8.12.2014

Test brambor z hypermarketůVysvědčení pro brambory: horší dvojka

Test brambor z hypermarketů

Lepší, než jsme čekali. Horší, než bychom si přáli.

Pozitiva: Nechutnaly úplně špatně. Při loupaní jsme nemuseli polovinu z nich vyhodit.

Negativa: Nahnilé, zelené, naklíčené a pořezané hlízy. Ne vždy jsou v sáčku stejné odrůdy.

Pravidla zveřejňování a hodnocení

Bramboráři si pochvalují, že letošní úroda byla velmi dobrá. Brambor se urodilo hodně a v dobré kvalitě. Proč se tedy měsíc po sklizni objevují v obchodech s vadami, příměsí cizích odrůd a někdy i nevalnou chutí?

Dvě minus. Takové vysvědčení vystavil bramborám test MF DNES, do nějž jsme zahrnuli dvanáct vzorků pozdních konzumních brambor varného typu B, které se prodávají nejvíce.

Výsledek je lepší, než jsme po osobních zkušenostech s nákupem brambor v hypermarketech čekali. Ale také horší, než slibovala letošní dobrá úroda.

Úplně bez vad byly jen dva vzorky, všechny ostatní vykazovaly – v menší či větší míře – některou z vad definovaných ve vyhlášce. „Nebylo jich hodně, ale víceméně se opakovaly stejné – mechanicky poškozené, nahnilé, zelené a naklíčené hlízy,“ říká Iva Vrkočová z laboratoře Bureau Veritas, kde brambory posuzovali.

Za vady může i špatné skladování v obchodech

Nejhorší v tomto směru byly brambory značky Fine Food z Makra – téměř 40 procent hlíz bylo zelených a 29 procent naklíčených. „Od nás odešly brambory v pořádku,“ hájí se Roman Chroustovský z firmy Euro Agras, která je na trh dodala. „K zelenání a naklíčení hlíz dochází tehdy, když nejsou uskladněny v chladu a temnu. Pokud necháte vypranou bramboru v teple a na světle, tak za týden zezelená a za čtrnáct dní začne klíčit.“

Že mohly být vady způsobeny špatným skladováním, přiznává i Makro. „Pochybení je skutečně na naší straně, brambory jsme měli po patnácti dnech odstranit z prodeje,“ říká mluvčí řetězce Makro Romana Nýdrle.

„Okamžitě jsme zjednali nápravu a věříme, že se to už nebude opakovat.“ Bramborám totiž nesvědčí nepřetržité osvětlení, kterému jsou v obchodech vystaveny. Zelené a naklíčené hlízy mohou být až nebezpečné, stoupá v nich totiž obsah solaninu, který ve větším množství škodí zdraví.

Třetina vzorků měla další závažnou vadu – nahnilé hlízy. Na druhou stranu ani jedny brambory neobsahovaly takzvané mechanické příměsi v podobě zeminy, drobných kamínků nebo odpadlých klíčků. Do obchodů se totiž dodávají umyté a vytříděné. To má ale i své nevýhody – brambory jsou náchylnější ke kažení a měly by se rychle spotřebovat.

60 procent cizí odrůdy

Prodávané brambory musí být také odrůdově jednotné. Je to důležité, každá odrůda se totiž vaří různě dlouho, a pokud se vám do hrnce dostane směska odrůd, může se stát, že některá brambora bude rozvařená a jiná nedovařená. Výskyt hlíz jiné odrůdy nesmí podle vyhlášky překročit dvě procenta. Podle potravinářské inspekce bývá tento požadavek často porušován.

V testu ho nedodržely dva vzorky. Ukázaly to analýzy Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. Brambory z Lidlu, které mimochodem chutnaly nejlépe ze všech, obsahovaly dokonce dvě třetiny hlíz jiné než deklarované odrůdy Marabel.

