Vaše poloha:
Chutné a levné cuketové bramboráčky
Chutné a levné cuketové bramboráčky

25.07.2017

Chutné a levné cuketové bramboráčky

Dlouhé letní večery a posezení s přáteli nás stále nutí přemýšlet nad dobrým pohoštěním. Toužíme si nejen pochutnat na něčem vynikajícím, ale zároveň se nám nechtějí trávit nekonečné hodiny v kuchyni přípravou složitých jídel.

Právě v tomto období vrcholí sezóna cuket, které jsou v těchto dnech nejen snadno k dostání, ale navíc při nákupu ušetříme, protože patří k oblíbenému zboží v akci. Stačí pouze prozkoumat akční letáky například hypermarketů Tesco, Globus či Penny Market a vybrat si tu nejvýhodnější nabídku.

Plod cukety poznáme mezi mraky zeleniny na první pohled. Tvarem připomíná silnou okurku zelené, žluto-zelené nebo výrazné žluté barvy. Nejlepší chutí se vyznačují malé až středně velké plody (cca do 25 cm), jelikož jsou křehké a obsahují malé množství měkké masy se semínky. Tyto cukety stačí prakticky pouze důkladně omýt teplou vodou a můžeme se pustit do přípravy nespočtu chutných pokrmů. Jedním z nich jsou i delikátní cuketové bramboráčky, jejichž příprava je nejen velmi rychlá, ale i jednoduchá.

Cuketové bramboráčky:

  • cuketa
  • hladká mouka
  • vajíčko
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • olivový olej

 

Nejprve si připravíme řádně omytou cuketu, kterou na hrubé straně struhadla nastrouháme do mísy. V případě mladých plodů nemusíme cuketu loupat. Vzniklou hmotu zbavíme přebytečné tekutiny. Můžeme si pomoci čistou utěrkou, do které nastrouhanou cuketu vložíme a jednoduše ji „vyždímáme“.   

K takto připravené cuketě přidáme celé vejce a trochu hladké mouky, aby směs hezky držela pohromadě. Po důkladném zamíchání osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou.

Připravíme si pánev s malým množstvím rozpáleného olivového oleje. Pokud preferujeme dokonalost, můžeme použít i tzv. lívanečník, který zaručí, že každý bramboráček bude mít dokonale kulatý tvar. Poté smažíme každou cuketovou placičku dozlatova.

Cuketové bramboráčky lze podávat jako přílohu k hlavnímu chodu, masu či samostatně. Výborné jsou se zakysanou smetanou nebo vychlazeným podmáslím.

Mohlo by Vás zajímat

Zaručené tipy pro bohatou úrodu cuket: Nejčastější chyby a jak se jim vyhnout

Cukety patří mezi oblíbené zeleninové plody, které lze snadno pěstovat jak v zahradě, tak i na balkoně či terase. Abychom dosáhli hojné úrody chutných a šťavnatých cuket, je důležité věnovat pozornost správnému výběru semínek, postupu předpěstování a výsadbě sazenic, a také správné péči během vegetačního období.

Chcete mít úrodu cuket až do podzimu? Tak zkuste sirky a budete mile překvapeni

Jak zajistit, aby vaše cukety bohatě plodily až do podzimu? Stačí rostlinám dopřát dostatek živin a správné podmínky pro růst. Pomoci přitom mohou i obyčejné sirky.

Dejte si pozor na domácí cukety a okurky, po kterých se můžete otrávit. Jak je rozeznat?

Domácí cukety a okurky jsou oblíbenou letní zeleninou, na kterou je však důležité si dávat pozor. Některé druhy totiž mohou vyvolávat silné otravy. Poradíme vám, jak nebezpečné plody rozpoznat a jak se před otravou chránit.

Vyzkoušejte těchto 5 letních receptů, které vás mile překvapí

Hledáte recept na ideální letní oběd nebo večeři? My vám poradíme! Připravili jsem pro vás několik tipů na jednoduché a rychlé letní recepty.

Recept na cuketové hranolky s dipem

Máte bohatou úrodu cuket nebo prostě máte rádi cukety, ale nevíte, co si už z nich uvařit? Připravili jsme pro vás jednoduchý recept na cuketové hranolky, které můžete použít jako přílohu nebo jako chuťovku.

Ke kávě jedině cuketovou buchtu s citronovou polevou!

Cuketová sezóna vrcholí a záhony chrlí stále nové plody. Smažená cuketa, cuketové rizoto, grilovaná cuketa, cuketová polévka, cuketové placičky a mnoho dalších pokrmů již bezesporu zpestřilo váš jídelníček. Co ale vyzkoušet cuketu na sladko? Cuketová buchta s citronovou polevou je vláčná, šťavnatá a určitě si ji zamilujete.

Máte rádi cukety? Přinášíme vám osvědčené recepty, které vás budou bavit!

Cukety obsahují velké množství vitamínů a minerálů, skvěle chutnají a hodí se do snídaní, polévek i hlavních jídel. Tato mimořádně zdravá zelenina působí pozitivně na celý lidský organismus. Zařaďte cukety do jídelníčku a vyzkoušejte jeden z těchto receptů!

Je tu červenec! Jaké sezónní potraviny nakupovat?

Dáváte-li přednost konzumaci sezónních potravin, tak v červenci bude váš jídelníček opravdu pestrý. Při našem výběru jsme zabrousili do ovocných i zeleninových řad a vybrali jsme pro vás šest výtečných pochoutek. Co vlastně umí cuketa, paprika, rajčata, rybíz, meruňky a maliny?

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Chodíte rádi během polední pauzy na oběd do restaurace? Může se to prodražit. V některých regionech ČR stojí zaměstnance stravování v restauracích téměř 10 procent mzdy.

Přítel, nebo nepřítel? Odkrýváme mýty kolem kofeinu

Váš každodenní společník, či zrádce? Kofein je předmětem mnoha diskuzí a debat o jeho vlivu na naše zdraví. Odpověď na otázku, zda je kofein naším parťákem či nepřítelem, není zcela jednoznačná. V tomto článku se podíváme na některé z nejčastějších mýtů a fakta týkající se tohoto oblíbeného stimulantu.