Reklama Hebe.com I 5 Must-Have dermokosmetických produktů s - 30% slevou I Magazín AC

Test DNES: Bílé jogurty

Jogurty byly většinou kvalitní. Obsahovaly dostatek vápníku i bílkovin, ve třech ze 14 vzorků však bylo málo potřebných bakterií

Dáváte do košíku pokaždé stejný bílý jogurt, nebo stojíte bezradně u regálů, kde jsou jich na výběr desítky? Test 14 bílých jogurtů s obsahem tuku tři až deset procent ukázal, že neuděláte velikou chybu, ať sáhnete po kterémkoliv. Alespoň co se chuti i ceny týče. Uspět v testu totiž dokázaly jogurty, jejichž 100 gramů stojí tři koruny stejně jako ty, které jsou čtyřikrát dražší. Horší už je to z hlediska množství zdraví prospěšných jogurtových kultur. Tam už se vyplatí vybírat.

Naprostá většina vzorků chutnala odborníkům zastoupených v senzorické porotě velmi dobře, tedy na známky 1,5 až 2,4. Takto dobré známky vycházejí při degustaci vzorků v testech MF DNES zřídkakdy.

„Všechny jogurty kromě jednoho mi chutnaly. Viděla jsem mezi nimi malé rozdíly. Záleželo na tom, zda pocházely ze zahuštěné suroviny, nebo ne, zda zrály v tanku, nebo v obalu, ale všechny byly přiměřené danému výrobku chutí, vůní i konzistencí,“ uvedla Irena Němečková z Výzkumného ústavu mlékárenského. Podobně se vyjadřovali i další členové poroty.

Některé vzorky byly podle nich kyselejší než ostatní, jiné řidší, v ně- kterých se uvolňovala syrovátka (trocha uvolněné syrovátky není chybou, pozn. red) a v jiných ne, ale kromě občasných hrudek drhnoucích na jazyku jim nešlo výrazněji nic vytknout. Až na jogurt z Krasolesí z prodejny Sklizeno. Ten porotci označili jako chuťově prázdný a nejhorší ze všech.

Výrobce, Mlékárna Krasolesí, se jejich verdiktu brání. „Senzorické hodnocení je subjektivní. Náš jogurt neobsahuje zahušťovadla jako například sušené mléko, které se ve většině jogurtů na trhu objevuje. My jsme s konzistencí a chutí tohoto produktu spokojeni,“ uvedl David Kolman z mlékárny s tím, že se však pokusí dosledovat, zda během výroby nedošlo u tohoto konkrétního výrobku k něčemu mimořádnému. „Také nemůžeme ručit za způsob a podmínky skladování v místě nákupu, což může mít vliv na konzistenci a chuťové vlastnosti,“ dodal.

Ačkoliv v chuti obstály jogurty dobře, v hlavním technologickém parametru – počtu živých jogurtových kultur, jež jsou tvořeny dvě- ma druhy bakterií Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus – tři jogurty propadly, a tedy dostaly v této kategorii pětku. Podle vyhlášky pro mléko a mléčné výrobky totiž musí jogurt podle definice obsahovat minimálně deset milionů těchto bakterií na jeden gram výrobku. Pokud je nemá, jogurtem se nazývat nemůže.

Většina jogurtů povinnost splnila a dva vzorky, Milko a Hollandia, dokonce obsahovaly v poslední den spotřeby přes miliardu živých kultur, tedy o dva řády více. Zott Natura jich však měl jen necelých pět milionů, jogurt finského typu Moravia přes dva miliony a výrobek z Krasolesí pouze necelých sedm tisíc, tedy o čtyři řády méně, než je nutné.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) taková provinění trestá. „Nižší obsah prosymbiotických mikroorganismů by byl posuzován jako nesplnění jakostních požadavků stanovených ve vyhlášce. Za jakostní prohřešek se může sankce vyšplhat do 10 milionů korun,“ uvedl Radoslav Pospíchal z tiskového oddělení SZPI.

