Slané i sladké hvězdy pečeme bez lepku. Jsme Vitacelia.sk | Žádná minimální objednávka a dovoz i do ČR Slané i sladké pečivo bez lepku | Vitacelia.sk

Patří citrón do lednice? Správná odpověď je NE. Ukažme si, jak správně skladovat potraviny

Máte rádi zásobenou ledničku, mrazák i špajz? Pokud ano, určitě řešíte otázku: „Kam všechno to jídlo uložit, aby se co nejméně kazilo?“ Nikdo z nás nechce zbytečně vyhazovat potraviny a peníze za ně. Stačí, když budeme dodržovat několik jednoduchých pravidel, jak správně skladovat potraviny.

Patří citrón do lednice? Správná odpověď je NE. Ukažme si, jak správně skladovat potraviny

Jak je to tedy s tím citrónem?

Jak už jsme si řekli, citrón do lednice nepatří. Velmi chladné skladovací místo nesvědčí citrusům obecně, protože na takové teploty nejsou připravené (vyrostly v teplém klimatu), v lednici změknou a zplesniví. Naši pozornost si ale zaslouží celý nákup a jednotlivé položky v něm.

Ovoce a zelenina

Tato kategorie je poměrně pestrá a nabízí mnoho možností skladování. Hned v úvodu je ale dobré si říct, že zeleninu ani ovoce není dobré před skladováním omývat. Tuto očistu bychom měli nechat až na okamžik před samotným zpracováním nebo konzumací. Chlad vyžadují jablka, hrušky, hroznové víno, jahody, borůvky, maliny, listová či košťálová zelenina a kořenová zelenina, jako je například mrkev. Ideální jsou dolní police lednice. Pokojovou teplotu ocení rajčata, papriky, okurky, lilek a exotické ovoce (melouny, banány, mango atd.). Po suchu a tmě ve spíži či sklepě volají cibule, česnek a brambory. Pokud se rozhodneme ovoce a zeleninu zamrazit, je vhodné je před uložením krátce povařit a využít do 10 až 12 měsíců.

Vejce

Mezi nejčastější chyby při skladování vajec patří jejich umístění do dveří lednice. Při častém otevírání a zavírání teplota kolem vajec kolísá, a to jim nedělá dobře. Vhodná je teplota kolem 5 až 8 °C a horní police v lednici.

Mléčné výrobky

Výkyvy teplot nesvědčí ani mléku, máslu, jogurtu, sýrům, smetanám a dalším mléčným výrobkům. Dobré je, umístit je do středu lednice. V případě, že si uděláme zásoby másla a zamrazíme ho, nemělo by být skladováno více jak 6 měsíců. Počítat musíme také s tím, že po vyjmutí a rozmrazení může tento produkt změnit svoji barvu a strukturu.

Maso

Čerstvé maso musí být skladováno na nejchladnějším místě v lednici, a to ideálně do 4 °C. Mleté maso a ryby vyžadují teplotu ještě nižší, a to přibližně 2–0 °C. V lednici čerstvé maso vydrží až 3 dny. V mrazáku ho lze uskladnit v rámci měsíců: mořské plody a mořské ryby – 12 měsíců, libové maso a drůbež – 8 až 10 měsíců, vnitřnosti a sladkovodní ryby – 3 měsíce, tučnější maso – 2 měsíce, mleté maso – 2 měsíce.

Uzeniny

Šunka, slanina, párky a další čerstvé uzeniny patří zabalené do lednice do 5 °C. Po otevření obalu nebo nákupu by mělo dojít ke spotřebě nejpozději do dvou dnů. V mrazáku přežijí 1 až 2 měsíce.

Pečivo

Chleba, rohlíky, veky atd. do lednice nepatří, protože přítomná vlhkost pečivu nedělá dobře a tvrdne. Nejlépe se mu daří v bavlněných pytlích či utěrkách na tmavém místě. Pokud pečivo ukládáme do mrazáku, vložíme ho do mikrotenového sáčku. Zde by pak nemělo ležet déle než 3 až 6 měsíců.

Suché potraviny

Rýži, mouku, luštěniny, cukr a podobně přesypeme do kvalitních skleněných, porcelánových či plastových (nezávadný plast) nádob, kde se k nim nedostanou neoblíbení škůdci. Neprodyšné plastové sáčky vhodné nejsou, protože takto uskladněné suché potraviny by mohly zplesnivět.

Dva důležité pojmy

  • Datum použitelnosti – spotřebujte do …, po uvedeném datu použitelnosti jsou potraviny považovány za nevhodné ke konzumaci, jsou prošlé
  • Datum minimální trvanlivosti – minimální trvanlivost do …, v tomto případě lze potraviny konzumovat i po tomto datu, je ale možné, že výrobek ztratí svoji chuť, vůni nebo strukturu  

Několik dobrých rad a tipů na závěr

  • Popisovat – vše, co uskladňujete v neoriginálních obalech si popište (datum, co sáček či sklenice obsahuje atd.)
  • Zamrazovat menší kusy – ať již se rozhodnete zmrazit maso či pečivo, rozdělte tyto potraviny na menší porce do igelitových sáčků, abyste mohli vždy vytáhnout a rozmrazit jen potřebnou část
  • Maximálně jeden rok v mrazáku – myslete na to, že po překročení doby vhodné pro uskladnění v mrazáku potraviny ztrácí svoji chuť, vůni i strukturu
  • Dveře lednice – zde je vhodné uskladňovat džusy, minerálky, sodovky, víno, pivo, dresinky, otevřené marmelády či pomazánky atd.

Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.