Právě v tomto období vrcholí sezóna cuket, které jsou v těchto dnech nejen snadno k dostání, ale navíc při nákupu ušetříme, protože patří k oblíbenému zboží v akci. Stačí pouze prozkoumat akční letáky například hypermarketů Tesco, Globus či Penny Market a vybrat si tu nejvýhodnější nabídku.
Plod cukety poznáme mezi mraky zeleniny na první pohled. Tvarem připomíná silnou okurku zelené, žluto-zelené nebo výrazné žluté barvy. Nejlepší chutí se vyznačují malé až středně velké plody (cca do 25 cm), jelikož jsou křehké a obsahují malé množství měkké masy se semínky. Tyto cukety stačí prakticky pouze důkladně omýt teplou vodou a můžeme se pustit do přípravy nespočtu chutných pokrmů. Jedním z nich jsou i delikátní cuketové bramboráčky, jejichž příprava je nejen velmi rychlá, ale i jednoduchá.
Cuketové bramboráčky:
- cuketa
- hladká mouka
- vajíčko
- sůl
- pepř
- majoránka
- olivový olej
Nejprve si připravíme řádně omytou cuketu, kterou na hrubé straně struhadla nastrouháme do mísy. V případě mladých plodů nemusíme cuketu loupat. Vzniklou hmotu zbavíme přebytečné tekutiny. Můžeme si pomoci čistou utěrkou, do které nastrouhanou cuketu vložíme a jednoduše ji „vyždímáme“.
K takto připravené cuketě přidáme celé vejce a trochu hladké mouky, aby směs hezky držela pohromadě. Po důkladném zamíchání osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou.
Připravíme si pánev s malým množstvím rozpáleného olivového oleje. Pokud preferujeme dokonalost, můžeme použít i tzv. lívanečník, který zaručí, že každý bramboráček bude mít dokonale kulatý tvar. Poté smažíme každou cuketovou placičku dozlatova.
Cuketové bramboráčky lze podávat jako přílohu k hlavnímu chodu, masu či samostatně. Výborné jsou se zakysanou smetanou nebo vychlazeným podmáslím.






































































































































