Dokonalé letní osvěžení: domácí zmrzliny

Dokonalé letní osvěžení: domácí zmrzliny

K létu neodmyslitelně patří horko. Jak ale vyhrát nad vysokými a mnohdy až tropickými teplotami? Jdete se zchladit na koupaliště či k rybníku, vydáte se do nákupních center vybavených klimatizací nebo se uvelebíte ve stínu slunečníku? Ideálním letním osvěžením jsou domácí zmrzliny, které jsou nejen rychle hotové, ale můžete si je připravit dle vašich chutí a tajných přání.

Mražený jogurt

A začneme opravdu zlehka. Tento „recept“ zvládnete nejen o půlnoci s jednou rukou za zády, ale i se zavázanýma očima. V obchodě si kupte jogurt dle chuti. Nejlepší jsou ovocné jogurty pro děti, které nejen výborně chutnají, ale prodávají se v malých kelímcích. Doma poté stačí víčko uprostřed naříznout, zastrčit ploché dřívko nebo speciální plastový držáček a jogurty vložit na několik hodin do mrazáku.

Ovocné osvěžující zmrzliny

Léto je sezónou jahod, malin, borůvek, meruněk, broskví a mnohých dalších. Vyběhnete-li na zahradu a natrháte si plnou misku oblíbeného ovoce, můžete si doma snadno a rychle vyrobit osvěžující zmrzlinu vhodnou i pro vegany. Do mixéru vhoďte omyté a nakrájené ovoce dle chuti a možností (nemusíte se omezovat pouze na jeden druh, ale ovoce můžete i namíchat), přidejte trochu vody a vanilkového nebo třtinového cukru a rozmixujte. Vzniklou kaši nalijte do speciálních tvořítek na nanuky nebo do misky a nechte ztuhnout.

Tip: Pokud nemáte zahradu, ale vyrazíte na nákup do obchodu, můžete si vyrobit zmrzlinu i z exotického ovoce.

Jahodové pokušení na druhou s kysanou smetanou

Začneme opět jednoduše. Nejprve rozmixujte omyté jahody s kapkou vody. Směs doslaďte třtinovým cukrem. Pro zjemnění přidejte zakysanou smetanu a důkladně promíchejte. Hmotu nalijte do formiček na nanuky a důkladně zmrazte. Těsně před tím, než zmrzlinu vyndáte z mrazáku, si připravte nadrobno nasekané kousky jahod. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření, do které zamícháte kvalitní smetanu. Jednotlivé nanuky nejprve krátce ponořte do čokoládové polevy a poté je posypte kousíčky jahod.

Tip: Chcete-li, aby vaše zmrzlina křupala, přidejte k sypání oříšky.

Čokoládová bomba

Nejen ovoce, ale i čokoláda patří k létu. Abyste si mohli pochutnat na domácí čokoládové zmrzlině, svařte mléko s cukrem. Do horkého mléka přidejte kousky čokolády a kvalitní kakao. Míchejte tak dlouho, dokud se vše důkladně nerozpustí. Než směs vychladne, vyšlehejte si v předem připravené nádobě smetanu. Do šlehačky opatrně vmíchejte chladný čokoládový krém. Vše nalijte do misky či plastové vaničky a nechte důkladně zmrazit.

Tip: Aby vaše čokoládová bomba byla opravdu čokoládová, můžete do krému před zmrazením přisypat pecičky čokolády.




Reklama
     
Reklama
Reklama