31.8.2016

Test DNES: Grilovací omáčky

Test DNES: Grilovací omáčky

Barbecue omáčky jsou průmyslový produkt se všemi svými klady i zápory. Jsou rychle po ruce, ale také plné složek, které bychom si do nich doma rozhodně nedali.

Pravidla zveřejňování a hodnocení

Mezi sladkosti by je asi nikdo nezařadil, přesto obsahují docela slušnou nálož cukru. V barbecue omáčkách, které se podávají ke grilovanému masu, je více cukru než ve zmrzlinách. Potvrdily to analýzy 12 vzorků, které pro MF DNES zpracoval Státní veterinární ústav v Praze.

U produktu, který patří mezi slané pochutiny, to docela překvapí. Stačí se však podívat na složení uvedené na obalech. U všech vzorků najdete cukr na předních místech – to znamená, že je ho ze všech složek nejvíc. Kromě cukru jsou tu i další sladidla – melasa, glukózo-fruktózový sirup, dextróza...

Kouřová chuť bez kouře

Druhé překvapení je přídavek kouřových aromat ve většině omáček. Lehká uzená chuť sice k barbecue omáčkám patří, ale měla by ji zajistit mletá zauzená paprika nebo opečená cibule.

Když ponecháme stranou, že je trochu nelogické přidávat další silnou uzenou chuť k masu, které ji získá přirozeně grilováním, kouřová aromata jsou hodně diskutovanou přísadou. Nejsou totiž úplně bez rizika, mohou obsahovat takzvané polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), z nichž některé mají rakovinotvorné účinky. Právě proto je jejich používání přísně regulováno a obsah PAU nesmí překročit povolený limit. Je pravda, že použití umělé uzené příchutě je považováno za méně škodlivé než tradiční uzení nebo grilování nad ohněm.

Sladká, pálivá, uzená...

Výrazná umělá kouřová chuť a přílišná sladkost byly nejčastějšími „prohřešky“, které porotci omáčkám vyčítali. U některých vzorků vadila také syntetická pachuť nebo přílišná pálivost – třebaže jsme vybírali omáčky, které nebyly označeny jako pikantní. Celkově kupované omáčky porotcům příliš nechutnaly a všichni se shodli na tom, že nejlepší je udělat si doma vlastní omáčku a ochutit ji podle svých představ.

S xanthanem a adipanem

Na přípravu barbecue omáčky neexistuje jeden shodný recept, některé se hodně liší v surovinách i způsobu přípravy, ale základem jsou vždy rajčata a cibule, k dochucení ocet, sůl a koření.

Ve složení testovaných produktů však najdeme i složky, které bychom si do omáčky doma nedali. Jsou to především zahušťovadla, vět- šinou ve formě modifikovaných škrobů, ale také různých přírodních a syntetických potravinářských gum, jako je xanthan nebo acetylovaný zesíťovaný adipan škrobu.

Průmyslová výroba pochopitelně používá přípravky, které prodlužují trvanlivost nebo podporují stabilitu barvy.

Třetina vzorků v testu obsahovala chemické konzervační látky. Není bez zajímavosti, že ve stejném testu v Německu se konzervanty neobjevily ani v jednom vzorku.

Grilovací omáčky se totiž obejdou i bez nich, dostatečnou trvanlivost jim zajistí tepelná úprava, kterou při výrobě procházejí – sterilizace nebo pasterizace.

V plastu, nebo ve skle?

Grilovací omáčky se podobně jako kečupy prodávají buď ve skleněných, nebo plastových obalech. V praxi jsme si ověřili, že každý typ obalu má své výhody a nevýhody. Z plastových lahví se omáčka lépe dávkuje, nehrozí tolik, že vám na talíř vyletí dvakrát tolik, než jste chtěli. Ve skleněných – pokud nemají úzké hrdlo – zase nezůstává tolik nevyužitého zbytku, který za žádnou cenu nedostanete ven.

Spotřebujte urychleně

Co s nespotřebovanou omáčkou? Jak dlouho vydrží v lednici po otevření? Každý, kdo používá kupované grilovací omáčky, řeší občas tento problém. Ne všechny obaly dávají jasnou odpověď na tyto otázky. Informaci, dokdy otevřený výrobek spotřebovat, jsme nenašli u pěti vzorků. Pokyn „Spotřebujte urychleně“ moc nepomůže.

I když podle předpisů není nutné uvádět výrobce – místo něj může být distributor nebo prodávající, přesto rozdáváme minusové body, když se z obalu nedozvíme, kdo a kde omáčku vyrobil. Spotřebitelé mají jistě na tuto informaci právo.

Nejlevnější je nejhorší

Nejlépe v testu dopadly se shodnou známkou Hellmann’s Steak Sauce, pod níž je podepsána společnost Unilever, a omáčka Simply M&S Barbecue sauce rich, sweet & smokey vyrobená ve Velké Británii.

