES: Instantní kávyŽádné falšování. Jsou to pravé kávy. Liší se chutí, cenou i množstvím kofeinu. Pozitiva: Ani jedna k... Celý test

Test DNES: Prací prášky, gely a kapsle

Test DNES: Prací prášky, gely a kapslePozitiva: Nezpůsobují zašednutí bílé a jsou poměrně šetrné k barvám. Prášky na rozdíl od minulosti n... Celý test

Test DNES: Čerstvé plnotučné mléko

Test DNES: Čerstvé plnotučné mlékoMalé rozdíly v kvalitě, zato velké odlišnosti v cenách. Pozitiva: Mléka jsou dobrá. Nejsou v nich to... Celý test

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tuky

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tukyPotravinářské výrobky s označením jedlé tuky musí splňovat požadavky vyhlášky č. 77/2003 Sb. Ta dělí... Celý test

Reklama
Reklama
Reklama