„Jediná možnost je, že se na stejném poli vloni i předloni pěstovaly brambory jiné odrůdy. Dvakrát po sobě byla velmi mírná zima, mohlo se tedy stát, že hlízy, které zůstaly v půdě, dostatečně nevymrzly a objevily se v nepatrném množství v letošní sklizni,“ tlumočila vysvětlení dodavatele mluvčí sítě Lidl Jitka Vrbová.

Ať už se cizí odrůdy dostaly do jednoho sáčku jakkoliv, nic to nemění na věci, že inspekce považuje prodej „směsek“ za klamání spotřebitele a uděluje za něj velmi citelné pokuty.

Odpadu méně, než jsme čekali

Znáte to, přinesete si z obchodu sáček brambor a polovina z něj skončí v koši. Nechali jsme tedy v laboratoři zvážit množství odpadu z loupání.

Brambory loupali tak, jak by to udělala většina lidí doma – naklíčené a nahnilé části odstranili, zelenou vrstvu slupek oloupali, i když by správně měli vyhodit celé hlízy.

Výsledek nebyl tak hrozný, jak jsme čekali. Pohyboval se mezi deseti a osmnácti procenty. Pozitivní je, že nás obchodníci nešidí. Všechny vzorky dodržely hmotnost uváděnou na obalech.

Lépe chutnaly vařené ve slupce

Určité nedostatky tu byly, ale celkově to nebyl žádný velký průšvih. Tak charakterizovali chuť vařených brambor odborníci, kteří je hodnotili. Zajímavé je, že někdy chutnaly lépe brambory vařené ve slupce než ty, které jsme uvařili oloupané. A někdy to bylo naopak.

Jak je vybírat?

Typ brambor volte podle toho, co chcete vařit. Pokud se chystáte na bramborový salát, sáhněte po bramborách varného typu A. Mají velmi pevnou dužninu, která se nerozváří. Dobré z nich budou i brambory „na loupačku“, ale když z nich připravíte kaši, bude připomínat lepidlo. Na kaši, stejně tak i na bramboráky nebo bramborové placky, vyberte varný typ C s větším množstvím škrobu. „Béčka“ jsou univerzální, hodí se jako příloha, do guláše, na pečení... Pokud kupujete brambory na váhu, vybírejte si hlízy stejné velikosti. V každém případě se vyhněte bramborám zeleným, naklíčeným nebo nahnilým. Pokud si je přinesete v sáčku domů, hned je vyhoďte.

Jak je vařit?

Nejlepší chuť mají brambory připravené v páře. Pokud je vaříte ve vodě, nedávejte je do studené, nýbrž do horké vody. A nespěchejte na ně. Vařit by se měly pomalu, táhlým varem za nižší teploty. Na přípravu kaše je brambory třeba oloupat, jinak je lepší vařit je ve slupce. Všechny chuťové látky zůstanou uvnitř a nevylouhují se do vody. Rozhodně zapomeňte na mikrovlnku. Brambory sice uvaří rekordně rychle, ale také je parádně vysuší.

Jak je skladovat?

Kupovat si brambory na uskladnění má smysl jen tehdy, pokud máte tmavý a chladný sklep. Skladovací podmínky mají totiž na kvalitu brambor zásadní vliv. Pokud nejsou uchovávány při teplotě kolem pěti stupňů Celsia, 90procentní vlhkosti a v temnotě, začnou rychle klíčit a zelenat.

Stáhni v PDF

Výrobky, které uspěly v testu

Tesco odrůda Krone

Výrobce: Brop SenožatyKoupeno: Tesco

cena za 1 kg 18 Kč
cena za balení 54,90 Kč/3 kg
Známka za chuť 2
Odpad z loupání 12 %

Běžná cena 18

Co zjistil test

nízký výskyt vad
typická vůně
dobrá chuť

tenká slupka se při loupání trhá

Hodnocení

Analýzy
Brambory jsou odrůdově jednotné, pravost odrůdy nebyla testována. Výskyt vad je poměrně nízký – 3,8 procent nahnilých hlíz (viz vady).