Na posledním místě skončila Benita Barbecue Sauce neznámého českého výrobce z Kauflandu. Byla nejlevnější ze všech – stála pět korun v přepočtu na 100 gramů.

Výrobky, které uspěly v testu

Hellmann’s Steak Sauce

Výrobce: neuveden (Unilever)Koupeno: Tesco

Cena za 100 g: 15 Kč

Složení: voda, rajčatová pasta, cukr, ocet, glukózo-fruktózový sirup, zelenina (cibule, opečená cibule, sušená cibule), sůl, modifikovaný kukuřičný škrob, koření (pepř černý, chilli), semena rajčat, aroma

Běžná cena 41,90

Co zjistil test

Hodnocení

Má příjemnou rajčatopepřovou vůni, hustší konzistenci s výraznými kousky zeleniny a koření. Chuť je poměrně přirozená, rajčatová, příjemně pálivá (možná až moc), hodně pepřová. Ocení ji ti, kteří nemají rádi zauzenou chuť. Obsah cukrů není vysoký, zato obsah soli patří k nejvyšším. Složení se omezuje jen na základní suroviny a neobsahuje ani kouřové aroma. Má „nectnosti“ skleněných lahví: špatně se dávkuje přesné množství, ale zato v ní nezůstávají žádné nevyužité zbytky. Informace na obale jsou kompletní, chybí jen výrobce (nepovinné).

Známka testu 2,3

Simply M&S Barbecue sauce

Výrobce: Made in U.KKoupeno: Marks & Spencer

Cena za 100 g: 13 Kč

Složení: voda, cukr, rajčatová pasta 10 %, lihový ocet, glukózo-fruktózový sirup, kukuřičný škrob, černá melasa, barvivo: jedn. karamel, sůl, sušená cibule, uzené aroma, mletá uzená paprika, mletý černý pepř, konzervant E202 (sorban draselný)

Běžná cena 64

Co zjistil test

Hodnocení

Grilovací omáčka avizuje uzené aroma už v názvu (rich, sweet & smokey) a skutečně po kouři voní i chutná. Na rozdíl od jiných vzorků ale jen lehce. Také konzistence je poměrně dobrá, i když zahuštěná škrobem. Chuť je hodně sladká, jemně pikantní, nejvíce připomíná autentickou chuť barbecue omáček připravených z rajčat a uzené papriky. Minusem je, že obsahuje konzervanty a vysoké množství cukrů, obsah soli je naopak ve srovnání s ostatními omáčkami velmi nízký.

Známka testu 2,3

Další testy z kategorie Potraviny

Test DNES: Dětské svačinky
11.10.2016

Test DNES: Dětské svačinky

Žádná zdravá svačinka. Až na výjimky to jsou pouhé pamlsky. Všechny mají vysokou energetickou hodnotu, málo bílkovin, zato hodně tuků a cukrů. Rozhodně je nelze doporučit jako „to nejlepší, co si dát mezi jídly“.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Bílé jogurty
13.9.2016

Test DNES: Bílé jogurty

Jogurty byly většinou kvalitní. Obsahovaly dostatek vápníku i bílkovin, ve třech ze 14 vzorků však bylo málo potřebných bakteriíZOBRAZIT VÝSLEDKY

Test DNES: Grilovací omáčky
31.8.2016

Test DNES: Grilovací omáčky

Barbecue omáčky jsou průmyslový produkt se všemi svými klady i zápory. Jsou rychle po ruce, ale také plné složek, které bychom si do nich doma rozhodně nedali.ZOBRAZIT VÝSLEDKY

Reklama
     

Nejčtenější testy

Test DNES: Máslo

Test DNES: MásloPozitiva: Výrobci másla nešidí přídavkem vody nebo rostlinných tuků. Nenašli jsme v nich ž... Celý test

Test DNES: Reflexní pásky

Test DNES: Reflexní páskyRozsvícený mobil ani bílé triko vám život na noční silnici určitě nezachrání. Raději si nakupte pořá... Celý test

Test pánských antiperspirantů

Test pánských antiperspirantůPozitiva: Všechny pánské antiperspiranty alespoň trochu bránily pocení. Neplatí nejdražší = nejúčinn... Celý test

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkách

Test DNES: Přesnídávky v kapsičkáchČistá, neplesnivá jablka a až na jednu výjimku žádný přidaný cukr. Kapsičky vypadají jako ideální př... Celý test

Test DNES: Toaletní papír

Test DNES: Toaletní papírPozitiva: žádný z papírů v testu vyloženě nepropadl. Dobré výrobky jde koupit i za málo peněz. Negat... Celý test

Reklama
Reklama