Reklama Nákupy OnaDnes jsou zpět! Kde najdete kupony? I Magazín Akční Ceny Reklama Kupóny OnaDnes naleznete v aplikaci Portmonka

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

13.12.2021

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule
(Foto: canva.com)

 

Kerblík je jednoletá bylinka, jejíž listy našly využití v bylinkářství i v kuchyni. Kdysi šlo poměrně běžné koření, později však kerblík upadl v zapomnění. Jde však o velice chutnou bylinu, která je často přirovnávána k petrželce i anýzu.

 

Kerblík pěstovali již starověcí Řekové, a to jak pro jeho vůni, tak pro léčivé účinky. Později se rozšířil i na naše území, kde byl jako velmi rychle rostoucí bylinka s oblibou pěstován. V naší přírodě tak na některých lokalitách vydržel dodnes. Tradičně byl součástí mnoha postních pokrmů, zároveň se však přidával i do tvarohových koláčů či do omáček. Magdalena Dobromila Rettigová dokonce zmiňuje vyhlášenou kerblíkovou omáčku, která se výborně hodí k dušenému masu.

 

Užití v kuchyni

 

Kerblík má tedy v gastronomii již dlouholetou tradici, je však součástí mnoha moderních jídel. Hodí se k ochucení nespočtu pomazánek, omáček, polévek, bylinkových másel a mnoho dalšího. Čerstvý se hodí do salátů i k masu na grilování.

 

Chuť kerblíku bývá přirovnávána k anýzu či petrželi. Má typické jemně nasládlé a mírně peprné aroma. Díky tomu ozvláštní mnoho pokrmů, avšak výrazné bylinky jako tymián či rozmarýn jeho vůni často přebijí.

 

Je vhodné kerblík užívat čerstvý, kdy je nejvoňavější. Lze ho však také zamrazit, jeho vůně se v mrazáku zachová velice dlouho. Naopak sušení je nevhodné, jelikož kerblík jím svou vůni ztrácí.

 

Pěstování kerblíku

 

Kerblík je velmi nenáročná letnička, která rychle roste a již po šesti týdnech od výsevu ji můžeme začít sklízet. Vysévat můžeme přímo na záhon již od března. Kerblíku se nejlépe daří v polostínu a v lehké půdě, avšak prosperuje na většině stanovišť. Sklízíme listy a platí, že nejchutnější jsou většinou ty mladé a křehké.

 

Léčivé účinky

 

Kerblík má blahodárný vliv na celý organismus. Je bohatým zdrojem minerálů, vitaminů i antioxidantů, navíc pomáhá při redukci váhy. Podporuje trávení a účinně detoxikuje organismus.

 

Navíc pomáhá regulovat krevní oběh a je doporučován osobám s vysokým krevním tlak. Má protizánětlivé účinky, a tak se využívá na obklady při zraněních, otocích i při onemocněních kloubů.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská

Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Babiččin bylinkář: 62. Přeslička rolní

Přeslička rolní je starobylá rostlina, kterou generace našich předků využívaly již odpradávna. Blahodárně totiž působí na zdraví ledvin a močových cest. Navíc podporuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů a dodává jim tak pevnost i zdravý vzhled.

Babiččin bylinkář: 60. Oreláník barvířský (Achiote)

Ačkoli není oreláník barvířský v západním světě příliš známou bylinkou, po celá staletí se již využívá v tradiční jihoamerické medicíně. Slouží k léčbě i prevenci mnoha onemocnění a jeho obliba tak v současnosti stále roste.

Babiččin bylinkář: 59. Mučenka pletní

Mučenka je velmi dekorativní rostlina, kterou k léčbě nespavosti či úzkostí užívali již staří Indiáni. I v současnosti má však mučenka ve farmakologii nezastupitelnou roli a využívá se pro léčbu mnoha problémů jako jsou nervozita či úzkosti.

Babiččin bylinkář: 58. Tužebník jilmový

Tužebníku se právem přezdívá přírodní aspirin. Obsahuje stejné léčivé látky jako mnohé syntetické přípravky, na rozdíl od nich však nezatěžuje naše játra. Účinně tak léčí horečky a pomáhá zmírňovat bolesti hlavy.

Babiččin bylinkář: 57. Třapatka nachová

Třapatka nachová je mimořádná bylinka oblíbená pro své dezinfekční a antibakteriální účinky. Podporuje léčbu nachlazení i chřipky a v zimních měsících tak slouží jako účinná prevence infekčních onemocnění.

Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý

V zimních měsících, kdy může docházet k oslabení naší imunity, je důležité pečovat zejména o zdraví našich plic a dýchací soustavy obecně. Vyzkoušejte proto oman, který je účinný nejen v boji s respiračními onemocněními.

Babiččin bylinkář: 53. Boldovník vonný

Boldovník je tajuplná jihoamerická rostlina, která se v tradiční medicíně využívá již po tisíce let. Účinně léčí celou řadu onemocnění jater, žlučníku i trávicí soustavy.

Nejoblíbenější letáky


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.