Slané i sladké hvězdy pečeme bez lepku. Jsme Vitacelia.sk | Žádná minimální objednávka a dovoz i do ČR

Příprava na Velikonoce

S příchodem astronomického jara je čas na to vyhlížet Velikonoce a připravit na ně i naše domovy. Každý z nás chce mít doma bezesporu kousek jara a velikonoční výzdoby. Otevřme dveře a okna ptáčkům, kuřátkům, zajíčkům, ovečkám i pestrobarevným květinám. Nesmíme zapomenout ani na chutné velikonoční pokrmy, které k Velikonocům patří.

Příprava na Velikonoce

Velikonoce

Velikonoce mají hned několik významů. Jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, kdy se oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Navíc jsou Velikonoce obdobím, kdy vítáme jaro a jsou spojeny s celou řadou lidových tradic. Velmi často si klademe otázku: „Kdy jsou letos Velikonoce?“ A je to pochopitelné, protože Velikonoce nemají pevné datum. Spočítat termín jejich konání je ovšem velice snadné, připadají vždy na první neděli po prvním jarním úplňku.

 

Velikonoce a rok 2021

  • 28. března 2021 – Květná neděle
  • 29. března 2021 – Modré pondělí
  • 30. března 2021 – Žluté úterý
  • 31. března 2021 – Škaredá středa
  • 1. dubna 2021 – Zelený čtvrtek
  • 2. dubna 2021 – Velký pátek
  • 3. dubna 2021 – Bílá sobota
  • 4. dubna 2021 – Velikonoční neděle / Boží hod velikonoční
  • 5. dubna 2021 – Velikonoční pondělí
  • 11. dubna 2021 – Bílá neděle

 

Velikonoční výzdoba

  • Květiny

Oslava svátků jara bez květin? To je opravdu nemyslitelné. Nejjednodušší je koupit si kytice oblíbených jarních květů, jako jsou tulipány, narcisy či frézie a naaranžovat je do vázy či džbánu. Pro slavnostnější a jarnější ráz můžeme přidat větvičku kočiček plnou drobných chundelatých pupenů a vázu ozdobit pestrobarevnou stuhou.

TIP: Místo klasické vázy lze použít i starý deštník, do kterého vložíte igelitový sáček, vsunete květiny a větvičky, ovážete stuhou, naplníte vodou a zavěsíte například na dveře.

  • Dřevěná bednička

Donesli jste si z obchodu dřevěnou bedničku plnou jahod či mandarinek? Po snězení sladkého ovoce malý dřevěný zázrak rozhodně nevyhazujte, protože ho můžete proměnit v jarní truhlík. Nejprve bedničku vyložte silnějším igelitem, který u horního okraje přilepíte lepidlem. Vznikne vám tak prostor, do kterého můžete nasypat zeminu a nemusíte se bát při zalévání protečení. Nyní je čas zasadit jarní osení. Jakmile budete mít krásně zelenou zahrádku, stačí do ní dekorovat barevná vajíčka, kuřátka či zajíčky.

  • Filcové jarní podtácky

Ve výtvarných potřebách nebo v galanterii je k dostání filc mnoha barev i tlouštěk. Kopíte-li si několik archů toho silnějšího, můžete během několika minut vykouzlit celou sadu jarních podtácků. Stačí, když si fixem namalujete na barevný plát jednoduchý motiv květiny nebo vajíčka a vystřehnete ho. Každá květina i vajíčko může mít jinou barvu a váš stůl tak bude hýřit pozitivními barvami.

 

Velikonoční vaření a pečení

  • Velikonoční beránek

K Velikonocům neodmyslitelně patří beránek. I když se může zdát tento velikonoční úkol nepřekonatelný, není tomu tak. Upéct jednoduchého beránka je velmi snadné i rychlé. A pokud se přeci jen nezadaří nebo se vám nebude chtít, můžete si ho koupit v oblíbeném obchodě.

  • vejce – 4 ks
  • cukr krupicový – 270 g
  • cukr vanilkový – 1 sáček
  • prášek do pečiva – 1 sáček
  • máslo – 160 g
  • mouka polohrubá – 350 g
  • mléko – 100 ml

V míse smíchejte vejce s vanilkovým i krupicovým cukrem. Poté postupně vmíchávejte mléko a rozpuštěné máslo. Jako poslední přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše důkladně promíchejte. Těsto vlijte do předem vymazané a moukou vysypané formy na beránka. Pečte přibližně hodinu při 175 °C.

TIP: Aby beránek působil svátečněji, uvažte mu kolem krku červenou mašli.

  • Dortová lízátka ve tvaru vajíček

Mezi aktuální cukrářské trendy patří tzv. dortová lízátka, která jsou pestrá, jednoduchá, rychlá, a navíc při jejich výrobě můžete využít nepovedený dort či zbytky upečeného korpusu.

  • upečený dortový korpus
  • ovocná marmeláda
  • špejle
  • bílá čokoláda nebo bílá cukrářská poleva
  • potravinářské barvivo

Dortový korpus rozdrobte nadrobno, přidejte marmeládu a promíchejte. Z takto vytvořené modelovací hmoty vytvarujte vajíčka, která dáte ztuhnout do lednice. Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu, do které namočíte konec špejle a zapíchnete ji do vajíčka. Takto připravená lízátka namočte do čokolády nebo cukrářské polevy a nechte okapat. Čokoládu nebo cukrářskou polevu můžete obarvit potravinářským barvivem.

TIP: Pokud chcete mít vajíčka opravdu pestrobarevná, dozdobte je těsně před ztuhnutím polevy cukrovým zdobením.

Velikonoční nádivka

Nejen sladké, ale i slané pokrmy patří na velikonoční tabuli. Čestné místo na stole by mělo určitě patřit tradiční velikonoční nádivce. 

  • rohlíky – 5 ks
  • vejce – 4 ks
  • máslo – 20 g
  • koření – sůl, mletý pepř, majoránka, muškátový oříšek
  • prášek do pečiva – ½ lžičky
  • vařené uzené maso
  • mladé kopřivy – hrst
  • mléko

Rohlíky nakrájejte na kolečka, zalijte mlékem a nechte je nasáknout. Mezitím si oddělte žloutky a bílky. Poté z pečiva lehce vymačkejte přebytečné mléko a důkladně promíchejte se žloutky, kořením, práškem do pečiva, vařeným uzeným masem nakrájeným na kousky, rozpuštěným máslem a kopřivami. Nakonec lehce vmíchejte tuhý sníh z bílků. Směs vlijte do vymazaného pekáčku a nechte péct při 200 °C cca půl hodiny dozlatova.

TIP: Velikonoční nádivku můžete před podáváním ozdobit čerstvou petrželkou.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.