Reklama Reklama
Vaše poloha:
Chutné a levné cuketové bramboráčky

25.07.2017

Chutné a levné cuketové bramboráčky

Dlouhé letní večery a posezení s přáteli nás stále nutí přemýšlet nad dobrým pohoštěním. Toužíme si nejen pochutnat na něčem vynikajícím, ale zároveň se nám nechtějí trávit nekonečné hodiny v kuchyni přípravou složitých jídel.

Právě v tomto období vrcholí sezóna cuket, které jsou v těchto dnech nejen snadno k dostání, ale navíc při nákupu ušetříme, protože patří k oblíbenému zboží v akci. Stačí pouze prozkoumat akční letáky například hypermarketů Tesco, Globus či Penny Market a vybrat si tu nejvýhodnější nabídku.

Plod cukety poznáme mezi mraky zeleniny na první pohled. Tvarem připomíná silnou okurku zelené, žluto-zelené nebo výrazné žluté barvy. Nejlepší chutí se vyznačují malé až středně velké plody (cca do 25 cm), jelikož jsou křehké a obsahují malé množství měkké masy se semínky. Tyto cukety stačí prakticky pouze důkladně omýt teplou vodou a můžeme se pustit do přípravy nespočtu chutných pokrmů. Jedním z nich jsou i delikátní cuketové bramboráčky, jejichž příprava je nejen velmi rychlá, ale i jednoduchá.

Cuketové bramboráčky:

  • cuketa
  • hladká mouka
  • vajíčko
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • olivový olej

 

Nejprve si připravíme řádně omytou cuketu, kterou na hrubé straně struhadla nastrouháme do mísy. V případě mladých plodů nemusíme cuketu loupat. Vzniklou hmotu zbavíme přebytečné tekutiny. Můžeme si pomoci čistou utěrkou, do které nastrouhanou cuketu vložíme a jednoduše ji „vyždímáme“.   

K takto připravené cuketě přidáme celé vejce a trochu hladké mouky, aby směs hezky držela pohromadě. Po důkladném zamíchání osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou.

Připravíme si pánev s malým množstvím rozpáleného olivového oleje. Pokud preferujeme dokonalost, můžeme použít i tzv. lívanečník, který zaručí, že každý bramboráček bude mít dokonale kulatý tvar. Poté smažíme každou cuketovou placičku dozlatova.

Cuketové bramboráčky lze podávat jako přílohu k hlavnímu chodu, masu či samostatně. Výborné jsou se zakysanou smetanou nebo vychlazeným podmáslím.

Mohlo by Vás zajímat

Jak připravit cuketové zelí: Jednoduchý recept krok za krokem

Cuketa je všestranná zelenina, která si najde místo v mnoha receptech. Pokud hledáte zdravou a chutnou alternativu k tradičnímu zelí, zkuste si připravit cuketové zelí. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak na to krok za krokem.

Zapečené cuketové rolky se šunkou a sýrem: lehká letní večeře

Zapečené cuketové rolky se šunkou a sýrem jsou skvělou volbou, pokud hledáte lehkou letní večeři. Tento zdravý a jednoduchý cuketový recept zvládnete připravit během chvíle a ocení ho celá rodina. Cuketa je ideální zelenina pro rychlé letní vaření a v kombinaci se šunkou a sýrem vytvoří lahodné a syté jídlo bez zbytečné těžkosti.

Lehké cuketové košíčky s mozzarellou: rychlý recept na večeři i svačinu

Cuketovo-pizzové košíčky jsou lehkou a zdravou alternativou k pizze bez masa. Připravíte je snadno z pár dostupných surovin a hodí se jako rychlá večeře, svačina do práce i pohoštění pro hosty. Díky kombinaci cukety, mozzarelly a bylinek získáte chutný fit recept, který nezklame ani milovníky pizzy.

Zkaramelizovaná cuketa s fetou a bylinkami: lehký letní recept, který zvládne každý

Cuketa je letní zelenina, která dokáže překvapit svou jemnou chutí i variabilitou. V kombinaci s křupavou karamelizací na pánvi, slanou fetou a osvěžujícími bylinkami se promění v lahodný recept, který se hodí jako příloha i samostatné jídlo. Rychlý, jednoduchý, a přitom plný chuti – ideální pro letní dny.

Cuketová nádivka: Nejlepší způsob, jak zužitkovat přebytek cuket

Cuketa patří k nejuniverzálnější letní zelenině – je lehká, rychle hotová a dá se kombinovat téměř s čímkoli. Rychlá cuketová nádivka z jednoho pekáče je ideálním řešením, pokud nevíte, co s přebytkem cuket ze zahrady a hledáte snadný recept na chutnou a zdravou večeři.

Bez masa, ale plné chuti: Cuketové nugetky se sýrem, které si zamilujete

Cuketové nugetky se sýrem jsou lehkou, chutnou a křupavou alternativou klasických masových nuget. V létě, kdy je cuketa v plné sezóně, představují ideální bezmasý recept, který si oblíbí i ti, kdo jinak nedají na maso dopustit. Připravíte je snadno, rychle a s minimem ingrediencí.

Hledáte zdravý oběd? Tento cuketový wrap s mozzarellou vás nadchne

Vyzkoušejte zdravý a chutný wrap z cukety bez mouky, který je ideální pro horké letní dny. S jemnou mozzarellou, šunkou, šťavnatými rajčaty a krémovým avokádem vytvoříte lahodný oběd, který zasytí a přitom nezatíží. Hotovo máte za půl hodiny a recept si oblíbí i ti, kteří si hlídají linii.

Hořká cuketa může být nebezpečná: Rozpoznejte příznaky co nejdříve

Cukety se staly oblíbenou součástí našich jídelníčků, ať už se jedná o letní saláty, grilování, nebo lehké přílohy. Avšak tato zelenina, která na první pohled vypadá nevinně, může v sobě skrývat nebezpečí. Hořká cuketa totiž může způsobit otravu, a proto je důležité vědět, jak takovou cuketu rozpoznat a jaké příznaky sledovat, pokud ji náhodou sníte.

Jak připravit lahodné cuketové řízky: Recept krok za krokem

Cuketové řízky jsou skvělou a zdravou alternativou k tradičním masovým řízkům. Tento recept je ideální pro letní dny, kdy jsou cukety v sezóně a můžete si vychutnat lehké a chutné jídlo. Pojďme se podívat, jak připravit tyto lahodné cuketové řízky krok za krokem.

Cuketové krokety křupavější než hranolky: Lehký letní hit do trouby i fritézy

Hledáte nápad, co udělat z cukety? Vyzkoušejte domácí cuketové krokety – lehké, křupavé a bez masa. Zvládnete je v troubě i horkovzdušné fritéze a budou chutnat dětem i dospělým. Hodí se jako zdravější alternativa smažených jídel nebo originální zeleninová příloha.

Spolupracujeme s: