E-shop s bezlepkovým pečivem? Jedině Vitacelia.sk | Žádná minimální objednávka a dovoz i do ČR Vitacelia.sk | E-shop s bezlepkovým pečivem

Sezónní potravina: Černý kořen – pomocník při hubnutí i uzdravení

Minulý týden jsme si představili sezónní potraviny pro měsíc únor, mezi kterými se nacházel i černý kořen. I když se nejedná o na první pohled atraktivní zeleninu, rozhodně bychom ho neměli přehlížet, a to nejen pro jeho chuť a všestranné využití ve studené i teplé kuchyni, ale především pro jeho vlastnosti, které oceníme při hubnutí, nechutenství i při problémech s trávením.

Sezónní potravina: Černý kořen – pomocník při hubnutí i uzdravení

Černý kořen – původ a pěstování

Tato kořenová zelenina s dlouhou historií se za účelem kulinářství začala pěstovat v 16. století v jižní Evropě a na Blízkém východu.  Do české kuchyně přicestoval černý kořen ze Španělska a znát ho můžeme i pod názvy hadí mord španělský nebo Scorzonera hispanica. Pokud bychom si tuto zeleninu chtěli vypěstovat na vlastní zahrádce, tak ideální doba pro výsev je právě teď, a to od února do začátku dubna. Využít lze i termín podzimního výsevu, a to srpen. Černému kořenu vyhovuje polostín a nesmí být přemokřený. Při okopávání a sklizni je potřeba dávat velký pozor, protože kořeny jsou velmi křehké.

 

Černý kořen – vzhled a vlastnosti

Černý kořen tvarově připomíná mrkev s černým povrhem. Dužina bílé barvy je křehká a její nasládlá chuť připomíná pastinák. Černý kořen je bohatý na:

  • vlákninu
  • bílkoviny
  • organické kyseliny
  • vitamíny – A, B1, B2, C a E
  • draslík
  • fosfor
  • hořčík
  • vápník
  • železo

Tato zelenina obsahuje pouze 14 kalorií ve 100 gramech, proto je hojně využívána v dietní kuchyni. Nachází se v něm i látka allantoin podporující trávení, činnost žláz s vnitřní sekrecí a léčení ran či inulin vhodný pro diabetiky. Kromě využití v rámci redukčních diet je černý kořen prospěšný při nechutenství, pomůže při obnově správné činnosti trávící soustavy či posílení jater. Je vhodné ho využít i při poruchách enzymatických funkcí a při těžších zánětech slinivky. Dokonce ho lze aplikovat i jako přírodní sedativum, protože působí pozitivně na nervovou soustavu.

 

Černý kořen – recepty

Strouhaná vitamínová bomba aneb Salát z černého kořene

Všichni bezesporu známe salát ze strouhaného jablka a mrkve s kapkou citronu. Dnes si ale připravíme jeho „vytuněnou“ variantu.

  • černý kořen – 2 ks
  • mrkev – 2 ks
  • jablko – 2 ks
  • med – 1 kávová lžička
  • řepkový olej – 1 polévková lžíce
  • sůl a citronová šťáva na dochucení

Mrkev a černý kořen řádně omyjeme a oloupeme. Jablko stačí pouze omýt. Poté vše nastrouháme a vložíme do misky. Salát zalijeme dressingem z řepkového oleje, šťávy z citronu, soli a medu a důkladně promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem jako lehkou svačinu nebo předkrm.

 

Krémová polévka z černého kořene

Poctivá česnečka zahřeje, ale už vás nudí? Krémová brokolicová polévka je plná vitamínů, ale máte chuť vyzkoušet něco nového, ale stejně (nebo více) zdravého? Černý kořen uspokojí nejen milovník salátů, ale i chutných polévek.

  • máslo – 2 polévkové lžíce
  • černý kořen – 2 ks
  • cibule – 1 ks
  • zeleninový vývar – 500 ml
  • smetana na vaření – 200 g
  • sůl
  • bílý pepř

V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém osmahneme cibuli a na kolečka nakrájený černý kořen.  Poté vše zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do měkka. Osolíme, opepříme, rozmixujeme na krém a přidáme smetanu.

 

Smažené prsty z černého kořene

Rybí prsty nebo kuřecí nugetky zná každý. Vyzkoušet můžeme i zdravější, vegetariánskou variantu, kterou zvládne každá hospodyňka.

  • černý kořen
  • zeleninový vývar – 500 ml
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • olej

Černý kořen oloupeme, nakrájíme na 7 cm dlouhé kousky a povaříme v zeleninovém vývaru (popřípadě osolené vodě) do poloměkka. Takto předpřipravený černý kořen obalíme v klasickém trojobalu (mouka, rozšlehané vejce a strouhanka). Smažíme ve fritéze nebo na pánvi v oleji dozlatova. Podáváme s uvařenými brambory nebo bramborovou kaší.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.