Konkrétní výši pokuty však podle něj ovlivňuje řada věcí, které inspekce před jejím udělením zkoumá. Například to, kolik nevyhovují- cích výrobků se objevilo na trhu či zda se výrobce či prodejce v minulosti podobného provinění dopustili. V tomto případě by podle Pospíchala dosahovala případná pokuta patrně spíš jen desetitisícové či statisícové výše.

Krasolesí a Moravia Lacto zváží změnu výroby

Výrobce výsledek testu zaskočil. Producent polského jogurtu Zott Natura podle svého vyjádření provádí v továrně v Opole každý měsíc náhodné kontroly a navíc ročně posílá své výrobky do nezávislé akreditované laboratoře, jež našla v jogurtech v poslední den spotřeby 100 milionů živých jogurtových kultur na jeden gram. „Je pro nás tedy překvapením, že podle vašeho testu je obsah nižší než 10 milionů,“ uvedl šéf kvality Zott Rudolf Kaiser s tím, že výsledky závisí na použité analytické metodě či dalších faktorech, jako je kultivační médium, teplota a čas zrání či typ použitých jogurtových kultur. Jan Pivoňka z akreditované laboratoře Eurofins, která analýzy pro MF DNES prováděla, to však odmítá. „Byla použita zcela stejná norma ISO 7889. Nevidím důvod k tomu, aby dosahovali jiných výsledků,“ řekl.

Mlékárna Krasolesí přistoupila k výsledkům konstruktivně. „Nedostatečný obsah živých mikroorganismů nás nemile překvapuje a musíme jej ověřit vlastním laboratorním testem. Pokud se tato skutečnost prokáže, pak bude nutné přistoupit k úpravě technologického procesu výroby,“ řekl David Kolman s tím, že výrobek patří k nejprodávanějším produktům firmy.

Úpravu výroby zváží i Moravia Lacto, podle níž však muselo jít o ojedinělý případ. „Můžeme například upravit dávkování bakteriálních kultur do mléka nebo technologický proces, teplotu nebo dobu fermentace,“ uvedl Petr Tichovský, vedoucí inovací, technologií a řízení kvality.

Nízký obsah laktózy

Podle Jiřího Kopáčka z Českomoravského svazu mlékárenského, který seděl v degustační porotě, je škoda, že jogurt Moravia v počtu bakterií pochybil. „Senzoricky byl výtečný a jeho bonusem je to, že se jako výrobek s nízkým obsahem laktózy hodí pro spotřebitele, kteří trpí laktózovou intolerancí,“ uvedl. Podle expertů na mléčné výrobky by přitom stačilo, aby produkt změnil název třeba na kysané mléko, zákys, kefír či podmáslí a může být na trhu úspěšný, protože takových výrobků je málo. Mlékárna však o něčem takovém nepřemýšlí. „Obchodní název výrobku vychází z marketingového konceptu našeho podniku. O změnách neuvažujeme,“ uvedl Tichovský.

Výrobky, které uspěly v testu

Milko Řecký jogurt bílý

Milko Řecký jogurt bílý

Výrobce:
Polab. mlékárny
Koupeno:
Billa

Cena za 100 g: 12,10 Kč

Složení: mléko, smetana, jogurtová kultura s Bifidobacterium BB-12
Co zjistil test: vápník: 111 mg/100 g, bílkoviny: 8,2 %, tuk: 5,8 %, tukuprostá sušina: 13,3 %, živé jogurtové bakterie: 1,2 mld.

Běžná cena 16,90

Co zjistil test

Hodnocení

Čistý, hustý, vynikající jogurt, vhodný pro ty, kteří nemají rádi kyselé jogurty. Aroma je méně intenzivní. Konzistence odpovídá řeckému jogurtu – je hutná, lžíce v něm stojí, syrovátka se neuvolňuje. Textura je příjemně hladká a na jazyku vytváří jemný dojem.
Obal: Víčko na plastové vaničce podobné termixu se otevírá snadno.

