Snadný a rychlý recept na dýňovou polévku

Snadný a rychlý recept na dýňovou polévku

Anglosaský lidový svátek Halloween se blíží a všude kolem nás se to hemží dýněmi všech možných tvarů a velikostí.

Nejen zápraží, schodiště, okna, parapety a stoly, ale i obchody, supermarkety a farmářské trhy jsou plné dýní, kterou jsou aktuálně k dostání za velmi příznivé a akční ceny. Tato pestrobarevná plodina ovšem není vhodná pouze ke stylové a oku lahodící dekoraci či vystrašení koledníků. Pokud vás dlabání dýní a vyřezávání hrůzostrašných či vysmátých obličejů naladí i na tematickou večeři, není nic snazšího než se chopit vařečky, obléci si zástěru a pustit se do díla. Navíc, dokážete si představit stylovější podzimní pokrm, který nádherně zahřeje, než je dýňová polévka?

 

Rychlá a snadná dýňová polévka

  • 1 ks dýně
  • 1 ks cibule
  • smetana na vaření
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • pražená dýňová semínka na ozdobu

 

Nejprve se chopte dýně, kterou důkladně omyjte. Po vydlabání, odstranění semínek a oloupání dýni nakrájejte na kostky. Menší, až středně velkou cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nyní máte všechny suroviny připraveny a můžete začít vařit.

V hrnci si rozpusťte máslo a osmahněte cibulku krásně dozlatova. Poté přidejte nakrájenou dýni, kterou lehce osmahnete. Vše zalijte vodou a vařte tak dlouho, dokud nebude dýně měkká (přibližně 20–30 minut).

Nyní si připravte žáruvzdornou podložku a hrnec s uvařenou dýní na chvíli odstavte ze sporáku. Přilijte smetanu na vaření, opatrně zamíchejte a připravte si tyčový mixér, kterým vše rozmixujete do hladka. Polévku okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem dle chuti. Výslednou směs opět krátce povařte. Pokud se vám zdá polévka hustá, můžete přidat trochu vody.

Pokud máte rádi pokrmy nejen chutné, ale i krásné na pohled, můžete dýňovou polévku dozdobit smetanou či upraženými dýňovými semínky. Podávejte s čerstvým pečivem.




Reklama
     
Reklama
Reklama