Co se v článku dozvím?
-
Jak na nejlepší krémovou dýňovou polévku s pečenou dýní
-
Jak udělat voňavý domácí chléb s dýňovým pyré
-
Jak připravit rychlou dýňovou omáčku na těstoviny
-
Jak upéct vláčný dýňový koláč s ořechy
-
Jak vykouzlit dezert z dýně do skleničky za 10 minut
1. Krémová polévka z pečené dýně
Ingredience:
-
1 menší dýně Hokkaido
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
700 ml zeleninového vývaru
-
150 ml smetany ke šlehání
-
2 lžíce olivového oleje
-
sůl, pepř, tymián, muškátový oříšek podle chuti
Postup:
-
Dýni nakrájejte na měsíčky, zbavte semínek (slupku nechte) a dejte péct na 200 °C asi 25 minut dozlatova.
-
Na oleji orestujte cibuli a česnek, přidejte pečenou dýni a zalijte vývarem.
-
Vařte 10 minut, poté rozmixujte dohladka.
-
Přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
Přidejte pár kapek citronové šťávy – polévka bude chuťově výraznější.
2. Dýňový chléb s máslem a semínky
Ingredience:
-
300 g hladké mouky
-
200 g dýňového pyré
-
7 g sušeného droždí
-
1 lžička cukru
-
1 lžička soli
-
30 g rozpuštěného másla
-
2 lžíce slunečnicových semínek
Postup:
-
Droždí rozmíchejte s cukrem a trochou vlažné vody, nechte 5 minut stát.
-
Smíchejte mouku, pyré, máslo, kvásek a sůl. Vypracujte vláčné těsto.
-
Nechte kynout zhruba 1 hodinu, poté vytvarujte bochník a posypte semínky.
-
Pečte 30–35 minut na 180 °C dozlatova.
Výsledek: Krásně vláčný, jemně nasládlý chléb ideální k polévkám nebo pomazánkám.
3. Těstoviny s dýňovou omáčkou a parmazánem
Ingredience:
-
300 g těstovin (např. tagliatelle)
-
250 g pečené dýně
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 stroužek česneku
-
100 ml smetany
-
30 g parmazánu
-
sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
-
Pečenou dýni rozmixujte se smetanou a trochou vody z těstovin.
-
Na pánvi orestujte česnek, přidejte omáčku a krátce povařte.
-
Vmíchejte parmazán, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
-
Smíchejte s uvařenými těstovinami a podávejte ihned.
Tip: Pro luxusní verzi přidejte křupavou slaninu nebo lístky šalvěje.
4. Dýňový koláč s ořechy a skořicí
Ingredience (na 1 formu 26 cm):
Těsto:
-
250 g hladké mouky
-
125 g másla
-
1 vejce
-
2 lžíce cukru
Náplň:
-
300 g dýňového pyré
-
2 vejce
-
100 g mletých vlašských ořechů
-
100 ml smetany
-
2 lžíce medu
-
1 lžička skořice
Postup:
-
Z ingrediencí vypracujte těsto, vyložte jím formu a předpečte 10 minut na 180 °C.
-
Smíchejte všechny suroviny na náplň a nalijte ji na těsto.
-
Pečte 40 minut, dokud povrch nezezlátne.
-
Nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.
Tip: Skvělé s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo karamelovou omáčkou.
5. Dýňový dezert do skleničky (rychlovka za 10 minut)
Ingredience:
-
200 g mascarpone
-
150 g dýňového pyré
-
2 lžíce medu
-
1 lžička skořice
-
100 g sušenek (např. Bebe nebo Lotus)
-
špetka muškátového oříšku
Postup:
-
Smíchejte mascarpone, dýňové pyré, med, skořici a muškátový oříšek.
-
Do skleniček vrstvěte sušenky a krém.
-
Dejte na 2 hodiny vychladit do lednice.
Tip: Můžete přidat i šlehačku nebo nasekané ořechy – dezert bude působit luxusněji.
Dýně je surovina, která nikdy nezklame. Stačí trocha fantazie a z obyčejného podzimního plodu se stane základ pro voňavé polévky, pečivo i sladké dezerty. Zkuste alespoň jeden z těchto receptů – uvidíte, že dýni budete mít chuť kupovat po celý rok.
Zdroje: AkcniCeny.cz, prozeny.cz, apettitonline.cz