Bio, Vegan, Raw, GMO – co znamenají jednotlivé zkratky?

Vše kolem nás se snaží být rychlejší, efektivnější a kratší. Z množství zkratek, které se kolem nás vyskytují, se může člověku až zamotat hlava. Jdete na oběd či děláte rodinný nákup a kolem vás krouží zkratky jako jsou BIO, VEGAN, RAW či GMO? Co ale znamenají?

Bio, Vegan, Raw, GMO – co znamenají jednotlivé zkratky?

 

BIO

Pod označením BIO se skrývá BIO produkt či BIO výrobek, který vznikl dle zásad ekologického zemědělství a je označen platným certifikátem. Při pěstování rostlin nebylo využíváno chemických hnojiv, pesticidů a herbicidů. V případě živočišné výroby farmáři a farmářky chovají zvířata ve volných výbězích, chovají se k nim ohleduplně a eticky.

Při návštěvě obchodů, supermarketů či trhů se nejčastěji setkáte s BIO potravinami a BIO kosmetikou. V prvním případě se jedná zejména o ovoce, zeleninu, maso, mléčné výrobky, nápoje atd. Tyto BIO potraviny jsou označeny zkratkou BIO a pochází z produktů kontrolovaného zemědělství. BIO kosmetika je aktuálně stále populárnější, neboť nejenže nezatěžuje životní prostředí, protože je přírodní a bez nežádoucných chemických složek, ale je i pro naši pokožku prospěšnější a blahodárnější. Zástupce BIO kosmetiky lze nalézt nejen v řadách dekorativní kosmetiky (make-up, rtěnky, lesky …), ale i mezi šampóny, krémy, mýdly, sprchovými gely atd.

VEGAN

Pojem vegetarián je jednoduchý. Vegetarián je ten, kdo ze svého jídelníčku vyřadil maso. I veganství je druh stravy, filosofie a životního stylu, ale v tomto případě daná osoba ze svého jídelníčku vyřadila nejen maso, ale i všechny poživatiny živočišného původu. Označení „vegan“ se ovšem netýká pouze jídla. Všechny produkty, které certifikát označuje jako veganské, neobsahují žádnou živočišnou složku. To znamená nejen maso, ale třeba i mléko, vejce, med, hedvábí, kůži či kožešiny.  

RAW

Slovíčko „RAW“ se objevuje stále častěji. Rostou kolem nás RAW restaurace či RAW fastfoody. „RAW food“ by se dalo přeložit jako „syrové jídlo“ a proto se v RAW stravovacích zařízeních podávají pokrmy, které byly zpracovány při maximální teplotě 42 °C. Při takto omezené tepelné úpravě nedochází ke ztrátě výživových hodnot.

GMO

Tato zkratka patří asi k nejméně známým pojmům. GMO – geneticky modifikované organismy jsou organismy, kterým byla záměrně pozměněna genetická výbava. V případě geneticky upravených potravin bývá většinou cíl vylepšit určité plodiny tak, aby byly odolnější vůči herbicidům, nejrůznějším škůdcům, houbám nebo virům. Dochází i ke snahám zvýšit odolnost rostliny proti nepříznivým klimatickým podmínkám nebo zvýšit její výnosnost. Zda je tato cesta správná a jaké jsou její klady a zápory, bývá předmětem mnoha diskuzí.

Reklama

Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.