Tipy na lehká a zdravá jídla v teplých dnech

Tipy na lehká a zdravá jídla v teplých dnech

Teploty stoupají a sluneční paprsky hřejí, co jim síly stačí. Ideální čas na uvelebení se u vody a odpočívání s knihou v ruce. Co si ale dát dobrého k obědu, k večeři či na svačinu? Těžká jídla ve stylu vepřo-knedlo-zelo, svíčková či kachnička se zelím to asi nebudou. Nechte se inspirovat několika tipy na lehká a zdravá jídla.

Salát s avokádem a červeným grepem

  • mix salátů
  • zralé avokádo
  • červený grep
  • zálivka (olivový olej, citronová šťáva a sůl)

Nejprve do mísy vložte mix salátů, který důkladně omyjete. Pokud se vám nechce obíhat obchody a shánět různé druhy salátů, můžete si koupit již předpřipravenou směs. Poté omyjte avokádo, rozkrojte ho na půlky, vyjměte pecku a odstraňte slupku. Nyní stačí avokádo nakrájet na kostičky a přidat do salátu. Grep rozdělte na dílky a připravte si krásné a čisté fragmenty, které též vhodíte do připravené směsi. Celý salát lehce promíchejte a dochuťte zálivkou z olivového oleje, citronové šťávy a soli.

Tip: Pokud chcete salát s avokádem a červeným grepem pozvednout na další úroveň, přidejte čerstvého, lehce osmaženého lososa nebo zrníčka granátového jablka.

 

Studená polévka Gazpacho

Polévka nemusí být pouze horký kuřecí vývar, cibulačka či česnečka. Připravit si můžete i celou řadu studených polévek. K těm nejoblíbenějším bezesporu patří Gazpacho.

  • čerstvá a zralá rajčata
  • paprika
  • salátová okurka
  • česnek
  • cibule
  • červený ocet nebo víno
  • sůl
  • mletý pepř

Krásně vyzrálá rajčata oloupejte, nakrájejte na kostičky a lehce rozmixujte. Očištěnou papriku zbavenou jádřinců, oloupanou salátovou okurku, cibuli a česnek též nakrájejte a vhoďte do mixéru k rajčatům. Nyní mixujte celou směs dohladka. Vzniklou polévku dochuťte solí, pepřem, červeným octem nebo vínem a olivovým olejem. Vše znovu důkladně promixujte a nechte vychladit v ledničce. Podávat můžete s čerstvým pečivem.

 

Melounový fresh

S létem přichází o sezóna melounů. Proč toho nevyužít a neudělat si výborný a osvěžující letní fresh.

  • vodní meloun
  • třtinový nebo klasický cukr
  • citronová šťáva
  • máta

Nejprve si vyhrňte rukávy a pusťte se do melounu. Nakrájejte ho na kostičky a důkladně očistěte od semínek (koupíte-li si bezsemenný, ušetříte si čas a práci). Takto připravené kousky melounu vhoďte do mixéru a přidejte dle chuti cukr, citronovou šťávu a mátu a důkladně rozmixujte. Hotový nápoj nalijte do sklenic, které pro náladu můžete ozdobit pestrobarevnými deštníčky. Chystáte-li fresh pro dospělé strávníky, můžete do mixéru přilít několik panáků vodku.

Tip: Z takto připraveného freshe si můžete vykouzlit i zmrzlinu/nanuky. Stačí, když směs nalijete do speciálních formiček a vložíte na několik hodin do mrazáku.

 




Reklama
     
Reklama
Reklama