1,5 Známka testu

Hollandia Selský jogurt bílý

Hollandia Selský jogurt bílý

Výrobce:
Hollandia K.V.
Koupeno:
Albert

Cena za 100 g: 4,60 Kč

Složení: mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, kultura Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus
Co zjistil test: vápník: 126 mg/100 g, bílkoviny: 3,8 %, tuk: 3,9 % tukuprostá sušina: 8,8 %, živé jog. bakterie: 1,5 mld

Běžná cena 22,90

Co zjistil test

Hodnocení

Jogurt zrající v kelímku měl příjemně hustou lámavou konzistenci. Vůně byla čistá, ale mléčné aroma bylo méně výrazné. Chuť byla kyselejší. Ve vzorku se uvolnila syrovátka, přiměřeně tomu, že byl jogurt z původního obalu přesunut do degustačních kelímků.

1,7 Známka testu

Korrekt Jogurt krémový bílý

Korrekt Jogurt krémový bílý

Výrobce:
neuveden/ČR
Koupeno:
Globus

Cena za 100 g: 3,00 Kč

Složení: mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, kultura Bifidobacterium BB12 a Lactobacillus acidophilus LA5
Co zjistil test: vápník: 131 mg/100 g, bílkoviny: 3,8 %, tuk: 3,8 %, tukuprostá sušina: 9,3 %, živé jog. bakterie: 550 mil.

Běžná cena 11,90

Co zjistil test

Hodnocení

Jogurt měl podle poroty nejlepší vůni, chuť i vzhled. Ten byl homogenní, krémovitý a bez uvolněné syrovátky. Jogurtová kultura byla vyvážená, lahodná, svěží a méně nakyslá. Hladká konzistence mírně drhla na jazyku, celkový dojem však byl po všech stránkách příjemný.

1,8 Známka testu

Olma Selský jogurt bílý

Olma Selský jogurt bílý

Výrobce:
Olma/ČR
Koupeno:
Albert

Cena za 100 g: 7,50 Kč

Složení: mléko, mléčná bílkovina, jog. kultury
Co zjistil test: vápník: 143 mg/100 g, bílkoviny: 4,5 %, tuk: 5,1 %, tukuprostá sušina: 9,6 %, živé jogurtové bakterie: 120 mil.

Běžná cena 14,90

Co zjistil test

Hodnocení

Krémový, homogenní, lesklý a mírně řidší vzorek měl příjemně nakyslou čistě jogurtovou chuť, která však později zanechávala kyselejší „ocas“ v ústech. Plnost chuti ukazovala na to, že jogurt bude tučnější. Vůně byla jemná, méně intenzivní a bez cizích příměsí.

1,9 Známka testu

AGRO-LA Jiho- český jogurt bílý

AGRO-LA Jiho- český jogurt bílý

Výrobce:
AGRO-LA
Koupeno:
Globus

Cena za 100 g: 10,00 Kč

Složení: mléko, smetana, jogurtová kultura s Bifidobacterium BB-12
Co zjistil test: vápník: 242 mg/100 g, bílkoviny: 6,6 %, tuk: 3,3 %, tukuprostá sušina: 16,7 %, živé jogurtové bakterie: 110 mil.

Běžná cena 19,90

Co zjistil test

Hodnocení

Jogurt s přirozeně nažloutlou tukovou vrstvou měl hutnou táhlovitou konzistenci. Ta se nelámala, ale lepila v ústech. Vzorek se musel kousat a bylo v něm cítit hrudky. Syrovátka se neuvolňovala. Chuť byla intenzivní, hodně kyselá až svíravá. Ve vůni bylo cítit syrové mléko.

1,9 Známka testu

Madeta Jihočeský Nature

Madeta Jihočeský Nature

Výrobce:
Madeta/ČR
Koupeno:
Tesco

Cena za 100 g: 7,30 Kč

Složení: mléko, sušené mléko, jog. kultura
Co zjistil test: vápník: 205 mg/100 g, bílkoviny: 5,7 %, tuk: 3,3 %, tukuprostá sušina: 14,3 %, živé jogurtové bakterie: 190 mil

Běžná cena 10,90

Co zjistil test

Hodnocení

Vzorek s přirozeně nažloutlou barvou měl jemně krémovou homogenní hustší konzistenci. Syrovátka se neuvolňovala. Chuť byla nepřirozeně kyselá a byla doprovázena cizí pachutí se sladkokyselým dozvukem v ústech. Po chvíli byla trpká až svíravá. Vůně měla přiměřené jogurtové aroma.