Degustace
Uvařené brambory jsou polopevné, středně moučnaté, netmavnou, tenká slupka se při loupání trhá. Vůně je typická a chuť dobrá. Lépe chutnají brambory vařené ve slupce než oloupané.

Známka testu 1,7

Česká farma odrůda Dali

Výrobce: Euro Agras Havl. BrodKoupeno: Billa

cena za 1 kg 12,50 Kč
cena za balení 24,90 Kč/2 kg
Známka za chuť 2
Odpad z loupání 11 %

Běžná cena 12,50

Co zjistil test

brambory jsou odrůdově jednotné
nízký výskyt vad
typická vůně
dobrá chuť

po uvaření tmavnou

Hodnocení

Analýzy
Brambory jsou odrůdově jednotné a všechny v balení odpovídaly deklarované odrůdě. Výskyt vad je poměrně nízký – mechanicky poškozených bylo 4,6 procenta hlíz.

Degustace
Uvařené brambory jsou polopevné, středně moučnaté, po uvaření tmavnou. Mají typickou bramborovou vůni, jejich chuť je dobrá, ale poněkud málo výrazná.

Známka testu 1,7

Bramko odrůda Agata

Výrobce: Bramko CZ SemiceKoupeno: INTERSPAR

cena za 1 kg 12,50 Kč
cena za balení 24,90 Kč/2 kg
Známka za chuť 2
Odpad z loupání 14 %

Běžná cena 12,50

Co zjistil test

brambory jsou odrůdově jednotné
nízký výskyt vad

slabá vůně
nevýrazná chuť

Hodnocení

Analýzy
Brambory jsou odrůdově jednotné, pravost odrůdy ale nebyla testována. Výskyt vad je nízký: 4,3 procenta hlíz je pořezaných.

Degustace
Brambory mají tenkou červenou slupku, jsou středně moučnaté, netmavnou, ale rozpadají se. Vůně slabá, chuť nevýrazná, jakoby spařená. Uvařené bez slupky chutnají lépe. Velké rozdíly v hodnocení.

Známka testu 1,8

Bramko odrůda Mozart

Výrobce: Bramko CZ SemiceKoupeno: INTERSPAR

cena za 1 kg 12,50 Kč
cena za balení 24,90 Kč/2 kg
Známka za chuť 3,7
Odpad z loupání 10 %

Běžná cena 12,50

Co zjistil test

brambory jsou odrůdově jednotné
nulový výskyt vad

vůně netypická
chuť nedobrá

Hodnocení

Analýzy
Brambory jsou odrůdově jednotné a odpovídají deklarované odrůdě. Testovaný vzorek neměl žádné vady.

Degustace
Konzistence je po uvaření drobivá, na povrchu polotuhá, uvnitř rozvařená. Vůně netypická, nasládlá, chuť nedobrá, s nahořklou pachutí. Trochu lépe chutnají brambory vařené bez slupky. Známka za chuť je nejhorší ze všech.

Známka testu 1,9

Bramko odrůda Marabel

Výrobce: Bramko CZ SemiceKoupeno: Globus

cena za 1 kg 10 Kč
cena za balení 29,90 Kč/3 kg
Známka za chuť 3,5
Odpad z loupání 16 %

Běžná cena 10

Co zjistil test

brambory jsou odrůdově jednotné
nulový výskyt vad

vůně netypická
chuť nedobrá

Hodnocení

Analýzy
Brambory jsou odrůdově jednotné a odpovídají deklarované odrůdě. Testovaný vzorek neměl žádné vady.

Degustace
Uvařené brambory jsou slabě až středně moučnaté, ale nerozváří se a netmavnou. Vůně je netypická, nasládlá, chuť nedobrá, trochu „zavání“ starobou. Chuťově se příliš neliší brambory vařené ve slupce a oloupané.

