Příprava domácího čaje

Čaj je nápoj, který se nikdy neomrzí. Čaj náramně chutná, zažene žízeň, léčí, povzbudí, v zimních dnech zahřeje a v létě naopak dokáže osvěžit. Pokud se vám už omrzely kupované čaje, které chutnají nevýrazně, mdle a navíc nevíte, co vše (mnohdy) tajemné směsi obsahují. Nebojte se uvařit si domácí čaj, protože jeho příprava je jednodušší, než si možná myslíte.

Příprava domácího čaje

 

Domácí ovocný čaj

Čajíček připravený z ovoce, které máte nejraději, potěší nejen dospělé, ale především děti. Abyste se mohli do přípravy pustit, potřebujete svoje oblíbené ovoce. Jablka hrušky, pomeranče, mandarinky, meruňky, jahody, či borůvky (a další) řádně omyjte, zbavte jadérek i semínek a větší ovoce nakrájejte na kostičky stejné velikosti (nejlépe s hranou 0,5 centimetru).

Tip: Jablka a hrušky pro lepší chuť a prospěšnější účinky neloupejte. U citrusových plodů kůru naopak důkladně odstraňte, aby výsledný čaj nebyl hořký.

Nakrájené a očištěné ovoce nechte usušit v sušičce na ovoce. Pokud tento přístroj nevlastníte, použijte plech a troubu zapnutou na nejnižší stupeň. Po usušení nechte ovoce nadýchnout a opět do sebe vtáhnout trochu vlhkosti, a ještě jednou vložte krátce do trouby nebo sušičky. Usušené ovoce můžete skladovat buď podle druhů nebo si připravit svoje oblíbené kombinace.

Poté stačí nasypat směs do hrnečku a zalít horkou vodou.

Tip: Ovocné čaje můžete doplnit bylinkami a obohatit tak výbornou chuť o léčivé účinky. Pro slazení čajů používejte med.

Vánoční tip: Připravit si můžete i čaje plné vánočního aroma. Ke směsím z jablka, hrušek či pomeranče přidejte koření, jako jsou skořice nebo hřebíček.

Domácí zázvorový čaj

Zázvorový čaj je téměř doslova elixírem zdraví, protože zázvor působí protizánětlivě, posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol a pomáhá redukovat váhu. Pití zázvorového čaje vám pomůže při nevolnostech či migréně a využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce.

Zázvorový kořen můžete nastrouhat na hrubém struhadle či nakrájet na několik plátků. Zázvor s vodou přiveďte k varu a nechtě několik minut povařit (10–15 minut). Zejména děti, ale i dospělé, může štiplavá chuť zázvoru odradit. Pro zjemnění, oslazení a provonění použijte čerstvou citronovou šťávu a med.

Reklama

Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.