1,9 Známka testu

Jogurt bílý Clever (Billa)

Jogurt bílý Clever (Billa)

Výrobce:
Hollandia, K.V
Koupeno:
Billa

Cena za 100 g: 3,00 Kč

Složení: mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, kultura Bifidobacterium BB12 a Lactobacillus acidophilus LA5
Co zjistil test: vápník: 126 mg/100 g, bílkoviny: 4,4 %, tuk: 3,6 %, tukuprostá sušina: 9,3 %, živé jog. bakterie: 800 mil

Běžná cena 14,90

Co zjistil test

Hodnocení

Na první pohled lesklý a hustý, po zamíchání byl jemně krémový, ale měl řidší konzistenci. Vůně byla svěží, někomu připadala mírně nasládlá po ovoci. Chuť byla nakyslá, někteří porotci si všimli mírné pachuti po sušeném mléce či kartonové příchuti.

2 Známka testu

Danone Activia Bílá

Danone Activia Bílá

Výrobce:
neuveden/ČR
Koupeno:
MAKRO

Cena za 100 g: 6,50 Kč

Složení: mléko, mléčné bílkoviny, jogurtové kultury a Bifidus ActiRegularis CNCM I-2494
Co zjistil test: vápník: 159 mg/100 g, bílkoviny: 4,6 %, tuk: 3,3 %, tukuprostá sušina: 11,2 %, živé jogurtové bakterie: 180 mil.

Běžná cena 7,80

Co zjistil test

Hodnocení

Hladký krémový vzorek měl velmi řídkou konzistenci, na jazyku však vytvářel drsný až lehce nečistý dojem. Vůně byla méně výrazná. Chuť nebyla zcela typická. Byla méně nakyslá, měla příchuť po pasterované surovině a přecházela do sladka.

2 Známka testu

Kunín Selský jogurt bílý

Kunín Selský jogurt bílý

Výrobce:
Mlékárna Kunín
Koupeno:
Tesco

Cena za 100 g: 8,00 Kč

Složení: mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, kultury obsahující Bifidobacterium, Lactobacillus acidophilus
Co zjistil test: vápník: 131 mg/100 g, bílkoviny: 4,0 %, tuk: 3,6 %, tukuprostá sušina: 9,3 %, živé jog. bakterie: 720 mil.

Běžná cena 15,90

Co zjistil test

Hodnocení

Vzorek měl nestejnorodou konzistenci, mírně vysráženou, hrubší a lámavou. Hustota byla přiměřená. Chuť byla příjemně nakyslá, bylo v ní však cítit pachuť po sušeném mléce a někdo cítil škrob. Vůně byla méně intenzivní.

2 Známka testu

Bílý jogurt z Valašska

Bílý jogurt z Valašska

Výrobce:
Mlék. Val. Meziříčí
Koupeno:
Albert

Cena za 100 g: 5,20 Kč

Složení: mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura
Co zjistil test: vápník: 138 mg/100 g, bílkoviny: 4,1 %, tuk: 3,5 %, tukuprostá sušina: 9,9 %, živé jogurtové bakterie: 67 mil.

Běžná cena 19,90

Co zjistil test

Hodnocení

Jogurt měl příjemně pevnou homogenní jemně písčitou konzistenci, jež trochu drhla na jazyku. Barva krémového vzorku byla mírně nažloutlá, chuť lehce nakyslá a bylo v ní cítit stopy po pasteraci. Vůně byla čistá. Na některé porotce působil jako retro výrobek, který chutí připomínal jogurty z minulosti.

2,3 Známka testu

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.