Známka testu 2,2

Konz. brambory z Vysočiny (Dali)

Výrobce: Euro Agras Havl. BrodKoupeno: Albert

cena za 1 kg 12,50 Kč
cena za balení 24,90 Kč/2 kg
Známka za chuť 1,9
Odpad z loupání 15 %

Běžná cena 12,50

Co zjistil test

brambory jsou odrůdově jednotné
dobrá chuť

vyšší výskyt vad

Hodnocení

Analýzy
Brambory jsou odrůdově jednotné a odpovídají deklarované odrůdě. Více vad, než je přípustné (18,1 procenta zelených hlíz).

Degustace
Po uvaření polopevné, slabě moučnaté, nerozváří se, netmavnou. Vůně typická, chuť dobrá, s lehkou nahořklou pachutí. Brambory vařené ve slupce a oloupané chutnají stejně, v chuti není výrazný rozdíl.

Známka testu 2,3

Parmentine odrůda Agata

Výrobce: Parmentine F. Ch.Koupeno: Kaufland

cena za 1 kg 16 Kč
cena za balení 39,90 Kč/2,5 kg
Známka za chuť 3
Odpad z loupání 14 %

Běžná cena 16

Co zjistil test

brambory jsou odrůdově jednotné
nízký výskyt vad

mají tendenci se rozvařit
půměrná chuť
nevýrazná vůně

Hodnocení

Analýzy
Jsou odrůdově jednotné, pravost odrůdy ale nebyla testována. Výskyt vad není vysoký (3,8 procenta zelených hlíz).

Degustace
Jsou to spíš brambory varného typu C – na kaši. Mají tendenci se rozvařit, jsou středně moučnaté, škrobnaté. Vůně je typická, ale nevýrazná, chuť jen průměrná, podstatně lépe chutnají brambory se slupkou než oloupané.

Známka testu 2,4

Stáhni v PDF

Další testy z kategorie Potraviny

Test DNES: Dětské svačinky
11.10.2016

Test DNES: Dětské svačinky

Žádná zdravá svačinka. Až na výjimky to jsou pouhé pamlsky. Všechny mají vysokou energetickou hodnotu, málo bílkovin, zato hodně tuků a cukrů. Rozhodně je nelze doporučit jako „to nejlepší, co si dát mezi jídly“.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Bílé jogurty
13.9.2016

Test DNES: Bílé jogurty

Jogurty byly většinou kvalitní. Obsahovaly dostatek vápníku i bílkovin, ve třech ze 14 vzorků však bylo málo potřebných bakteriíZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Grilovací omáčky
31.8.2016

Test DNES: Grilovací omáčky

Barbecue omáčky jsou průmyslový produkt se všemi svými klady i zápory. Jsou rychle po ruce, ale také plné složek, které bychom si do nich doma rozhodně nedali.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Reklama
     

Nejčtenější testy

Test DNES: Máslo

Test DNES: MásloPozitiva: Výrobci másla nešidí přídavkem vody nebo rostlinných tuků. Nenašli jsme v nich ž... Celý test

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkách

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkáchČistá, neplesnivá jablka a až na jednu výjimku žádný přidaný cukr. Kapsičky vypadají jako ideální př... Celý test

Test pánských antiperspirantů

Test pánských antiperspirantůPozitiva: Všechny pánské antiperspiranty alespoň trochu bránily pocení. Neplatí nejdražší = nejúčinn... Celý test

Test DNES: Horká čokoláda

Test DNES: Horká čokoládaHorké čokolády prodávané v Česku by si na řadě míst zasloužily změnit název. Jako čokoláda chutná je... Celý test

Hladké mouky

Hladké moukyMožná se vám velikonoční mazanec nepovede tak, jak byste si přáli, a možná budete nadávat, že špatná... Celý test

Reklama
Reklama