Levné recepty: Letní pochoutky s melounem

Levné recepty: Letní pochoutky s melounem

Léto je obdobím prázdnin, dovolených, relaxace a dlouhých slunečných a horkých dnů. Zároveň vrcholí i sezóna slaďoučkých a bachratých vodních melounů. Tato chutná a osvěžující zelenina je výborná jen tak, vychlazená a nakrájena na typické měsíčky či kostky. Pokud rádi experimentujete a zbožňujete jednoduché a levné recepty, přinášíme vám několik užitečných tipů.

 

Jak poznat zralý meloun

Ještě před tím, než se pustíte do přípravy letních specialit, musíte si meloun koupit ve vámi vybraném obchodě. Pokud nezvolíte již rozkrájený kus, budete postaveni před otázku? „Jak poznám, že je meloun zralý?“

  • při poklepání by se měl ozvat dutý zvuk
  • pokud na melounu najdete stopku, měla by být zkroucená a suchá
  • malý žlutý flek v místě, na kterém meloun ležel. Bílá barva naznačuje, že nebude dostatečně zralý a sladký

 

Recepty z vodního melounu

Jakmile máte meloun doma, můžete se pustit do krájení a mísení.

Melounové mojito

Všichni určitě znáte a už jste někdy okusili klasické mojito. Co takto vyzkoušet melounovou variantu? Příprava je velice jednoduchá. Kousky melounu vložte do mixéru a rozmixujete. Vedle si připravte sklenici s čerstvou mátou, třtinovým cukrem a limetkou. Suroviny krátce rozmačkejte a zalijte rozmixovanou směsí. Pro osvěžní přidejte drcený led. Sklenici až po okraj dolejte sodou a ozdobte dle fantasie. Tato nealkoholická „virgin“ varianta je vhodná i pro děti. Pokud chystáte pohoštění pro dospělé, přilejte do drinku 4cl bílého rumu.

Melounový salát

Velmi jednoduchý, ale chutný recept, který ocení malí i velcí strávníci. Potřebovat budete jeden velký červený meloun a dále ovoce dle přání a dostupnosti. Ideální je žlutý meloun, ananas, hroznové víno, jahody, maliny, borůvky či pomeranče. Velké kusy nakrájejte a smíchejte s ostatním ovocem. Takto připravenou směs můžete buď vložit do mísy, nebo využít vydlabané půlky melounu. Celý salát nechte vychladit v ledničce a při podávání ozdobte nadýchanou šlehačkou.

Melounové jednohubky

Sladkou chuť melounu krásně doplňuje slanost sýru feta. Příprava je velice snadná. Červený melou a sýr feta si nakrájejte na kostičky. Poté na jedno párátku napíchněte vždy kousek sýrů a poté melounu a naaranžujte na podnos či mísu. Takto připravená sousta jsou ideální jako předkrm nebo chuťovky k vínu.




Reklama
     
Reklama
Reklama